Direcció General de Comunicació

Centre de Preventius de Barcelona

El Govern aprova noves inversions en obra pública

query_builder   6 juliol 2010 14:22

event_note Nota de premsa

El Govern aprova noves inversions en obra pública

 
 
  • Ha aprovat l’actualització del Pla Econòmic i Financer d’Ifercat per una quantitat de 4.206 milions d’euros
  • Destinarà més de 1.700 milions a la construcció del centre de preventius de Barcelona i la presó Els Plans de Tàrrega
  • Aporta 13 milions d’euros a la construcció i condicionament d’equipaments esportius a Barcelona
 
El Govern ha aprovat l’actualització del Pla Econòmic i Financer d’Ifercat -l’empresa pública de la Generalitat de Catalunya adscrita al Departament de Política Territorial i Obres Públiques per conservar, gestionar i administrar infraestructures- per una quantitat de 4.206 milions d’euros. Amb aquest acord es garanteix la continuïtat de les obres de la L-9 del metro, entre altres inversions.
 
En l’àmbit de la justícia el Govern ha aprovat una despesa de 1.749 milions d' euros que serà necessària els pròxims anys per construir, conservar i fer front als pagaments del dret de superfície de dos nous centres penitenciaris que es preveuen construir a Catalunya: el centre de preventius de Barcelona que substituirà l’actual presó Model, i el Centre Penitenciari que s’aixecarà al municipi de Tàrrega. Més de 960 milions es destinaran a la construcció i conservació del centre penitenciari de preventius de Barcelona i la resta, 789 milions, s’invertiran en la construcció i conservació del centre penitenciari Els Plans, a Tàrrega.
 
El projecte del futur centre penitenciari de preventius de Barcelona suposarà el tancament definitiu de la presó Model i el trasllat de l’equipament centenari fora de la trama urbana de la ciutat. Aquest nou centre es construirà entre els carrers 5,6 i D de la Zona Franca, en uns terrenys de 25.412 metres quadrats situats al costat de l’antiga llera del riu Llobregat. L’espai en el que es construirà ha estat consensuat amb l’Ajuntament de Barcelona, en virtut de l’acord signat entre aquesta institució i el Govern per al tancament de la Model, el març de l’any passat.
 
El nou equipament de la Zona Franca tindrà una superfície construïda de 60.598 m2 i una capacitat per a 1.200 interns repartits entre els mòduls per a homes, dones i joves. Les instal·lacions estaran concebudes per a interns pendents de judici i per reclusos en trànsit que estiguin complint condemna en altres centres i hagin de comparèixer davant dels òrgans judicials de Barcelona. La seva condició de centre capaç d’acollir els diferents col·lectius d’interns és necessària tenint en compte el trasllat fora de la ciutat del Centre Penitenciari de Joves fet realitat el desembre passat.
 
El disseny de l’equipament, obra dels arquitectes Josep Benedito i Agustí Mateos, disposa els edificis de manera longitudinal i organitzats entorn un eix principal sobre el que se situen els edificis separats per patis.
Centre de Preventius de Barcelona
Imatge virtual del futur Centre Penitenciari de Preventius de Barcelona
.
 
L’equipament comptarà amb 6 mòduls de vida en règim ordinari per a homes, de 72 cel·les per a dues persones cadascuna; un mòdul per a joves amb la mateixa capacitat, i un altre mòdul per a dones, amb 59 cel·les també dobles. El mòdul de dones també s’equiparà amb 8 cel·les per a ingressos i 2 més individuals per aïllament.
 
El futur Centre Penitenciari de Tàrrega
 
El futur Centre penitenciari Els Plans de Tàrrega (Urgell) tindrà un total de 68.825 m2 construïts i s’aixecarà al Pla de la Corbella, un solar delimitat per l’autovia A2 -al seu punt quilomètric 511- i per un camí veïnal i un important talús.
 
El projecte preveu que la majoria d’edificis que formaran la nova presó siguin de planta baixa i dues plantes i acolliran diverses unitats: comandaments, comunicacions i ingressos, infermeria, el departament especial de règim tancat (DERT), vuit mòduls de vida, logística i els tallers. A més, les instal·lacions comptaran amb una piscina, un camp de futbol i un pavelló poliesportiu.
 
Els Plans és un centre penitenciari projectat per allotjar 750 interns. Tindrà 512 cel·les a mòduls de vida (64 cel·les per mòdul); 19 cel·les per a ingressos; 32 cel·les individuals al DERT – Departament Especial de Règim Tancat - i 44 cel·les per a infermeria. Això suposa un total de 512 cel·les de règim ordinari i 95 cel·les per a la resta d’usos
Imatge virtual del futur centre de Tàrrega
Imatge virtual del futur centre de Tàrrega
.
 
Dues obres incloses en el Pla d’Execució Penal
 
La construcció d’aquests centres està contemplada en el Pla d’execució penal del Departament de Justícia, que dóna resposta al creixement de la població reclusa a Catalunya i a la necessària substitució de les instal·lacions obsoletes. En concret, el Pla inclou la construcció de set centres penitenciaris i el tancament de nou centres.
 
Cal recordar que actualment ja s’han posat en marxa el CP Brians 2 (Sant Esteve ses Rovires), el CP Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada) i el CP Joves (La Roca del Vallès), i la presó de Trinitat (Barcelona) ha deixat de funcionar com a centre penitenciari de règim ordinari.
 
Pel que fa a la resta del Pla, paral·lelament a la construcció del CP Puig de les Basses (Figueres), s’han posat en marxa les obres del CP Mas d’Enric, al Catllar, que substituirà el Centre Penitenciari de Tarragona.
 
Condicionament d’equipaments esportius a Barcelona
 
El Govern ha aprovat invertir 13 milions d’euros per dur a terme 9 actuacions destinades a construir o condicionar equipaments esportius de xarxa bàsica ala ciutat de Barcelona. L’objectiu d’aquesta inversió és garantir l’accés a la pràctica esportiva a tot tipus de població i en les millors condicions de qualitat.
Concretament realitzarà actuacions als equipaments següents:
 
  • Piscina Coberta del Cem Via Favència
  • Pavelló del Cem Berenguer De Palau
  • Pavelló Cem Artesania
  • Pavelló del Cem Piscina Sant Jordi
  • Piscina coberta i Pavelló Del Cem Energia
  • Pavelló del Cem La Sagrera
  • Pavelló Cem Horta
  • Piscina coberta i Pavelló del Cem Cotxeres de Borbó
  • Piscina coberta i Pavelló del Cem Parc de La Ciutadella
 
Aquest volum d’inversió s’emmarca en el desenvolupament del Pla director d'instal·lacions i equipaments esportius de Catalunya (PIEC), l'instrument jurídic i tècnic mitjançant el qual el Govern planifica les actuacions adreçades a dotar Catalunya dels equipaments necessaris per facilitar a tots els ciutadans de la pràctica esportiva en les seves diferents vessants d'iniciació, formació, competició, recreació i manteniment.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia