Acció Exterior i Unió Europea

La consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, al Fòrum Gran Penedès

La consellera Alsina afirma que "la millor estructura d'Estat que podem tenir com a govern és la xarxa de delegacions a l'exterior"

La titular d'acció Exterior i Govern Obert ho diu davant la Federació d'Empresaris del Gran Penedès

query_builder   20 maig 2022 15:05

event_note Nota de premsa

La consellera Alsina afirma que "la millor estructura d'Estat que podem tenir com a govern és la xarxa de delegacions a l'exterior"

La titular d'acció Exterior i Govern Obert ho diu davant la Federació d'Empresaris del Gran Penedès

Victòria Alsina ha participat en l'esmorzar col.loqui Fòrum Gran Penedès organitzat per la FEGP a Vilanova i la Geltrú i ha posat el departament d'Acció Exterior i Govern Obert i tota la xarxa de delegacions del govern a disposició de totes les entitats público-privades que tenen una agenda internacional
La consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, al Fòrum Gran Penedès
Sota el títol "Més Catalunya al món", la consellera Alsina ha explicat davant d'una trentena de membres de la Federació d'Empresaris del Gran Penedès l'estratègia de desplegament de noves delegacions del govern arreu del món, una estratègia que la mateixa consellera va presentar el passat més de març. Al final d'any, el govern passarà de 14 a 20 delegacions, tindrà 5 oficines i dos enviats especials, passant de 44 a 63 països amb representació institucional de Catalunya. La titular d'Acció Exterior i Govern Obert ha posat aquesta xarxa a disposició dels empresaris del Gran Penedès i de tot el país quan ha explicat que "el departament no només està al servei de la resta de departaments del govern, sinó que ha d'estar al servei de totes les entitats público-privades que tenen vocació internacional". Victòria Alsina ha explicat que les delegacions han d'ajudar a fer contactes internacionals a empreses, cambres de comerç i qualsevol entitat público-privada que tingui una agenda exterior.
Davant dels membres de la Federació d'Empresaris del Gran Penedès, la consellera ha explicat que l'economia del Gran Penedès té dos valors que el departament comparteix: justament, posar en valor la tradició, l'explicar d'on venim i l'excel.lència i, per altra banda, voler mirar el món: "el nostre món és el món i per aquest motiu és irrenunciable que Catalunya tingui una agenda a fora", ha dit.
En aquest sentit, Victòria Alsina ha insistit en el missatge polític que es vol donar amb l'augment d'un 30% del pressupost del departament d'Acció Exterior i Govern Obert: "un missatge polític davant de tots els intents de l'administració de l'Estat i del poder judicial de tancar les delegacions de la Generalitat", i ha afegit que "no només farem acció exterior, la farem millor i la farem créixer".
De tota manera, la consellera ha tornat a insistir en la idea de que l'acció exterior comença a casa i ha posat l'exemple de la Conferència Mundial d'Educació Superior #WHEC2022 que organitza la UNESCO i que des de dimecres i fins avui se celebra a Barcelona, la primera vegada que se celebra fora de París, on té la seu aquest organisme de les Nacions Unides.
Davant dels empresaris penedesencs, la consellera Alsina també s'ha referit a la gran oportunitat que representen els Fons Europeus Next Generation, malgrat que ha tornat a reivindicar-ne la gestió: "Hem creat des de Catalunya una xarxa de territoris europeus que ens queixem que la governança i la distribució dels Fons Europeus no és la correcta. Indiscutiblement, aquests fons són bons, però no pot ser que Catalunya o altres territoris econòmicament importants com la Llombardia, a Itàlia, o el land alemany de Baden-Wuttemberg, no tinguin ni veu ni vot en la seva distribució, ni en la seva gestió. Des d'Acció Exterior fem pressió amb aquesta xarxa per fer lobby a Europa". Victòria Alsina explica que aquesta queixa forma part del que ella anomena 'europeisme crític' "perquè creiem en els valors europeus més fonamentals, però critiquem, per exemple, que el català encara no sigui llengua oficial de la Unió Europea o la gestió dels fons europeus. Volem ser part de la construcció europea per a millorar-la".
Victòria Alsina ha fet aquestes declaracions en el marc de l'esmorzar-col.loqui Fòrum Gran Penedès que organitza la Federació d'Empresaris del Gran Penedès, un acte on es convida ponents externs a explicar noves oportunitats o accions de govern relacionades amb l'economia i l'empresa i que resultin interessant per al creixement econòmic del Gran Penedès. La consellera anava acompanyada del Secretari d'Acció Exterior, Gerard Figueras, i l'acte la presentat presidenta de la FEGP, Neus Lloveras.