Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Dia Europeu dels Parcs

Els parcs naturals de la Generalitat se sumen a la celebració del Dia Europeu dels Parcs Naturals

A partir d'aquest cap de setmana, els parcs han organitzat tallers, visites guiades, jornades de portes obertes i exposicions, entre altres activitats, per celebrar-lo

query_builder   20 maig 2022 10:00

event_note Nota de premsa

Els parcs naturals de la Generalitat se sumen a la celebració del Dia Europeu dels Parcs Naturals

A partir d'aquest cap de setmana, els parcs han organitzat tallers, visites guiades, jornades de portes obertes i exposicions, entre altres activitats, per celebrar-lo

 

Dia Europeu dels Parcs

Els parcs naturals de Catalunya inicien aquest cap de setmana els actes de celebració del Dia Europeu dels Parcs Naturals que es commemora el 24 de maig. Impulsat per la Federació EUROPARC, que aglutina gairebé 400 membres pertanyents a 36 estats, el Dia Europeu dels Parcs se celebra arreu del continent des de l’any 1999 per reconèixer els parcs naturals declarats a Europa. El primer va ser l’any 1909, a Suècia, i, a Catalunya, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, l’any 1955.

Enguany, el lema escollit és “Som natura: reflexionar, restaurar i reconnectar”. L’any passat, els parcs naturals i els Paratges Naturals d’Interès Nacional gestionats per la Generalitat van rebre 4,3 milions de visites.

Les primeres activitats commemoratives se celebraran el cap de setmana vinent, i en molts casos s’allargaran fins a la setmana vinent.

El Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter ha organitzat aquest cap de setmana activitats com ara la presentació i una ruta per alguns dels elements inclosos en l’inventari de patrimoni cultural del Parc o un descens amb caiac pel riu Ter, des de Colomers a Verges, per recollir les deixalles que s’hi puguin trobar. El 26 de maig, hi haurà una visita guiada al Centre de Documentació del Parc i el 28 una sortida en caiac des de la platja de Montgó per descobrir els valors naturals de la costa del Montgrí.

El Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà també concentra les activitats aquest cap de setmana. Així, dissabte ha organitzat dues visites guiades als Aiguamolls i a les closes i els arrossars del Parc. Les activitats continuaran el diumenge 22 amb una visita guiada pels estanys de Matà.

El Parc Natural del Cadí-Moixeró ha organitzat el diumenge 22 una ruta al voltant del patrimoni cultural, industrial i natural per la capçalera del Llobregat, resseguint el recorregut que antigament feien les cosidores. I el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i Freser ha programat diumenge vinent un bany de bosc.

El Parc Natural del Delta de l’Ebre ha organitzat el 28 de maig una ruta en bicicleta per les llacunes del Parc i una jornada de portes obertes al Centre d’Interpretació de Deltebre. També hi haurà una exposició sobre les llacunes i sobre la brossa marina a la Casa de Fusta.

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici ha organitzat el dissabte 28 de maig una pujada fins a les runes del castell de Torena. El Parc Natural de l’Alt Pirineu ha organitzat el 25 de maig una ruta entre Ars i Asnurri i el dia 28 una jornada de voluntariat per a la recuperació i manteniment dels camins i pastures d'Arròs de Cardós. L'endemà també es celebra la Fira de Productes del Parc Natural de l'Alt Pirineu i l'Ovella Aranesa i una marxa popular a la Vall de Siarb

El Parc Natural de Cap de Creus ha aprofitat el Dia Europeu dels Parcs Naturals per celebrar el 24 de maig a la Ciutadella de Roses la primera edició de SOMPARCC, la trobada de la Xarxa d’Escoles de Creus, amb l’organització de diversos tallers, que reunirà més de 400 alumnes del cicle superior.

El Paratge Natural d’Interès Nacional (PNIN) de Poblet ha organitzat el 28 de maig al matí una jornada de descoberta de la natura, i al PNIN de l’Albera hi haurà el 29 de maig una excursió a Puig Neulós, el cim més alt de la zona.

També els centres de documentació dels parcs naturals adherits a la Xarxa DocAmbCat se sumen a la celebració d’aquesta efemèride, una de les quatre anuals que es commemoren de manera conjunta per donar a conèixer el fons bibliogràfic propi, fomentar accions col·laboratives entre diversos centres i transmetre més consciència ambiental.

 

Setmana de la Natura

El Dia Europeu dels Parcs coincideix amb la Setmana de la Natura, que se celebra arreu de Catalunya entre el 22 de maig i el 5 de juny. Organitzada per la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN), amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, preveu més de 400 activitats de conscienciació ambiental.

Els parcs i les entitats de la Taula de Voluntariat Ambiental dels Espais Naturals de Protecció Especial de l’Empordà i de la Taula de Voluntariat Ambiental dels Parcs Naturals de les Terres de l'Ebre s’han sumat a la iniciativa amb un seguit d’accions de voluntariat ambiental com ara activitats de neteja d’espais naturals, anellament d’ocells i tallers, entre d’altres.

1  

Fitxers adjunts

Activitats Dia Europeu dels Parcs

Activitats Dia Europeu dels Parcs
PDF | 1159

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia