• Comença la primera fase del Pla d’Equitat Menstrual amb l’acció ‘La meva regla, les meves regles’, que aquest curs arribarà a 24 centres educatius de tot Catalunya i el vinent a la resta.
  • La distribució de productes menstruals reutilitzables i mediambientalment sostenibles s’acompanyarà de sessions d’educació menstrual per part de llevadores, que arribaran a més de 2.600 alumnes, tant noies com nois.
Estoig {"name":"2022/05/16/14/34/7e55c602-89bf-4683-9a17-1255260dfe3f.png","author":"Departament d'Igualtat i Feminismes","type":"0","location":"0","weight":"696"}


La primera fase del Pla d’Equitat Menstrual s’inicia aquesta setmana amb el projecte ‘La meva regla, les meves regles’, que distribuirà productes menstruals reutilitzables i mediambientalment sostenibles (copa, calces i compreses) a més de 1.200 alumnes de tercer d’ESO de 24 centres educatius distribuïts arreu del país. El repartiment anirà acompanyat de sessions formatives sobre educació menstrual dutes a terme per llevadores i infermeres, en el marc del Programa Salut i Escola, en què s’explicarà el funcionament dels productes i s'acompanyarà a més de 2.600 joves en el coneixement del propi cos i del cicle menstrual. Els centres seleccionats estan repartits per tot Catalunya: 9 a Barcelona; 5 a Girona; Tarragona a 3; 2 a Catalunya Central; 2 al Penedès; 1 a Lleida; 1 a l’Alt Pirineu i 1 a Terres de l’Ebre.


“’La meva regla, les meves regles’ és un projecte innovador que té voluntat d’universalitzar l’accés als productes menstruals i el coneixement sobre la menstruació al conjunt de la població del país: treballem per la Catalunya sencera”, ha destacat la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, en l’acte de presentació de l’acció. El repartiment de productes menstruals reutilitzables i les sessions d’educació menstrual arribaran, durant el proper curs escolar, a la resta de centres educatius de secundària de Catalunya.


El Pla vol garantir al conjunt de dones i persones menstruants del país l’equitat menstrual, entesa com la garantia d’accés als productes menstruals que esculli cadascuna, posant al seu abast que siguin reutilitzables i mediambientalment sostenibles, així com a tota la informació sobre la menstruació que li permeti prendre decisions en relació al seu cos i a la seva salut menstrual, trencant amb els tabús i els estigmes. “El feminisme parteix de la premissa que ‘allò personal és polític’, i la menstruació és política”, ha reivindicat Verge. “Les dades de la desigualtat, de la discriminació o de l’impacte ambiental que ha comportat entendre la regla com un tema privat, a portar o a patir en silenci, fins i tot amb vergonya o amb vexacions, o de la manca d’informació per tenir la millor cura de la nostra salut i la del planeta parlen per si soles”.


Emmarcat en l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius, el projecte ‘La meva regla, les meves regles’ està liderat i impulsat per la conselleria d'Igualtat i Feminismes, i compta amb la implicació de 3 conselleries més: Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Educació i Salut. “És un exemple de com aquest Govern treballa la transversalitat de les polítiques feministes”, ha compartit Verge, que ha recordat que “la transformació feminista, la transformació social i la transformació verda són indestriables”.


El Pla d’Equitat Menstrual desenvoluparà més accions al llarg de la legislatura amb la participació de més departaments. Estaran adreçades a d’altres col·lectius i àmbits, per garantir que les dones i les persones menstruants puguin tenir cura de la seva salut menstrual.




‘La meva regla, les meves regles’: productes menstruals reutilitzables i medioambientalment sostenibles i educació menstrual


En aquesta primera fase, més de 1.200 noies, nois trans i persones no binàries rebran un estoig amb una copa menstrual, unes calces i una compresa reutilitzable, per tal que puguin triar el que millor s’ajusti a cadascuna, o el que millor s’ajusti a cada dia del cicle menstrual, al mateix temps que es pren consciència de l’impacte ecològic dels productes d’un sol ús. Tan sols a Catalunya, en un any qualsevol, es produeixen al voltant de 9.000 tones de productes menstruals no reutilitzables, que suposen uns 750 milions de productes menstruals d’un sol ús, segons dades de REZERO (2021).


