Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Barnadas i Peraire, visitant el congrés Waste in Progress

Acció Climàtica aposta per la recollida selectiva d'alta eficiència i el compostatge de proximitat i de quilòmetre zero

query_builder   18 maig 2022 16:21

event_note Nota de premsa

Acció Climàtica aposta per la recollida selectiva d'alta eficiència i el compostatge de proximitat i de quilòmetre zero

  • La secretària d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Anna Barnadas, participa en la inauguració del congrés Waste in progress, a Girona
  • El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire, presentarà divendres les novetats en matèria de residus orgànics de l’avantprojecte de Llei de residus i recursos de Catalunya
Barnadas i Peraire, visitant el congrés.
Barnadas i Peraire, visitant el congrés.

La secretària d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Anna Barnadas, ha explicat aquest matí a Girona, durant la inauguració del congrés de referència en matèria de gestió de residus per a empreses i administracions Waste in progress, l’aposta del Govern “per separar l’orgànica i tractar-la per obtenir un recurs, el compost, que retorna a la terra”. Barnadas s’ha mostrat convençuda que “el futur passa per donar la màxima circularitat als residus com a recursos i per això ens cal una recollida selectiva d’alta eficiència, amb l’aposta pel compostatge de proximitat i quilòmetre zero”.

La quarta edició del Waste in progress, centrada en el paper de la fracció orgànica dels residus en els nous models de recollida, durarà fins divendres, 20 de maig, i reunirà experiències d’èxit en els àmbits internacional i estatal per analitzar els seus resultats, fomentar el debat i crear coneixement. Aquest esdeveniment, participat per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i organitzat per Fira de Girona, combinarà diferents formats per aconseguir una visió sencera sobre els residus orgànics, garantir dinamisme i aprofundir en tots els aspectes relacionats amb la implantació i la recollida. També es destacaran els incentius que poden motivar un canvi de percepció i d’hàbits en la separació en origen, les estratègies més efectives per a la prevenció del malbaratament alimentari o la manera d’assolir consensos polítics i socials adaptats a la realitat territorial, social i econòmica.

Presentació de la nova Llei de residus

El pròxim divendres, el director de l’ARC, Isaac Peraire, durà a terme la primera presentació oficial de l’avantprojecte de Llei de residus i recursos de Catalunya, que va aprovar fa pocs dies el Consell de Direcció de l’Agència. Peraire se centrarà en les novetats que presenta el text pel que fa als residus orgànics.

L’avantprojecte de llei busca impulsar l’economia catalana vers una economia més circular i eficient en l’ús dels recursos. Es preveu que una de les finalitats de la norma sigui incorporar un nou sistema productiu que garanteixi l’ús racional dels recursos i prioritzi els productes i sistemes de reciclatge i reutilització. El text del que acabarà sent la futura llei inicia a partir d’ara el seu procés de socialització, amb la voluntat que el text final incorpori aportacions d’entitats i ciutadania per poder ser acollit amb un consens ampli.

Sistemes individualitzats

Tot i que els darrers han millorat els resultats de recollida selectiva i prevenció de residus, en molts casos s’està produint un estancament. Aquest fet, sumat a la nova legislació europea en matèria de residus i economia circular i a l’increment dels costos de tractament de la fracció restant, ha dut a replantejar el model actual de gestió de residus.

La Directiva europea 201/851/UE estableix que la recollida diferenciada de la fracció orgànica ha d’estar implantada a tots els municipis de l’àmbit europeu abans de l’1 de gener de 2024. Només amb la implantació de la recollida diferenciada de la fracció orgànica s’aconseguirien els objectius de reciclatge que marquen les normatives comunitàries, que fixen el percentatge de reciclatge en un 55% l’any 2025, un 60% l’any 2030 i un 65% l’any 2035.

Les conclusions de l’anàlisi dels resultats de desenes de models diferents implantats arreu del món demostren que els sistemes amb identificació i amb la màxima individualització de les aportacions és crucial, ja que els models voluntaris no permeten superar el 45% de recollida selectiva. Aquestes xifres demostren que és imprescindible que les administracions, amb l’objectiu d’aconseguir índexs de recollida selectiva de qualitat superiors al 60%, implementin nous models que incloguin elements d’identificació i individualització, especialment pel que fa a la fracció orgànica, que és la més important en pes i la que permet assolir els objectius fixats i minimitzar la fracció restant.

2  

Imatges

Foto 1

Foto 1 110

Foto 2

Foto 2 58

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia