Direcció General de Comunicació

Drets Socials

Drets Socials impulsa un nou servei d'acompanyament a les famílies a Lleida aquest any

query_builder   15 maig 2022 15:28

event_note Nota de premsa

Drets Socials impulsa un nou servei d'acompanyament a les famílies a Lleida aquest any

  • La consellera Cervera referma el compromís del Departament per “l’acompanyament personalitzat a les famílies”, durant la commemoració del Dia Internacional de les Famílies
  • Les comarques lleidatanes tindran un total de 7 SOAF nous el 2023, incloent-hi Alt Urgell, Noguera, Pallars Jussà, Pla d’Urgell, Segarra i Urgell
La consellera Cervera ha participat en els actes commemoratius del Dia Internacional de les Famílies

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha anunciat avui que el Departament crearà un nou servei d’orientació i acompanyament a les famílies (SOAF) a Lleida, amb finançament de Drets Socials i gestió municipal. Ho ha explicat durant la celebració a Lleida de l’acte central del Dia Internacional de les Famílies, on ha avançat també que el 2023 està previst obrir 6 SOAF més al territori: Alt Urgell, Noguera, Pallars Jussà, Pla d’Urgell, Segarra i Urgell. “Les polítiques del departament de Drets Socials són de suport a les famílies, amb aposta per l’acompanyament personalitzat, a través de serveis com el d’orientació i acompanyament”, ha afirmat.

Per mitjà del Pla estratègic de serveis socials, Drets Socials està desplegant aquests serveis de manera progressiva per tot el territori de Catalunya, amb gestió municipal i finançats a través del Contracte Programa del Departament amb els ens locals, o bé amb subvencions (COSPE I IRPF).

Mitjançant el contracte programa, el departament de Drets Socials finança –en línies generals- el 66% del cost dels i de les professionals dels equips bàsics de serveis socials i els programes que es desenvolupen, que són la porta d’entrada i el primer nivell del sistema públic de serveis socials i la garantia de més proximitat als usuaris i als àmbits familiar i social. Els ens locals hi aporten l’altre 34%, si bé hi ha serveis que la Generalitat finança al 100% (com els equips d’atenció a la infància o les instal·lacions juvenils). També es poden introduir elements correctors en el finançament de manera consensuada.

Els SOAF son serveis de caràcter universal que ofereixen suport a totes les famílies davant moments de canvis o incertesa (com una separació o una situació de conflicte). També són de caràcter preventiu, ja que ajuden a reforçar les capacitats i fortaleses de les famílies per afavorir relacions familiars saludables i enfortir les habilitats parentals. A Catalunya tenim actualment 68 SOAF en funcionament que atenen aproximadament a 5.000 famílies.


Dia Internacional de les Famílies

 Amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de les Famílies, des del Departament hem organitzat activitats arreu del país. Aquesta jornada “ens ofereix una oportunitat per conscienciar la societat de les situacions en què es troben les famílies, en totes les seves formes, dels nous reptes i de les dificultats amb què s’enfronten, així com per promoure accions apropiades per millorar-ne el benestar”, ha detallat Cervera.

Enguany, commemorem aquest dia amb el lema “Cultivem família”: “Cultivar Família és treballar per collir el millor de cada persona i també en el conjunt social, i la família és el nexe entre cada persona i la societat”, ha considerat la consellera. “Cultivar significa cuidar, acompanyar, sostenir, obrir altres possibilitats, estimular, etc. És, sense dubte, un acte que demana estima, dedicació i temps”, ha afegit.

L’acte central ha reunit avui a Lleida un centenar de persones, que han pogut veure l’actuació del físic i divulgador científic Dani Jiménez, recentment premiat als Premis Zapping pel seu programa Efecte Wow del Super3 de TV3 i conegut per les seves col·laboracions al programa Tot es mou.

Han acompanyat a la consellera la secretària d’Afers Socials i Famílies, Anna Figueras; el director de Serveis Socials, Josep Maria Forné; el dels Serveis Territorials de Drets Socials a Lleida, Joan Segura, i la responsable d’Actuacions de Suport a les Famílies, Mònica Ribas. També han participat a l’acte la tercera tinenta d’alcaldia de Lleida Sandra Castro, junt amb responsables del Centre Cívic Municipal de Balafia i d’entitats socials de Lleida.

També han acollit actes durant aquesta setmana els municipis de Reus, Badia del Vallès, Sant Julià de Vilatorta, La Pobla de Mafumet, Tortosa, L'Escala i Palamós, i demà serà el torn de Porqueres. Centenars de famílies han pogut gaudir d’activitats de teatre, contes, titelles, pallassos, taller de bombolles...

 15 de maig de 2022

3  

Imatges

 La consellera Cervera ha participat en els actes commemoratius del Dia Internacional de les Famílies

La consellera Cervera ha participat en els actes commemoratius del Dia Internacional de les Famílies 541

 La consellera Cervera ha participat en els actes commemoratius del Dia Internacional de les Famílies (II)

La consellera Cervera ha participat en els actes commemoratius del Dia Internacional de les Famílies (II) 648

La consellera Cervera ha participat en els actes commemoratius del Dia Internacional de les Famílies (III)

La consellera Cervera ha participat en els actes commemoratius del Dia Internacional de les Famílies (III) 646

`