La Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya a Itàlia, el Futbol Club Barcelona i la Universitat de Torí han organitzat una trobada sobre dona i esport amb motiu de la celebració de la final de la Champions League femenina de futbol, que té lloc avui a Torí.

Consellera Victòria Alsina esport i dona a Torí
La consellera Alsina, avui a la Universitat de Torí, a Itàlia.

“La nostra història, que és la història d’Europa, s’explica també, i cada vegada amb més força, a través de l’esport”, ha assegurat la consellera Alsina, que ha explicat que “Catalunya té en l’esport una de les característiques fonamentals del nostre ADN: a cada racó d’aquest país petit, des del poble més menut fins a la nostra gran Barcelona, hi respirem esport. L’esport és un dels motors que avui mou Catalunya, i que serveix per projectar al món la història, la cultura i les tradicions de la nació catalana”.

A més, la consellera ha reivindicat el paper del Futbol Club Barcelona: “El Barça és més que un club perquè sense ell no s’entendria la història recent del nostre país. I perquè és un dels millors i més il·lustres ambaixadors que té el nostre país”.

“L’èxit del Barça s’explica també per l’aposta continuada per tal que les dones estiguin en una situació d’igualtat”, ha argumentat. I ha afegit que l’esport és un dels principals actius de Catalunya “i cada vegada més, té nom de dona”. A més a més del futbol femení, Alsina ha recordat atletes com Mireia Belmonte, Sarai Gascón, Ona Carbonell, Gemma Mengual, Laia Sanz o Laia Palau.

“El primer equip del Futbol Club Barcelona femení representa la culminació d’una història d’èxit col·lectiu”, ha subratllat Alsina, que ha posat de manifest que es tracta efectivament d’un èxit de les dones, però també i sobretot “d’un èxit de la societat europea en el seu conjunt, per haver arribat a normalitzar en termes de gènere el més gran fenomen social, econòmic i mediàtic que avui existeix al món: el futbol”.

L’acte, que ha tingut lloc aquest matí a la Universitat de Torí, ha comptat amb les intervencions de la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya, Victòria Alsina, i de la vicepresidenta institucional del Futbol Club Barcelona, Elena Fort.

També hi han participat la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física de la Generalitat de Catalunya, Anna Caula, de la catedràtica i responsable dels estudis de català de la Universitat de Torí, Veronica Orazi, i de la professora d’Antropologia cultural a la Universitat de Torí i autora del llibre Curve nella curva. Considerazioni su tifo e tifo al femminile, Laura Bonato. Durant l’acte s’ha projectat el documental La Sagi, una pionera del Barça.

 

Anna Maria Martínez Sagi, una pionera de l’esport femení

Durant l’acte a la Universitat de Torí, s’ha projectat el documental La Sagi, una pionera del Barça, sobre la figura d’Anna Maria Martínez Sagi.

La polifacètica Sagi, poetessa, sindicalista, periodista, atleta i plusmarquista, va esdevenir la primera dona membre de la directiva del Barça l’any 1934 i va ser una dona que “encarnava els valors de la modernitat, la cultura i l’esport”, ha remarcat la consellera Alsina.