Alhora, més de 2.600 alumnes de tercer d’ESO, tant noies com nois, rebran una sessió formativa. “Amb el projecte ‘La meva regla, les meves regles’ acompanyem a les joves en el coneixement del seu cos i de la regla en el marc de la coeducació i l’educació en sexualitats”, ha compartit Verge. En aquest sentit, l’acció contribueix a desenvolupar l’educació en sexualitats que és part del Programa Coeduca’t i que, amb el nou decret d’Educació, passarà a ser curricular en totes les fases de l’educació obligatòria a Catalunya. Així, dins del Programa Coeduca’t es generarà una nova unitat per treballar l’educació menstrual, la qual contindrà quatre blocs: Cossos, autoconeixement i autocura; Cicle menstrual; Gestió del cicle i equitat menstrual; i Cura comunitària de la salut.


A més, el projecte compta amb una web específica: lesmevesregles.cat, que s’acompanya d’una campanya per xarxes socials i mitjans de comunicació. Aquestes accions estan encarades a la sensibilització i difusió d’informació sobre la menstruació a tota la societat, per tal de trencar prejudicis i desestigmatitzar la regla.




Equitat menstrual: una revolució social, educativa, de salut i mediambiental


Avançar vers l’equitat menstrual permetrà garantir els drets de les dones en els diversos àmbits. Així, l’accés als productes menstruals que permetin tenir la millor cura del cos i sense barreres socioeconòmiques permet lluitar contra la pobresa menstrual. Segons dades de l’estudi ‘Equitat i Salut Menstrual’ de l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol, 2022), 4 de cada 10 dones no s’han pogut permetre el producte menstrual de la seva elecció.


En aquest sentit, l’estalvi que suposen els productes menstruals reutilitzables és destacable: d’acord amb dades de Rezero (2021), una persona menstruant que utilitza productes d’un sol ús, al llarg de tota la seva vida fèrtil es gastarà de mitjana 2.500€ en tampons i compreses. Si en canvi s’opta, per exemple, per l’ús de la copa menstrual, la despesa seria de 144€.


En l’àmbit de la salut, també cal tenir en compte els riscos dels productes no reutilitzables. Els tampons estan associats al Síndrome del Xoc Tòxic, i s’han detectat substàncies tòxiques en productes menstruals que no s’indiquen en les etiquetes. En canvi, la major part de productes reutilitzables estan lliures de tòxics.


“La manca d’informació sobre salut menstrual pot provocar que es deixin de diagnosticar malalties com l’endometriosi, que afecta entre un 10 i un 15% de les persones menstruants”, ha denunciat Verge. “És l’hora de conèixer el nostre cos i de deixar de normalitzar el dolor”.


El Pla d’Equitat Menstrual també té un impacte mediambiental positiu, gràcies a la distribució de productes menstruals reutilitzables. En aquest context, l’ús de productes menstruals reutilitzables disminueix considerablement la generació de residus. Una persona menstruant al llarg de la seva vida fèrtil genera aproximadament 180 kg de residus. En canvi, si utilitza compreses de roba reutilitzables genera només 2,4 Kg de residus, segons dades de REZERO (2021). 


“Amb els productes menstruals reutilitzables garantim la sostenibilitat mediambiental i econòmica i millorem la salut, no només menstrual”, ha compartit Verge. “El vincle entre la transformació verda i la transformació feminista és inqüestionable: la responsabilitat de tenir cura del planeta al mateix temps que aprenem a tenir millor cura de les nostres vides”.

5  

Imatges

Productes menstruals reutilitzables I

Productes menstruals reutilitzables I 297259

Productes menstruals reutilitzables II

Productes menstruals reutilitzables II 575872

Estoig productes menstruals reutilitzables

Estoig productes menstruals reutilitzables 713338

Roda de premsa del projecte 'La meva regla, les meves regles'

Roda de premsa del projecte 'La meva regla, les meves regles' 313137

Roda de premsa del projecte 'La meva regla, les meves regles'

Roda de premsa del projecte 'La meva regla, les meves regles' 738342