Economia i Hisenda

Sostre de plaques solars

El Departament d'Economia i Hisenda obre un període de consulta a la ciutadania sobre l'elaboració del Programa operatiu del fons FEDER de Catalunya 2021-2027

query_builder   18 maig 2022 10:51

event_note Nota de premsa

El Departament d'Economia i Hisenda obre un període de consulta a la ciutadania sobre l'elaboració del Programa operatiu del fons FEDER de Catalunya 2021-2027

  • La Direcció General de Fons Europeus convida totes les persones interessades a participar amb aportacions a la proposta de programació dels fons FEDER a Catalunya
  • Els recursos europeus arribaran als 840,5 milions d’euros fins al 2027 i es distribuiran en quatre reptes: ecosistema del coneixement i creixement econòmic sostenible; energia neta i comunitats sostenibles i inclusives; ecosistemes resilients; i administració moderna i pròxima a la ciutadania
Sostre de plaques solars

El Departament d’Economia i Hisenda ha obert un període de consulta a la ciutadania dirigit a entitats, organitzacions i persones individuals interessades, perquè es puguin fer aportacions al document que sintetitza el treball programàtic realitzat fins al moment, respecte a l’elaboració del Programa operatiu dels fons FEDER de Catalunya 2021-2027. La consulta serà efectiva fins l’1 de juny. Les aportacions ciutadanes es podran fer arribar a través de la web dels fons europeus i l’enllaç específic dels fons FEDER: https://fonseuropeus.gencat.cat/ca/feder/2021-2027/programa-operatiu-catalunya/.

La Direcció General de Fons Europeus del Departament d'Economia i Hisenda, que coordina el desenvolupament dels treballs de preparació del Programa FEDER, afegeix la consulta a la ciutadania al procés ja iniciat i dirigit a entitats i agents clau del territori, com ara diputacions, corporacions locals, sindicats, patronals, consell de cambres, Taula del Tercer Sector, universitats i altres organismes que representen la societat civil.  

Un total de 14 desafiaments englobats en quatre reptes

El diagnòstic que se n’ha fet permet detectar 14 desafiaments i agrupar-los en quatre macroreptes entre els quals es repartiran 840,5 milions d’euros dels fons FEDER en el període 2021-2027. Cal tenir present que es comptabilitzen a la xifra total 28,4 milions d’euros en concepte d’assistència tècnica. 

El primer repte proposat, l’ecosistema del coneixement i creixement econòmic sostenible, suposa 291,5 milions d’euros del total, el 35,90% del pressupost del Programa. Preveu impulsar la millora de les dotacions científiques i tecnològiques de primer nivell amb què compta Catalunya, amb l'objectiu de consolidar un sistema científic competitiu a escala internacional, reforçant un ecosistema de coneixement que permeti liderar el desplegament de tecnologies disruptives, en coherència amb la RIS3CAT 2030. També es vol reforçar la innovació i la transferència que se’n fa a l’àmbit productiu. En aquest primer àmbit d’intervenció, es preveu diversificar el model econòmic i millorar l’accés al finançament per part de les pimes.

El segon objectiu definit inclou 273,5 milions d’euros assignats, el 33,69% del total, i es concentra en l’energia neta i les comunitats sostenibles i inclusives. En aquest cas, el Programa operatiu FEDER vol aconseguir una societat i una economia de baixa intensitat energètica i de baixa emissió de carboni, per mitjà de l'aposta per les tecnologies d'estalvi i eficiència energètica, amb un consum d'hidrocarburs fòssils baix. Igualment, s’aposta per la mobilitat urbana multimodal i la millora dels serveis públics bàsics (salut i habitatges per a col·lectius especialment vulnerables), així com el foment del desplegament d’estratègies territorials que permetin lluitar contra la despoblació.

En tercer lloc, hi figura el repte dels ecosistemes resilients, amb la lluita contra el canvi climàtic, l’anticipació als riscos meteorològics i químics, i la gestió de l’aigua més eficient. En aquest àmbit d’intervenció, també s’aposta per una preservació de la biodiversitat i riquesa del patrimoni natural de Catalunya. En aquest tercer cas, es proposa destinar-hi 100 milions d’euros d’ajuts europeus, xifra que suposa el 12,31% del total del Programa operatiu.

I, finalment, com a quart repte, es vol aconseguir bastir una administració moderna i pròxima a la ciutadania, posant un accent especial en la transformació digital, reservant 147 milions d’euros del FEDER, xifra que suposa el 18,10% de pressupost dels fons FEDER en el període 2021-2027.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 79

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia