La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, s’ha reunit avui amb representants dels Centres de desenvolupament infantil i atenció precoç (CDIAP) per explicar-los el pla de xoc per acabar amb les llistes d’espera. La consellera ha explicat que el Departament donarà resposta als 1.937 nens i nenes de 0 a 6 anys amb trastorns del desenvolupament que estan pendents d’accedir a un servei d’atenció precoç. En aquest sentit, se sumaran 198.763 hores als centres de desenvolupament infantil i atenció precoç (CDIAP) que permetran eixugar aquesta llista d’espera. Aquesta suma d’hores d’atenció suposa un increment del 16,2% respecte el nombre d’hores totals d’aquests serveis l’any 2020.
La inversió econòmica anual addicional per part del Departament serà de 6,92M€. Aquest augment de 198.763 hores es repartirà en base a tres criteris: cobertura poblacional, infants en llista d’espera i freqüència assistencial. Durant el 2021 els Centres de desenvolupament infantil i atenció precoç van atendre 44.248 infants, amb el pla de xoc que ha presentat el departament el nombre d’infants atesos serà de 46.185.
Centres de desenvolupament infantil i atenció precoç
Els CDIAP atenen als infants que necessiten una atenció especialitzada, amb especialistes en fisioteràpia, logopèdia, treball social, psicologia i neuropediatria, entre d'altres. Els CDIAPS també s’adrecen a les famílies i prioritzen l'atenció als infants de menys de tres anys, amb trastorn del desenvolupament, i als infants amb afectació greu, sense perjudici del caràcter universal dels serveis d'atenció precoç.
Els objectius dels CDIAP:
- Atendre la població infantil des de la concepció i, com a màxim, fins que compleixin sis anys, sempre que no tingui garantida la continuïtat assistencial.
- Participar en la coordinació de les actuacions (detecció i prevenció) que es porten a terme en aquesta franja d'edat.
- Participar en els projectes de coordinació i cooperació interdepartamental.
- Assegurar equips interdisciplinaris experts en desenvolupament infantil.
- Garantir el treball individualitzat i la continuïtat assistencial.
Funcions
- Avaluació global de la problemàtica de l'infant i la seva família (diagnòstic).
- Informació, orientació, suport i assessorament a la família.
- Atenció terapèutica a l'infant de forma individualitzada.
- Orientació i suport a les escoles d'educació infantil.
- Seguiment de l'evolució de l'infant.
- Col·laboració dels programes de prevenció i detecció.
- Tasques de recerca, docència i formació.