Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Pont

El Departament d'Acció Climàtica inverteix 1,8 milions d'euros en treballs de prevenció d'incendis al Camp de Tarragona

query_builder   13 maig 2022 14:57

event_note Nota de premsa

El Departament d'Acció Climàtica inverteix 1,8 milions d'euros en treballs de prevenció d'incendis al Camp de Tarragona

Moment de la visita a la zona del Pont del Diable
Moment de la visita a la zona del Pont del Diable
  • La directora general d’Ecosistemes Forestals ha visitat diversos espais inclosos en el Pla de Prevenció d’incendis (PPI) de la Zona del Francolí i del Baix Gaià d’alt risc d’incendi dins l’Anella Verda de Tarragona.

 

  • El Departament té en marxa el Pla de prevenció d’incendis 2022-2025 amb l’objectiu de preparar els boscos per fer front a l’emergència climàtica i als incendis de sisena generació

 

 

La directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas i Olea, acompanyada del director dels Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Tarragona, Àngel Xifré, ha explicat avui el Pla de prevenció d’incendis 2022-2025 a Catalunya i les principals actuacions que es fan a les comarques del Camp de Tarragona per preparar els boscos per fer front a l’emergència climàtica que els fa més vulnerables que mai als incendis forestals.

Per explicar la importància que té la gestió forestal en la prevenció d’incendis han visitat la zona del Pont del Diable, on l’any passat es van realitzar treballs de prevenció. La finca d’actuació és pública, propietat de l’Ajuntament de Tarragona, i s’hi han planificat diverses infraestructures estratègiques dins el Pla de Prevenció d’incendis (PPI) de la Zona d’alt risc d’incendi i de protecció preferent del sector territorial de les Terres del Francolí i del Baix Gaià, i dins l’Anella Verda de Tarragona.

La directora ha explicat el nou Pla de prevenció d’incendis 2022-2025 que té en marxa el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, amb una inversió a Catalunya de 72 M€. Aquest nou Pla multiplica per sis el pressupost anual destinat a aquesta matèria, que passa en tot Catalunya de 3.128.000 € l’any 2021 a 18.128.000 € aquest any 2022. Amb les diferents línies d’actuació que es duen a terme, es pretén protegir i conservar els ecosistemes forestals de Catalunya amb un paisatge que també ajudi i faciliti que els incendis es puguin apagar.

A les comarques del Camp de Tarragona s’invertiran de manera directa 1.775.038 euros en actuacions de gestió forestal durant els pròxims quatre anys, per preparar els boscos per fer front a l’emergència climàtica i els grans incendis. De manera territorialitzada, s’invertiran 19,8 M€ i l’import fins a arribar a 72 M€, és a dir, 52,2 M€, es destina a les brigades del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF), a ajuts a la prevenció d’incendis a propietaris privats, a les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), a entitats locals o a ajuts per fomentar l’establiment i el manteniment de franges de protecció perimetral en les urbanitzacions i nuclis urbans, entre d’altres.

 

Infraestructures de prevenció d’incendis a les comarques del Camp de Tarragona

Els Perímetres de Protecció Prioritària (PPP) són massissos amb alt risc d’incendi forestal i una continuïtat de la massa arbrada en la qual es poden produir grans incendis. Per això, és imprescindible planificar-ne la prevenció i dotar-los d’infraestructures bàsiques (àrees de baixa càrrega de combustible, pistes forestals estratègiques i punts de reserva d’aigua), recolzada al territori i amb coherència supramunicipal per facilitar l’actuació dels mitjans d’extinció en cas d’incendi.

Els projectes a executar en el marc del Pla de Prevenció d’Incendis Catalunya, dins l’àmbit de les comarques del camp de Tarragona són principalment de millora i manteniment de vials estratègics de la xarxa bàsica de prevenció i extinció d’incendis forestals als Perímetres de Protecció Prioritària (PPP) Muntanyes de Prades i la zona d’Ancosa-Motagut, a les comarques del Baix Camp, Conca de Barberà, Priorat i Baix Penedès.

Es realitzaran treballs de millora i manteniment de punts d’aigua de la xarxa bàsica de prevenció i extinció d’incendis forestals als Perímetres de Protecció Prioritària (PPP)  de les Muntanyes de Prades, el Priorat-Serra de Montsant, Tivissa-Vandellòs-Llaberia-Pradell, el Montmell  i a Ancosa-Montagut.

També es farà l’adequació i manteniment d’àrees estratègiques de prevenció en aquests d’incendis forestals als Perímetres de Protecció Prioritària i treballs forestals de millora de la massa forestal i de silvicultura preventiva en forests públiques propietat de la Generalitat de Catalunya.

