• Anna Caula destaca que a partir del confinament la ciutadania ha assumit que “el moviment és necessari per a la salut”
  • El projecte vol mostrar amb fotografies i vídeos com l’esport i l’activitat física han estat presents en la vida de les persones durant les diferents fases de la pandèmia
sge

La secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula, i la directora general de la Direcció General del Patrimoni Cultural, Sònia Hernández, han presentat avui la campanya “Arxivem l’esport en temps de Covid-19”, impulsada pel Govern amb l’objectiu de  recollir i preservar el testimoni de la població durant les diferents fases de la pandèmia en relació amb l’activitat física i l’esport.

La campanya #ArxivemEsportCovid19 està impulsada per la Generalitat de Catalunya, a través de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física (Observatori Català de l’Esport de l’INEFC i el Museu i Centre d’Estudis de l’Esport Dr. Melcior Colet) i el Departament de Cultura (Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya).

El projecte neix amb l’objectiu de recollir i preservar el testimoni de la població durant les diferents fases de la pandèmia (confinament, desconfinament i tornada a la normalitat) en relació amb l’activitat física i l’esport. El Govern pretén recollir els testimonis de com l’esport i l’activitat física han estat presents en la vida de les persones durant les diferents fases de la Covid-19 i de com el sector esportiu ha viscut aquest moment històric.

Per això, es demana a les persones o institucions i entitats vinculades a l’esport que disposin de material gràfic (vídeos o fotografies) relatiu al seu testimoni o experiència en l’àmbit de l’activitat física i l’esport durant qualsevol de les etapes de la pandèmia que el facin arribar a l’arxiu comarcal més proper o bé presencialment o bé de forma electrònica mitjançant el formulari específic. El període de presentació de documents comença avui i finalitzarà el 29 de juliol de 2022.

Durant l’acte celebrat a l’INEFC Barcelona, Anna Caula ha subratllat que la campanya “Arxivem l’esport en temps de Covid-19” defineix també l’esport com “a patrimoni cultural, una manera de viure i contribuir a construir la societat”. La secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física ha recordat que a partir de la pandèmia, i sobretot durant el confinament, “l’esport va tenir un ressorgiment i la ciutadania va assumir que el moviment era necessari per a la salut emocional”, una consciència que s’ha mantingut i que ha portat, per exemple, a un increment de fitxes esportives respecte el 2019. “L’esport és un generador de vida i, després del que hem viscut, és una satisfacció deixar aquest llegat”, ha declarat.

Per la seva banda, Sònia Hernández, directora general de la Direcció General del Patrimoni Cultural, ha explicat que la campanya és un “exemple de col·laboració” entre diverses institucions, alhora que citava la “transversalitat” del grup de professionals que hi prenen part. ”El projecte dona sentit a l’esperit de la Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya de preservar la memòria quan s’està produint, aquella memòria no oficial”, ha conclòs.

Finalment, Eduard Inglés, director de l’INEF de Catalunya, ha destacat que el projecte “recull un fet històric que hem arribat a normalitzar però al qual d’aquí a uns anys donarem encara més valor”, i ha agraït la unió entre la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física i Patrimoni Cultural per tirar-lo endavant.

En l’acte també hi han intervingut la Dra. Anna Vilanova, directora de l’Observatori Català de l’Esport, que ha donat la benvinguda, així com Judit Viaña, coordinadora tècnica de l’Observatori Català de l’Esport, i Enric Cobo, cap del Servei de Coordinació de la Xarxa d’Arxius Comarcals, que han fet l’explicació tècnica de la campanya.

Més informació del projecte a la pàgina web de l’Observatori Català de l’Esport i al web de la Xarxa d’Arxius Comarcals.

1  

Imatges

Fotografia de la presentació de la campanya (Autor: Jordi Estruch)

Fotografia de la presentació de la campanya (Autor: Jordi Estruch) 211