Economia i Hisenda

El conseller Giró durant la intervenció al ple

Conseller Giró: "El nou Pla estadístic de Catalunya suposa un pas endavant en la innovació i l'ampliació de l'abast de les dades estadístiques al nostre país"

query_builder   11 maig 2022 17:46

event_note Nota de premsa

Conseller Giró: "El nou Pla estadístic de Catalunya suposa un pas endavant en la innovació i l'ampliació de l'abast de les dades estadístiques al nostre país"

  • Giró ha presentat al Parlament el Projecte de llei del Pla estadístic de Catalunya 2023-2028
  • Ha considerat l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) un “servei de primera necessitat, tant per una qüestió de transparència amb la ciutadania com de fiscalització de l’acció de Govern”
El conseller Giró durant la intervenció al ple
El conseller Giró durant la intervenció al ple

El conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró, ha afirmat avui que el Pla estadístic de Catalunya 2023-2028 “aprofundeix en l’excel·lència del servei estadístic de Catalunya” i significa “un pas endavant molt important en innovació i ampliació de l’abast de les dades estadístiques al nostre país”. Durant la seva intervenció al Parlament per presentar el Projecte de llei del Pla estadístic per al proper sexenni, el conseller ha considerat l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) “un servei de primera necessitat, tant per una qüestió de transparència amb la ciutadania com de fiscalització de l’acció de Govern”, i ha qualificat “d’èxit” el conjunt de serveis que proveeix l’Institut.

Giró ha recordat que la informació estadística és “decisiva” a l’hora de dissenyar polítiques públiques, ja que “són les dades, i només les dades, les que ens diuen on realment tenim un problema, i només les dades ens diuen si les polítiques que dissenyem per corregir-lo estan funcionant”. Gràcies a la innovació en el tractament de dades i a la incorporació de noves fonts (administratives, empresarials, i d’entitats públiques i privades), el nou pla permetrà millorar la producció d’informació en àmbits tan diversos com la mobilitat, la població, les empreses, el mercat de treball o les principals indústries del país. Això, segons ha explicat el conseller, “ens oferirà un coneixement de la realitat econòmica del país encara més exacte que el que tenim avui”.

En relació amb el portal de l’Idescat, Giró ha subratllat que, entre els anys 2016 i 2020, el nombre de visitants “es va doblar” i va passar de 870.000 a 1.766.000 milions, mentre que el volum de visites també es va incrementar d’1,3 milions el 2016 a 2,5 milions el 2020. “El Sistema d’Estadística de Catalunya, que té en l’Institut d’Estadística la seva pedra angular, està fent una feina esplèndida”, ha afegit.

 

Adequació a les noves demandes d’informació de la societat

El Projecte de llei del Pla estadístic de Catalunya 2023-2028 i de modificació de la Llei 23/1998, de 30 de desembre, d’estadística de Catalunya substituirà el Pla estadístic de Catalunya 2017-2020 vigent, prorrogat per als anys 2021 i 2022. El nou text respon a la necessitat d’adequar la producció estadística oficial als nous reptes i demandes d’informació de la societat.

Entre d’altres, el Projecte de llei persegueix dos objectius especialment destacables. D’una banda, potenciar el paper i la qualitat de l’estadística oficial; i, de l’altra, convertir l’Institut d’Estadística de Catalunya en un node d'informació també al servei de la recerca i l’avaluació de polítiques públiques amb finalitats científiques, a través de la integració i la reutilització de dades.

Així, el text impulsa aspectes innovadors en les fonts d’informació, com també nous mètodes estadístics i àmbits d’estudi a partir de les estadístiques experimentals, a la vegada que contribueix a l’aprofitament eficient de la informació administrativa i de les dades de què disposen les entitats privades i procura la màxima reutilització de la informació estadística per facilitar la recerca i l’avaluació de polítiques públiques amb finalitats científiques.

1  

Imatges

Fotografia

Fotografia 58

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 101

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia