Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Moment de la visita aquest matí dels treballs forestals a Fontanals

El Departament d'Acció Climàtica inverteix més de 8 milions d'euros en treballs de prevenció d'incendis a les comarques de Lleida i l'Alt Pirineu

query_builder   20 maig 2022 15:26

event_note Nota de premsa

El Departament d'Acció Climàtica inverteix més de 8 milions d'euros en treballs de prevenció d'incendis a les comarques de Lleida i l'Alt Pirineu

Moment de la visita als treballs de prevenció d'incendis de Fontanals
  • La directora general d’Ecosistemes Forestals ha visitat les actuacions silvícoles que s’estan realitzant al municipi de Fontanals de Cerdanya per fer front a l’emergència climàtica i als incendis forestals també al Pirineu

 

  • El Departament té en marxa el Pla de prevenció d’incendis 2022-2025 amb l’objectiu de preparar els boscos per fer front a l’emergència climàtica i als incendis de sisena generació

  

La directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas i Olea, ha visitat avui a la Cerdanya uns treballs silvícoles de prevenció d’incendis forestals que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està realitzant a la muntanya de Ger, Fontanals i Puigcerdà. El Pirineu és una de les noves zones que quedarà inclosa en el planejament d’infraestructures i actuacions emmarcades en el Pla de prevenció d’incendis 2022-2025. L’objectiu és preparar els boscos de Catalunya per fer front a l’emergència climàtica que els fa més vulnerables que mai als incendis i posar el focus també en aquelles àrees que fins al moment no s’hi havien prioritzat.

La directora ha explicat el nou Pla de prevenció d’incendis 2022-2025 que té en marxa el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, amb una inversió a Catalunya de 72 M€. Aquest nou Pla multiplica per sis el pressupost anual destinat a aquesta matèria, que passa en tot Catalunya de 3.128.000 € l’any 2021 a 18.128.000 € aquest any 2022. Amb les diferents línies d’actuació que es duen a terme, es pretén protegir i conservar els ecosistemes forestals de Catalunya amb un paisatge que també ajudi i faciliti que els incendis es puguin apagar.

A les comarques de Lleida i l’Alt Pirineu, s’invertiran de manera directa 8.336.667 euros en actuacions de gestió forestal durant els pròxims quatre anys per preparar els boscos per fer front a l’emergència climàtica i els grans incendis. De manera territorialitzada, s’invertiran 19,8 M€ i l’import fins a arribar a 72 M€, és a dir, 52,2 M€, es destinarà a les brigades del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF), a ajuts a la prevenció d’incendis a propietaris privats, a les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), a entitats locals o a ajuts per fomentar l’establiment i el manteniment de franges de protecció perimetral en les urbanitzacions i nuclis urbans, entre d’altres.

 

Infraestructures de prevenció d’incendis a les comarques de Lleida i l’Alt Pirineu

 

Els Perímetres de Protecció Prioritària (PPP) són massissos amb alt risc d’incendi forestal i una continuïtat de la massa arbrada en la qual es poden produir grans incendis. Per això, és imprescindible planificar-ne la prevenció i dotar-los d’infraestructures bàsiques com poden ser àrees de baixa càrrega de combustible, pistes forestals estratègiques o punts de reserva d’aigua. Tot això amb el suport del territori i amb coherència supramunicipal per facilitar l’actuació dels mitjans d’extinció en cas d’incendi.

Els anys 2012-2014, es van redactar els documents de planificació d’actuacions als PPP que afecten el terç nord de les comarques de Lleida i el quadrant sud de les comarques de l’Alt Pirineu. Anualment en aquestes zones  s’hi ha anat executant la gran part de les actuacions recollides en aquesta planificació. Les actuacions que s’han portat a terme són principalment l’adequació de la xarxa viària i dels punts d’aigua i la construcció d’àrees i franges de baixa càrrega de combustible que són estratègiques per a l’atac als incendis. Aquesta planificació es va dissenyar d’acord amb els criteris i les prioritats indicades pel Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat.

 

Planificacions d'incendis a Lleida i Pirineu
Planificacions d'incendis a Lleida i Pirineu

Noves planificacions de prevenció davant el canvi climàtic

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, considera prioritari a les comarques de Lleida i de l’Alt Pirineu emprendre la redacció dels instruments de planificació d’incendis dels terrenys que se situen fora dels actuals àmbits definits fa més 20 anys.

L’evidència del canvi climàtic amb l’increment de les temperatures i de la modificació del règim de pluges determina l’ampliació cap al nord de les zones d’alt risc d’incendi. Aquest fet obliga a sobrepassar la delimitació dels PPP i abordar la planificació estratègica d’incendis a gairebé tot el Pirineu, sense oblidar el sud de les comarques de Lleida Segrià-Garrigues-Urgell. En aquest sentit, s’ha proposat una inversió important per a la redacció dels documents de planificació sobre unes 20.000 ha entre les comarques del Pirineu i de Lleida.

Pel que fa als projectes previstos en la demarcació, cal destacar la zona del Prepirineu delimitada entre el riu Segre, la Noguera Pallaresa, el port del Cantó i la serra de Boumort, que abasta prop de 10.000 ha. Aquesta zona es considera un espai d’una gran vulnerabilitat davant els futurs incendis per la continuïtat geogràfica que representen les grans masses arbrades i per l’efecte de l’increment de les temperatures. A més, coincideix que aquesta gran àrea està pràcticament en la seva totalitat inclosa en la xarxa Natura 2000, i, per tant, cal preservar-ne el gran valor natural i paisatgístic.

 Treballs silvícoles de prevenció d’incendis a la Cerdanya

 El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està realitzant aquests dies uns tractaments silvícoles en una superfície de 50 hectàrees  en una zona que es va cremar l’any un incendi l’any 1994 i restaurada entre els anys 1996 i 1998. Els objectius d’aquests tractaments silvícoles és la disminució i eliminació de la continuïtat vertical del combustible per a la prevenció d’incendis i la millora de la vitalitat de les repoblacions disminuint la competència dels arbres entre ells perquè es puguin adaptar millor al nou escenari de temperatures més elevades, menys pluviometria i episodis més extrems.

Aquests treballs es fan a la Muntanya de Ger, Fontanals i Puigcerdà i està previst que tinguin una durada de cinc mesos.

  

Noves brigades del Grup Especial de Prevenció d’Incendis (GEPIF) a Lleida

Des d’aquest mes d’abril, i per primera vegada, el Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) ja té una base a Tremp (Pallars Jussà) per executar treballs de prevenció d’incendis a les comarques lleidatanes i a la zona de les comarques pirinenques. Aquest reforç està format per sis persones i compta amb vehicles específics per fer tasques de prevenció i primera intervenció en incendis agrícoles i forestals. Aquest equip també servirà per reforçar els treballs silvícoles de prevenció d’incendis també a la zona pirinàica i les cremes controlades de vegetació per al manteniment i la millora de pastures.

Fins a l’1 de juny, estan realitzant tasques de manteniment d’infraestructures de prevenció d’incendis forestals. Aquestes tasques són la revisió de punts d’aigua, i això inclou la neteja del perímetre i la comprovació i reparació si escau del subministrament d’aigua; i també el manteniment dels camins de la xarxa bàsica de prevenció d’incendis forestals, que inclou les franges de protecció a banda i banda del camí, l’obertura d’espais per facilitar l’entrada dels vehicles d’extinció i el manteniment dels giradors per facilitar les maniobres en cas d’incendi. A més, també es duu a terme el manteniment dels tallafocs estratègics existents i de les zones de seguretat d’aquells espais molt visitats durant l’estiu que en cas d’incendi poden oferir zones segures als visitants.

Aquestes primeres setmanes, han estat treballant al municipi d’Àger (coll d’Ares), límit entre la Noguera i el Pallars Jussà, i en la revisió i el manteniment de punts d’aigua de la xarxa bàsica de prevenció i extinció d’incendis forestals. També estan donant suport a la campanya del borrissol a Lleida per minimitzar el nombre d’incendis de ribera, que enguany ja han superat la trentena amb més de 70 hectàrees cremades.

De l’1 de juny fins al 30 de setembre, les brigades se centraran en la vigilància i primera intervenció en incendis. La presència del GEPIF en el territori durant les vuit hores de més risc permet, d’una banda, un efecte dissuasiu, i, d’una altra banda, aquesta ràpida primera intervenció. La presència sobre el terreny és molt important per atacar els incendis al més aviat possible i evitar que esdevinguin grans i destructius. Les rutes de vigilància són marcades segons els mapes de perill que elabora diàriament el personal tècnic del Servei de Prevenció d’Incendis Forestals.

 

Situació actual del risc d’incendi a les comarques de Lleida

L’any 2020, sobretot la primera meitat, va ser un any bo però des de llavors la pluviometria està per sota o molt per sota d’allò què és habitual. Les comarques de la plana de Lleida, en les seves zones forestals, pateixen any rere any la problemàtica dels incendis perquè els estius són molt rigorosos. Fins i tot en anys de bona pluviometria, aquesta no acostuma a ser suficient per afrontar el rigor del estiu.

Les comarques ja més muntanyoses que en part o senceres pertanyen al Prepirineu com la Noguera, el Pallars Jussà o l’Alt Urgell han patit una situació similar o pitjor i estan menys capacitades enfront el foc que les comarques de la plana. Això és així, perquè la càrrega de vegetació que tenen és molt més elevada. En la meitat sud d’aquestes comarques els estius també són rigorosos i, amb l’important dèficit pluviomètric que arrosseguen, afronten aquest estiu en condicions molt dolentes. Aquestes darreres setmanes estan sent seques i amb temperatures d’un mes de juliol.

El que resta del mes de maig i juny acabaran de definir el perill amb el que enfrontarem l’estiu. Si bé les prediccions estacionals no són una referencia del tot fiable, el consens és que en els mesos vinents la pluja estarà per sota de l’habitual per l’època. Si es confirmessin les prediccions estacionals, hauríem d’esperar una campanya dura en aquestes comarques.

 

Les zones pirinenques, àrees amb incendis d’hivern

Les zones pirinenques tenen un règim de temperatures i pluges diferent. Això fa que, amb excepcions, no siguin una zona afectada pels incendis en aquestes èpoques de l’any. Tot i això, s’espera que les zones baixes dels pirineus vagin entrant, cada vegada més, en el tema del foc forestal. Principalment les zones properes a les valls on, degut a la irregularitat i escalfament del clima, es previsible que un comportament més mediterrani vagi guanyant terreny en detriment del clima de muntanya. Les situacions com la d’aquest cap de setmana es poden lligar a patrons d’irregularitat també perjudicials per aquestes comarques.

 

2  

Imatges

Moment de la visita aquest matí dels treballs forestals a Fontanals

Moment de la visita aquest matí dels treballs forestals a Fontanals 1392

Planificacions d'incendis a Lleida i Pirineu

Planificacions d'incendis a Lleida i Pirineu 149

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia