• Els nous sistemes permetran millorar la qualitat del compost obtingut de la fracció orgànica dels residus municipals en reduir els residus separats incorrectament
  • El director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, presenta oficialment l’Avantprojecte de llei de residus i recursos de Catalunya, amb especial menció a les novetats sobre bioresidus, en el marc del congrés Waste in Progress, que ha tingut lloc aquesta setmana a Girona
Peraire, durant la seva intervenció.
Peraire, durant la seva intervenció.

El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire, ha participat aquest divendres a Girona en la cloenda del congrés sobre residus Waste in Progress, on ha presentat l’Avantprojecte de llei de prevenció de residus i gestió de recursos de Catalunya que el Consell de Direcció de l’Agència va aprovar el passat 9 de maig i que iniciarà el procés de participació pública el 5 de juliol vinent. Aprofitant que l’edició d’enguany del congrés se centra en el paper de la fracció orgànica dels residus municipals en els nous models de recollida, Peraire ha incidit en els canvis que la nova norma introduirà en aquesta matèria.

Qualitat exigent del bioresidu

Algunes de les novetats que ha avançat el director són l’obligatorietat de recollir els residus orgànics amb bossa compostable, i la clara aposta per sistemes d’alta eficiència de recollida selectiva. En aquest sentit, Peraire ha remarcat que “cal continuar implantant sistemes com el porta a porta, i no només als pobles, sinó també als municipis més grans”. “Reclamem que ara és el moment de les grans ciutats”, ha assegurat.

En alguns punts, la llei catalana té la vocació d’ultrapassar les exigències de la llei estatal i reclamar percentatges d’impropis (els residus que s’han dipositat en les fraccions que no els pertoca) a la fracció orgànica inferiors al 5% per a l’any 2030. Per això, Peraire ha posat en valor el treball realitzat en els darrers anys i ha explicat que “a Catalunya, partim d’una situació consolidada, amb més de 25 anys de recorregut en recollida de l’orgànica; per tant, ens poden permetre anar més enllà.”

L’Avantprojecte de llei també vol augmentar les restriccions per als productes biodegradables, que hauran de complir obligatòriament la normativa europea. Aquest punt pretén evitar l’expansió de microplàstics en el medi ambient.

Impuls de l’economia circular

L’Avantprojecte de llei de residus té com a principal objectiu impulsar l’economia catalana vers una economia més circular i eficient en l’ús dels recursos. Es preveu que la norma fomenti un nou sistema productiu basat en l’economia circular, garanteixi l’ús racional dels recursos i prioritzi els productes i sistemes de reciclatge i reutilització.

Per aconseguir-ho, es pretén implicar tots els sectors de la societat. Les mesures que s’adoptin en matèria de residus hauran de ser coherents amb les estratègies de lluita contra el canvi climàtic i de residu zero.

L’avantprojecte inicia ara el procés de socialització amb la voluntat que el text final incorpori aportacions d’entitats i ciutadania de manera àmplia. Per això, Peraire ha apel·lat a la participació afirmant que “volem que la llei tingui el màxim consens; per això, parlem d’un esborrany que ja és a disposició de tothom i us demanem la vostra participació, no volem renunciar a res”. “Som en el compte enrere per a l’aprovació del text i volem començar a aplicar les mesures immediatament, ja que no tenim temps a perdre-hi”, ha assegurat el director. És previst que el Consell Executiu pugui aprovar el Projecte de llei durant el primer semestre de 2023.

Un bon punt de partida

Actualment, el 82% dels municipis catalans fan la recollida selectiva de la fracció orgànica. El servei cobreix el 95% de la població, mentre que el 5% restant té accés a l’autocompostatge. En els darrers 25 anys, des que va començar la recollida d’aquesta fracció a Catalunya, se n’han recollit més de 6 milions de tones. Uns residus que, si haguessin anat a l’abocador, haurien generat gairebé 4 milions de tones de CO2, mentre que amb el seu tractament separat, en què s’obté compost, les emissions han estat de la meitat. Tenint en compte que un cotxe circulant 10.000 km/any emet una mitjana d’una tona de CO2, s’ha estalviat el CO2 produït per 1,5 milions de cotxes durant un any.

 

3  

Imatges

Foto 1

Foto 1 49

Foto 2

Foto 2 55

Foto 3

Foto 3 109