L’objectiu d’aquestes infraestructures és reduir el volum de vegetació combustible existent de manera en àrees identificades com a estratègiques, on es pugui modificar el comportament de l’incendi, els efectius d’extinció tinguin oportunitats d’actuació i se’n pugui presentar la propagació. L’actuació és coherent amb altres infraestructures existents, com ara la xarxa bàsica de dipòsits d’aigua i de vials estratègics.

Mapa de la zona de l'Anella Verda

Un projecte específic per l’anella verda de Tarragona, 27 municipis i 3 comarques

La zona que s’ha visitat avui està inclosa en el Pla d'infraestructures per prevenir incendis forestals a la zona de protecció prioritària preferent de les terres del Francolí i del Baix Gaià  que estableix un conjunt d’àrees estratègiques de gestió forestal, és a dir, petites zones que permetin acotar el marc d’actuació i facilitar la presa de decisions.

Els treballs executats que s’han visitat els ha realitzat l’Ajuntament de Tarragona i responen a la planificació elaborada pels enginyers forestals del Departament d’Acció Climàtica i els Bombers de la Generalitat que han assessorat en l’execució dels treballs per tal que el tractament del combustible forestal redueixi el número d’incendis a la zona. Aquesta gestió forestal realitzada  permet donar oportunitat als mitjans d’extinció per tal de reduir el potencial de propagació d’un incendi que si s’iniciés al Pont del Diable en 5-6 hores (d’acord amb les simulacions fetes) afectaria sectors d’urbanitzacions de termes municipals veïns.

Per donar cobertura a aquestes àrees, es proposa implementar una xarxa funcional bàsica de vials, que ha de facilitar la circulació dels equips d’extinció d’incendis, i un conjunt de punts de reserva d’aigua en forma de basses o d’hidrants. Aquest és un instrument de protecció per a les persones i els habitatges, ja que es tracta d’una zona densament poblada on hi ha molt contacte entre àrees forestals i urbanitzades.

Es tracta de la planificació d’una sèrie de mesures que ha de dificultar la propagació dels incendis forestals, situar l’emergència dins la capacitat d’extinció dels mitjans disponibles, i facilitar que l’operativa es dugui a terme de manera segura. La seva elaboració ha tingut en compte el risc estructural dels sistemes a protegir i la seva vulnerabilitat al foc.

El Pla cobreix una àrea de 25.190 hectàrees que corresponen a 27 municipis de 3 comarques diferents. Aquest territori, que inclou l’Anella Verda de Tarragona, és una de les zones més poblades i amb una major superfície de contacte entre els àmbits urbà i forestal.  Des de l’any 1987, aquesta àrea ha estat afectada per 370 incendis forestals, que han calcinat un total de 4.171,24 ha.

Situació actual del risc d’incendi a Tarragona

L’any 2020 va ser un any plujós a Catalunya. L’any 2021 va ser una any bastant sec a les comarques centrals i un any normal, fins i tot una mica plujós, a les Terres de l’Ebre. Aquesta polarització territorial de la pluja es reflecteix a les comarques de Tarragona. Les comarques veïnes de les terres de l’Ebre van gaudir d’un 2021 amb situació de normalitat, no va ser pas així per les comarques veïnes de les comarques de la Catalunya central on el dèficit de pluja, al 2021, va ser pronunciat. Aquest hivern ha estat molt sec arreu del país i les comarques de Tarragona no han estat una excepció. Durant els mesos de març i abril, s’ha tornat a repetir la situació de pluges abundoses a les Terres de l’Ebre i més minses a la Catalunya central i a les comarques de Tarragona

 

De moment, la primera quinzena de maig està sent molt seca. El que queda de del mes de maig i el mes de juny acabaran de definiran el perill amb el que enfrontarem l’estiu. Si bé les prediccions estacionals no són una referència del tot fiable, el consens és que en els mesos vinents la pluja estarà per sota de l’habitual per l’època. Amb aquest pronòstic, tot i ser l’estiu mediterrani dur de mena, la previsió és menys desfavorable per les comarques del sud i costaneres i més complicada quant més al nord i continentals on podem esperar un estiu amb un perill superior al d’un estiu habitual.

Recordar, finalment, que les comarques de Tarragona tenen un règim de vents de mestral i ponent potencialment molt perillosos i que aquest episodis poden fer mal, fins i tot, en situacions que no siguin de sequera.

 

3  

Imatges

Moment de la visita a la zona del Pont del Diable

Moment de la visita a la zona del Pont del Diable 972

Imatge de la visita a l'Anella Verda de Tarragona

Imatge de la visita a l'Anella Verda de Tarragona 1121

Mapa de la zona de l'Anella Verda

Mapa de la zona de l'Anella Verda 43

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia