Delegació del Govern davant la Unió Europea

El delegat amb Xavier Aldekoa i Alfons Rodríguez

L'Espai Catalunya Europa acull des d'avui l'exposició 'Indestructibles', una mirada a la generació del futur de l'Àfrica

query_builder   12 maig 2022 19:41

event_note Nota de premsa

L'Espai Catalunya Europa acull des d'avui l'exposició 'Indestructibles', una mirada a la generació del futur de l'Àfrica

  • Recull 44 fotografies d’Alfons Rodríguez amb textos del periodista Xavier Aldekoa, que documenten les històries personals d’11 nens i nenes de 10 països africans que amb la seva capacitat de superació i fortalesa es revolten contra el seu destí
El delegat amb Xavier Aldekoa i Alfons Rodríguez
El delegat amb Xavier Aldekoa i Alfons Rodríguez

L’Espai Catalunya Europa acull des d’aquest dijous l’exposició ‘Indestructibles’, que documenta les històries personals d’11 nens i nenes de 10 països africans que amb la seva capacitat de superació i fortalesa es revolten contra el seu destí. El projecte, del periodista Xavier Aldekoa i del fotògraf i realitzador documental Alfons Rodríguez, és una mirada a la generació del futur de l’Àfrica, un continent en evolució constant.

‘Indestructibles’ és un recull de 44 fotografies que relaten les vides d’11 nens i nenes de 10 països africans que amb la seva força i vitalitat lluiten contra un entorn de guerres, terrorisme, pobresa i desnutrició. Són la Margaret i en Joad, d’Uganda; el Kandij, de Mali; la Giovana, de Cap Verd; la Hawa, de Gàmbia; el Djibrine, del Txad; la Marceline, de Madagascar; el José, de Moçambic; el Gloire i el Rodrigue, de la República Democràtica del Congo; el Paulo, de Guinea Bissau, i la Jamila, d’Etiòpia.

Aquestes històries personals són un recorregut per l’Àfrica, un territori jove, enèrgic i dinàmic, que els últims anys ha fet avenços importants en educació, creixement econòmic, desenvolupament d’energia renovable o moviments feministes, entre d’altres.

La xifra de dones analfabetes, per exemple, ha passat del 50%l’any 1970 al 20% de l’actualitat. L’energia solar ha transformat la vida de milions d’africans. La meitat del continent (uns 590 milions de persones) encara no té accés a l’electricitat, però en els darrers cinc anys fins a 23 milions d’africans han pogut disposar d’energia solar. Una xifra que es calcula que arribarà als 250 milions l’any 2030. Segons l’Agència Internacional de l’Energia, el 60% dels africans que la pròxima dècada gaudiran de subministrament elèctric ho faran gràcies a fonts renovables.

En la seva intervenció el delegat del Govern de Catalunya davant la Unió Europea, Gorka Knörr, ha subratllat la importància de l’Àfrica per al Govern de Catalunya. “Àfrica i la seva gent són rellevants per al Govern de Catalunya, no només per la proximitat geogràfica, sinó sobretot perquè tenim projectes i oportunitats comuns”, ha remarcat i ha recordat que el 2020 el Govern va adoptar el Pla Àfrica. Recentment, l’Executiu ha finançat projectes al Senegal, Moçambic i Camerun en l’àmbit de l’educació, l’empoderament de la dona i la lluita contra l’exclusió social.

Els autors de projecte


El delegat del Govern davant la UE ha volgut destacar la feina del Xavier Aldekoa i l’Alfons Rodríguez, dos “professionals compromesos que busquen descriure el món tal com és i explicar les històries del seus protagonistes anònims des d’una posició de respecte i positivitat”.

Xavier Aldekoa ha desenvolupat la major part de la seva carrera professional a l’Àfrica. Com a periodista, els últims vint anys ha cobert múltiples conflictes i temes socials en més de quaranta-cinc països africans. Des de fa més d’una dècada és el corresponsal de  La Vanguardia a l’Àfrica. És autor de diversos llibres sobre el continent africà, com Oceà Àfrica, Fills del Nil o Indestructibles. “Indestructibles és un projecte sobre el futur del continent africà, un continent jove en evolució constant; hi ha guerres hi misèria, però també moltes històries positives, i és el que hem intentat explicar amb aquest projecte”, ha destacat.

Alfons Rodríguez ha realitzat projectes en més de cent països dels cinc continents durant més de vint-i-cinc anys de carrera professional. Els seus treballs presenten sempre un caràcter social marcat i inclouen les dues cares del món: la bellesa, l’esperança i la bondat enfront de la crueltat, l’horror i el desànim. La seva obra ha estat reconeguda amb diversos premis i ha estat publicada en mitjans d’Amèrica, l’Àfrica, Europa i l’Àsia. “Amb Indestructibles tenim l’oportunitat de conèixer i escoltar les històries d’11 nens i nenes que lluiten a diari”.

El projecte ‘Indestructibles’ ha rebut diversos reconeixements com el Premi Saliou Traoré atorgat per Casa Àfrica i l’Agència EFE, per l’ampli reportatge publicat al National Geographic Magazine en diversos països. També ha estat finalista als True Story Awards i als International Fetisov Journalism Awards.

L’exposició inaugurada avui es podrà visitar fins al pròxim 24 de juny a l’Espai Catalunya Europa de la Delegació del Govern davant la UE, a Brussel·les.

1  

Imatges

Fotografia: El delegat Gorka Knörr amb Xavier Aldekoa i Alfons Rodríguez

Fotografia: El delegat Gorka Knörr amb Xavier Aldekoa i Alfons Rodríguez 3001

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia