Justícia, Drets i Memòria

.

La consellera signa un conveni amb la Coordinadora Catalana de Fundacions per impulsar l'àmbit fundacional

Ciuró: "La ciutadania ha de ser conscient de la tasca ingent que fan les fundacions"

query_builder   19 maig 2022 14:30

event_note Nota de premsa

La consellera signa un conveni amb la Coordinadora Catalana de Fundacions per impulsar l'àmbit fundacional

Ciuró: "La ciutadania ha de ser conscient de la tasca ingent que fan les fundacions"

Catalunya té registrades més de 2.600 fundacions que donen feina a més de 90.000 persones

El sector genera anualment més 5 mil milions d’euros en ingressos per les seves diferents activitats

.

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha defensat avui la “tasca ingent que desenvolupen les fundacions en la nostra societat, arribant allà on les administracions no ho fan”. Ciuró, que ha signat un conveni amb el president de la Coordinadora Catalana de Fundacions (CCF), Pere A. Fàbregas, ha explicat que l’Acord respon a una “aposta del Departament per visibilitzar les fundacions, entitats sense les quals el nostre país no es podria explicar”  

La titular de Justícia assegura que “cal conèixer més i millor el paper que fan les fundacions” i ha allargat la mà a la Coordinadora Catalana de Fundacions per “aconseguir molts dels objectius que es marca la conselleria com ara el foment de la mediació o l’ús del català”.

Impuls en la recerca

Mitjançant l’Acord signat, el Departament de Justícia posarà l’abast de la Coordinadora Catalana de Fundacions les dades públiques relatives a les fundacions registrades, els seus comptes i altra informació rellevant per impulsar la recerca sobre l’impacte de les fundacions a Catalunya.  

Per la seva banda, la Coordinadora Catalana de Fundacions, a través de l’Observatori de les Fundacions de Catalunya, s’encarregarà d’elaborar enquestes, recerques i treballs de camp, amb l’objectiu de conèixer l’impacte social i econòmic de les fundacions. Tant el Departament de Justícia com la Coordinadora Catalana de Fundacions es comprometen a difondre públicament els resultats dels treballs i a fer pedagogia dels valors de transparència, gestió i bon govern dins del conjunt de les fundacions de Catalunya.

La Direcció General de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació té encomanada la tasca de registre, assessorament i supervisió de les fundacions catalanes. La Coordinadora Catalana de Fundacions és una associació que té com a missió fer visible la bona feina de les fundacions per al benestar i el progrés de la societat i els ciutadans.

Més de 90.000 treballadors

Les fundacions han anat guanyant pes de progressivament, fins al punt que avui dia són protagonistes d’activitats d’un gran impacte econòmic i social, i tenen un paper molt rellevant, al costat de l’Administració, a l’hora de fer front als reptes que la societat té plantejats.

Catalunya té registrades més de 2.600 fundacions que donen feina a un total de 90.911 persones i on hi col·laboren 39.394 voluntaris. El sector fundacional a Catalunya està format per entitats petites i mitjanes.

Les fundacions també actuen en la prestació de serveis públics en l’àmbit de la salut, recerca, social i educatiu, entre altres.

Patrimoni de 5.350 milions d’euros

Segons les dades recollides per la Coordinadora Catalana de Fundacions, el sector fundacional a Catalunya va sumar, l’any 2019, un patrimoni net de 5.350 milions d’euros. Durant aquest mateix període, les fundacions van generar un total 5.318 milions d’euros en ingressos per les seves diferents activitats i van moure 3.689 milions d’euros en vendes i prestacions de serveis, i 3.032 milions en despeses de personal.

El 49 % de les fundacions són culturals

Per activitat, el 49,3 % de les fundacions registrades l’any 2020 eren de l’àmbit cultural (1.293) mentre que un 39 % eren de l’àmbit assistencial (1.025). La resta de fundacions en el territori català es reparteix de la manera següent: un 8,1 % es dediquen a l’activitat docent (212), i un 3,5 % a l’activitat científica (91).

2  

Imatges

Acte de signatura del conveni I

Acte de signatura del conveni I 103

Acte de signatura del conveni II

Acte de signatura del conveni II 117

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia