Drets Socials

Arrenca la 33a assemblea de l'Agència Europea d'Informació Juvenil que Catalunya acull per primera vegada

Arrenca la 33a assemblea de l'Agència Europea d'Informació Juvenil que Catalunya acull per primera vegada

query_builder   11 maig 2022 16:31

event_note Nota de premsa

Arrenca la 33a assemblea de l'Agència Europea d'Informació Juvenil que Catalunya acull per primera vegada

El secretari d’Infància, Adolescència i Joventut, Alexis Serra, inaugura la trobada reivindicant la informació juvenil  com a “la base que permetrà a les persones joves exercitar els seus drets com a ciutadans, actuant de manera lliure i informada” 

Uns 90 participants de 19 països debatran fins divendres noves estratègies per a promoure la participació juvenil i escolliran la nova junta

Arrenca la 33a assemblea de l'Agència Europea d'Informació Juvenil que Catalunya acull per primera vegada

El secretari d’Infància, Adolescència i Joventut, Alexis Serra, ha inaugurat aquesta tarda la 33a assemblea general de l’Agència Europa d’Informació i Assessorament Juvenil (ERYICA), que se celebra fins divendres a Barcelona. Ho ha fet a acompanyada de la presidenta d’ERYICA, Jaana Fedotoff. En la seva intervenció, Alexis Serra ha destacat que “vivim en una societat que, malgrat estar hiperconnectada, pateix un greu problema de desinformació”. En aquest sentit, ha posat en valor els serveis d’informació juvenil i ha reivindicat la seva tasca com a “la base que permetrà a les persones joves exercitar els seus drets com a ciutadans, actuant de manera lliure i informada”.

La trobada –que té el suport de l’Agència Catalana de la Joventut (ACJ)- acull a l’Hotel Catalonia Eixample 1864 de la capital catalana uns 90 participants de 19 països, entre els quals hi ha directius de les organitzacions membres d’ERYICA als respectius territoris. L’esdeveniment també acull representants de la xarxa europea de mobilitat juvenil Eurodesk i de l’agrupació europea de carnets joves EYCA, amb la presència de la seva presidenta, Ingrida Jotkaite, i del seu director, Manel Sánchez, respectivament.

Un dels principals objectius de l’assemblea és debatre com aconseguir promoure una major participació entre els joves europeus a partir dels serveis públics d’informació juvenil. El de la participació ciutadana és, justament, un dels aspectes que vol promoure la Comissió Europea i el Consell d’Europa aquest 2022 coincidint amb l’Any Europeu de la Joventut, ja que es considera un pilar fonamental a l’hora de forjar una ciutadania activa i la cultura democràtica.

A més de debats al voltant de com incrementar la participació juvenil, també es presentaran bones experiències a diferents països europeus, com ara Gal·les, Flandes, Estònia, Irlanda o Catalunya. En el cas concret de Catalunya, es presentarà el programa El Rodamón que s’organitza en el marc de l’Oficina Jove de Girona, una de les 44 oficines joves integrades a la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil (XNEJ). El Rodamón està format per una xarxa de joves que connecta mentors amb experiència en mobilitat internacional amb joves que volen iniciar un nou projecte, de manera que s’intercanvien coneixements en l’àmbit del voluntariat, els camps de treball, les estades Erasmus o les pràctiques professionals a l’estranger. Fins avui, més de 250 joves han tingut experiències de mobilitat a 82 països en el marc d’aquest programa.

En l’àmbit de la informació i l’assessorament juvenil, Catalunya compta actualment amb la XNEJ, una xarxa impulsada per l’ACJ formada per 44 Oficines Joves i 226 Punts d’Informació Juvenil. També és l’òrgan que dissenya, impulsa i nodreix d’eines de treball a les administracions locals i els professionals de joventut.

La XNEJ va atendre durant l’any passat 2021 un total de 246.338 joves, que van fer-hi fins a 300.506 de consultes. Les qüestions més sol·licitades van estar relacionades amb l’oferta formativa i educativa a Catalunya -amb un 29% de les consultes ateses-, seguides de les d’ocupació i treball –amb un 16%- i de salut –que es va enfilar fins a un inèdit 16% com a conseqüència dels efectes de la pandèmia-.

Vicepresidència catalana

Durant la jornada de demà, el màxim òrgan d’ERYICA també renovarà els càrrecs del comitè de govern, fins ara presidida per Jaana Fedotoff (Finlàndia) i que ha comptat amb un representant català a la vicepresidència els darrers sis anys, el director de l’àrea internacional i cooperació de l’ACJ, Pep Moliné. Durant aquesta etapa, s’ha experimentat un reforçament notable d’ERYICA al sud d’Europa.

Catalunya va entrar a formar part d’ERYICA com a membre de ple dret el 2014, una decisió aprovada per la 25a assemblea general que es va celebrar a la ciutat flamenca de Leuven. Gràcies a aquesta acceptació, el Govern de la Generalitat –a través de Joventut- comparteix les decisions i coneixements amb la resta de serveis d’informació juvenils d’arreu d’Europa en igualtat de condicions.

A més de ser amfitriona de la 33a assemblea general d’ERYICA -un esdeveniment que clourà demà passat divendres la directora general de l’ACJ, Núria Ramon-, Barcelona ja va acollir el comitè de govern de l’agència europea el 2016.

ERYICA i la joventut europea

ERYICA va ser fundada el 1986 i és una agència europea independent -amb el suport del Consell d’Europa i de la Comissió Europea- integrada per serveis públics d’informació juvenil, organismes i xarxes de coordinació. Treballa per intensificar la cooperació europea en l’àmbit del treball i dels serveis d’informació juvenil. El seu objectiu és desenvolupar, donar suport i promoure la qualitat de la política i la pràctica d’informació generalista envers la joventut en tots els nivells, per tal de satisfer les necessitats d’informació dels joves a Europa i per aplicar els principis de la Carta Europea d’Informació Juvenil.

L’ens està integrat per organismes nacionals i regionals (governamentals o no governamentals) que orienten les seves tasques a garantir el dret dels joves a una informació completa i fiable, quelcom que els ajuda a prendre decisions quan s’enfronten als principals reptes de la seva vida, així com a promoure la seva autonomia i la participació activa en una societat democràtica.

ERYICA té tres objectius principals:

  1. Promoure el respecte dels principis de la Carta Europea d’Informació Juvenil i treballar per a la seva execució.
  2. Garantir la coordinació i la representació en l’àmbit de la informació i l’assessorament juvenil europeu.
  3. Promoure l’establiment d’un espai europeu en aquest camp, especialment mitjançant el desenvolupament d’una xarxa europea d’informació juvenil i les estructures d’assessorament.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia