Cultura

La consellera Garriga ha inaugurat la nova biblioteca de Bellcaire d'Urgell

La consellera Garriga inaugura la nova biblioteca de Bellcaire d'Urgell

query_builder   13 maig 2022 18:16

event_note Nota de premsa

La consellera Garriga inaugura la nova biblioteca de Bellcaire d'Urgell

  • La consellera de Cultura visita els municipis de Balaguer i Bellcaire d’Urgell i fa un recorregut pels seus equipaments culturals
  • El Departament de Cultura ha aportat un lot bibliogràfic de 29.000 euros a la nova biblioteca Casimir Ribó de Bellcaire d’Urgell
La consellera Garriga ha inaugurat la nova biblioteca de Bellcaire d'Urgell
La consellera Garriga ha inaugurat la nova biblioteca de Bellcaire d'Urgell

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha inaugurat avui la biblioteca municipal Casimir Ribó de Bellcaire d’Urgell, a la comarca de la Noguera. Després d’un procés remodelació i ampliació de la biblioteca, el nou espai disposa d’una àrea infantil, una sala de treball i un magatzem. "És un plaer inaugurar l’ampliació i adequació de la biblioteca", ha explicat la consellera, "especialment, perquè aquesta ampliació ha permès crear una nova àrea infantil i una sala d'estudi, la qual cosa la fa encara més útil per als infants i joves del municipi; i perquè, gràcies a la integració al Sistema de Lectura Pública, els usuaris disposaran de nous fons bibliogràfics i audiovisuals, tindran accés al catàleg de la resta de biblioteques de Catalunya, i podran gaudir d'una programació d'activitats de foment de la lectura organitzades pel Departament de Cultura."

La consellera Garriga també ha recordat que "
per a moltes persones, les biblioteques són la porta d’entrada a la lectura i, cada cop més, gràcies a la digitalització, també a la música i a l’audiovisual", i ha ressaltat la importància que tothom tingui accés a la cultura. En la redacció del projecte s’ha comptat amb l’assessorament arquitectònic dels Serveis Territorials de Cultura de Lleida. També s’ha renovat l’equipament informàtic i tot el mobiliari de la secció infantil, a càrrec de l’il·lustrador local Francesc Infante —Premi Nacional d’il·lustració, 1996 i IBBY Honour List de l’any 2002. La Central de biblioteques de Lleida, ha supervisat la formació del personal, l’actualització i la informatització dels seus fons documentals a la base de dades del Catàleg col·lectiu del Sistema de Lectura Pública de Catalunya. La biblioteca actualment compta amb una col·lecció de 2.569 documents. 

Així, la Biblioteca Casimir Ribó s’incorpora al Sistema de Lectura Pública de Catalunya després d’adaptar els seus espais i serveis als requeriments establerts per la Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques del Departament de Cultura. La pertinença al Sistema permet a les biblioteques disposar d’un seguit d’ajuts i serveis facilitats pel Servei de Biblioteques del Departament de Cultura, entre els quals destaquen: l’accés als ajuts per a la compra de nous fons bibliogràfics; esdevenir punt del Servei Nacional de Préstec Interbibliotecari; la possibilitat d’accés per part dels seus usuaris a la resta de biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya i a la biblioteca digital eBiblioCAT, i la programació d’activitats de foment de la lectura organitzades pel Departament de Cultura. Actualment amb aquesta nova incorporació, el Sistema de Lectura Pública a Catalunya compta amb un total de 434 equipaments (422 biblioteques i 12 bibliobusos),  dels quals 47 biblioteques i dos bibliobusos són de les comarques de Lleida.

El cost total de la remodelació i ampliació ha estat de 137.700 euros. El  Departament de Cultura ha aportat un lot bibliogràfic per un import global de 29.000 euros a la nova biblioteca. L’aportació per part de l’Ajuntament  ha estat de 76.700 euros i 61.000 euros del fons de cooperació local de la Diputació de Lleida.

Visita a Balaguer
La consellera Garriga ha començat la jornada amb una visita institucional a Balaguer, on ha estat rebuda pel seu paer en cap, Jordi Ignasi Vidal i diversos membre del consistori. La consellera, que ha estat acompanyada pel delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a Lleida, Bernat Solé; per la  directora general del Patrimoni Cultural, Sònia Hernández, i pel director del dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Albert Turull, ha signat en el Llibre d’Honor de la localitat.

Posteriorment, la consellera s’ha desplaçat al Pla d’Almatà, un jaciment arqueològic de la ciutat de Balaguer on hi hagué una ciutat andalusí. Allà s’hi fan excavacions i treballs arqueològics de recerca des de l’any 2005, en  l'àrea coneguda com a Zona 5, una àrea residencial de la ciutat en la qual s'han identificat nou cases i dos carrers disposats de forma octogonal. El jaciment ocupa un total de 27 hectàrees, pràcticament tota l'altiplà conegut amb el mateix nom. El jaciment és Bé Cultural d'Interès Nacional .

La visita de la consellera a terres de Ponent ha prosseguit amb la seva estada a les instal·lacions de Planta, que impulsa la Fundació Sorigué, un projecte de retorn social a través de l’art, que recull mostres de creació en l’àmbit de les arts plàstiques, l’arquitectura, el paisatge, el coneixement i l’empresa.

2  

Imatges

La consellera Garriga en la seva visita a Balaguer (Arnau Pascual / Departament de Cultura)

La consellera Garriga en la seva visita a Balaguer (Arnau Pascual / Departament de Cultura) 222

La consellera Garriga ha inaugurat la nova biblioteca de Bellcaire d'Urgell

La consellera Garriga ha inaugurat la nova biblioteca de Bellcaire d'Urgell 3693

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia