Drets Socials

logo Next Generation EU

Drets Socials publica les bases dels fons Next Generation EU destinats a subvencions per transformar l'atenció social a Catalunya

query_builder   16 maig 2022 16:32

event_note Nota de premsa

Drets Socials publica les bases dels fons Next Generation EU destinats a subvencions per transformar l'atenció social a Catalunya

En les properes setmanes s’obrirà la convocatòria a la qual podran accedir-hi ajuntaments, entitats, universitats i centres de recerca, empreses i agents socioeconòmics que treballen en l’àmbit de les polítiques socials

La inversió total que es preveu entre el 2021 i el 2023 per a transformar el model d’atenció social és de 400M€
 

El passat 31 de març es va obrir la convocatòria de Fons Europeus destinats amb un total de 480 milions per a la rehabilitació d’habitatges

Logo Next Generation EU Catalunya

Drets Socials publica avui les bases per a les convocatòries de subvencions en l’àmbit de l’atenció social finançades amb els fons Next Generation EU. La inversió total que es preveu entre el 2021 i el 2023 per a transformar el model d’atenció social és de 400M€ i es distribueix amb un seguit d’instruments de què disposa la conselleria per actuar arreu del territori, com ara projectes propis, el contracte programa amb els ens locals o les subvencions publicades avui.

En les properes setmanes s’obrirà la convocatòria a la qual podran accedir-hi ajuntaments, entitats, universitats i centres de recerca, empreses i agents socioeconòmics que treballen en l’àmbit de les polítiques socials.

A banda de les convocatòries de l’àmbit social, el passat 31 de març es va obrir la convocatòria de subvencions per a la rehabilitació d’edificis i habitatges i a la redacció del llibre de l’edifici. Pel conjunt d’aquests programes, que tenen per objectiu rehabilitar 65.000 habitatges, el Departament destinarà una dotació total de 480 milions d’euros els propers anys als quals cal sumar els 160 milions per a la construcció d’obra nova destinada al lloguer social.

En total, Drets Socials impulsarà diverses actuacions amb una dotació global de més de 1.000 milions d’euros, orientades a accelerar una transformació en l’atenció social i en les polítiques d’habitatge. En l’àmbit social, el conveni per executar projectes amb càrrec d’aquests fons permetrà implementar accions, tant pel que fa a projectes propis del Departament com per aquells impulsats des d’administració local, entitats i empreses.

Concretament, les bases de la convocatòria distingeixen sis línies específiques per a la construcció i la remodelació d’equipaments, la implementació de projectes tecnològics i d’innovació social o la promoció de l’accessibilitat, entre d’altres. Amb aquesta convocatòria es vol contribuir a accelerar la transformació de l’atenció social que impulsa Drets Socials, en la línia fixada per l’agenda europea. Per estendre aquests canvis entre el conjunt d’agents del sector, el Departament adreça les subvencions a projectes implementats per ajuntaments, entitats, empreses, universitats i centres de recerca i d’altres agents socioeconòmics que treballen en l’àmbit de les polítiques socials.

En aquest sentit, la transformació amb què ja treballa la conselleria i que aquesta convocatòria permetrà accelerar té com a objectius clau:

  • Reformar el sistema d’atenció i cures de llarga duradaamb una aposta clara per una nova arquitectura dels equipaments residencials centrada en la persona i la seva inclusió en l’entorn comunitari.
  • Reforçar l’atenció domiciliària perquè esdevingui un servei d’alta qualitat.
  • Impulsar la transició energètica de les instal·lacions juvenilsi la transformació ecològica i digital dels centres d'atenció a la infància i l'adolescència.
  • Implementar una transformació tecnològica dels serveis socials amb projectes pilot innovadors.
  • Promoure la digitalització de processos. 
  • Afavorir l’accessibilitatper fer possible un país d’oportunitats per a tothom.

A fi d’encaminar les actuacions del teixit d’actors implicats en l’atenció social amb aquests objectius, les bases publicades avui al DOGC concreten les línies específiques següents:

 

Línia 1. Inversió per a nous centres residencials i d’atenció diürna  i remodelació de centres existents.

Ajuts per a fer front a inversions en centres residencials i diürns destinats a la cura de llarga durada de persones grans, persones amb discapacitat i persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental, d’addiccions o provocada pel virus VIH. També inclou inversions en equipaments per a la protecció de persones sense llar o amb necessitats d’allotjament temporal.

Aquesta línia s’adreça a entitats socials, mercantils, ens locals o persones treballadores autònomes. Les actuacions que optin a l’ajut hauran de tenir un pressupost d’execució mínim de 100.000 €

 

Línia 2. Projectes de tecnologia al servei de l’atenció i la cura de les persones.

Subvencions per a projectes que utilitzin la tecnologia per aportar solucions a les persones en situació de dependència, discapacitat o amb problemàtica social derivada de malaltia mental. Les iniciatives han de facilitar l’autonomia personal, la cura, el manteniment de la persona a l’entorn domiciliari, l’atenció integrada social i sanitària, així com la participació i implicació de la xarxa de voluntariat.

Aquesta línia es dirigeix a entitats socials, mercantils, ens locals, universitats i centres de recerca i d’investigació i persones treballadores autònomes.

Les actuacions que optin a l’ajut hauran de tenir un pressupost d’execució mínim de 40.000 €.

 

Línia 3. Projectes tecnològics que contribueixin a la millora i transformació dels models de gestió dels serveis socials.

Aquesta línia té per objectiu finançar actuacions d’inversió tecnològica i sistemes d'informació que millorin la gestió dels serveis socials i que transformin els models d’intervenció actuals, d’acord amb el Pla estratègic de serveis socials 2021-2024.

S’adreça principalment a entitats sense ànim de lucre, mercantils, ens locals o persones treballadores autònomes que hauran de presentar projectes amb un pressupost d’execució a partir de 40.000 €.

 

Línia 4. Projectes d’innovació en serveis socials.

Ajuts al finançament de projectes pilot que promoguin models d’atenció innovadors en l’àmbit dels serveis socials, que puguin ser replicats al conjunt del sistema, permetin intercanviar coneixement sobre serveis socials i impulsar processos de modernització al sector.

Els projectes hauran d’anar en línia amb el Pla estratègic de serveis socials 2021-2024 i tenir un pressupost d’execució mínim de 40.000 €. Hi poden optar entitats socials, mercantils, ens locals, universitats i centres de recerca i d’investigació o persones treballadores autònomes.

 

Línia 5.1. Modernització i transformació ecològica i digital de les infraestructures residencials per a infants i adolescents tutelats i ex tutelats

Subvencions adreçades a entitats d’atenció a la infància i l’adolescència acreditades i interessades en dur a terme obres i adquirir equipament i maquinari per la modernització i transformació ecològica i digital dels centres residencials que atenen infants i adolescents tutelats i ex tutelats, amb l’objectiu de ser sostenibles, accessibles i adaptats a les noves tecnologies. 

En aquest cas, el cost del projecte ha de ser d’entre 40.000 i 500.000 euros.

 

Línia 5.2. Transició energètica i mediambiental de les instal·lacions juvenils.

Aquesta línia finança actuacions de transformació ecològica de les instal·lacions destinades a allotjar infants, adolescents i joves, per fer efectiva la  transició energètica, ecològica i mediambiental.

Per poder optar aquesta subvenció, cal que la instal·lació estigui inscrita al Registre d’instal·lacions destinades a activitats amb Infants i Joves, que inclou cases de colònies, granges escola, aules de natura, albergs de joventut i campaments juvenils.

El pressupost de l’actuació que es presenti a la convocatòria no pot ser inferior a 20.000 € ni superar els 300.000 €. 

 

Línia 6. Impuls i foment de l’accessibilitat als espais d’atenció al públic dels municipis de Catalunya

Destinada als ajuntaments per tal que en els edificis de titularitat municipal s’implementin millores per a l’accessibilitat dels espais d’atenció a la ciutadania, presencials o telemàtics, d’acord amb el que estableix la normativa en aquesta matèria.

Aquesta línia, l’única en règim de concurrència no competitiva, finançarà accions orientades a fer accessibles espais d’atenció al públic, llocs webs i aplicacions per a dispositius mòbils que el municipi posa a disposició de la ciutadania per a la realització de tràmits o consultes.

Els projectes que es presentin a la subvenció han de tenir un import entre els 10.000 i els 200.000 €.

Per donar a conèixer aquestes línies de subvenció amb finançament europeu, la conselleria ha organitzat webinars i reunions específiques amb entitats, empreses i administracions que puguin estar interessades en acollir-s’hi.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia