Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Acció Climàtica convoca la selecció de Grups d'Acció Local i els criteris d'aplicació a Catalunya del desenvolupament local participatiu Leader en el marc de la PAC 2023-2027

query_builder   24 maig 2022 13:05

event_note Nota de premsa

Acció Climàtica convoca la selecció de Grups d'Acció Local i els criteris d'aplicació a Catalunya del desenvolupament local participatiu Leader en el marc de la PAC 2023-2027

Amb aquesta convocatòria, el Departament segueix impulsant el desenvolupament local participatiu Leader a Catalunya i la diversificació econòmica de les zones rurals, de manera consecutiva des de l’any 1991

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha convocat la selecció dels Grups d’Acció Local, les normes per a la seva presentació, i els criteris de selecció d’estratègies de desenvolupament local per a l'aplicació a Catalunya del desenvolupament local participatiu Leader, en el marc del Pla Estratègic de la Política Agrària Comuna (PEPAC) 2023-2027. També s’ha aprovat les bases reguladores dels ajuts per a la preparació de les estratègies de desenvolupament local.

El procés de selecció dels Grups tindrà lloc en dues fases: en la primera es realitzarà una selecció provisional dels mateixos i del seu territori, i en la segona es presentarà i s’aprovarà les estratègies de desenvolupament local i l’aprovació definitiva dels Grups, en aplicació del marc normatiu i de la programació aprovada.

Prèviament a aquesta convocatòria, el Departament ha definit l’àmbit territorial d’aplicació del Leader, en base a criteris i indicadors demogràfics, d’envelliment i gènere de la població, de població aturada, dependència de l’agricultura i distància als centres de serveis. Això s’ha validat mitjançant un procés de participació pública, que ha permès la incorporació de 19 municipis que presentaven problemàtiques en la major part d’aquests indicadors.

Dades

Període 2014-2022

Període 2023-2027

Municipis

556

575

Població

770.532

778.245

Superfície (km2)

23.516,70

23.947,50

Densitat de població (hab/km2)

32,76

32,49

% Població rural/ total

10,20 %

10,02 %

% superfície rural/ total

73,24 %

74,51 %

Cada Grup d’Acció Local ha de ser un conjunt equilibrat i representatiu d’interlocutors públics i privats implantats a escala local que defineixen una estratègia, informen, i assessoren la població rural, mobilitzen i estimulen les comunitats en ordre al desenvolupament econòmic i social del seu territori, i promouen l’execució dels projectes d’inversió que generin ocupació o millorin la qualitat de vida. Tot plegat duent a terme aquestes actuacions en el marc d’un programa de desenvolupament rural o un pla estratègic, en aquest cas, el PEPAC 2023-2027.

Estatutàriament, els Grups d’Acció Local han de garantir que són entitats sense finalitat de lucre, en què els membres econòmics i socials privats i de representació no administrativa, així com les associacions privades, han de representar en els òrgans de decisió com a mínim el 50% dels socis amb dret de vot. Així mateix, han de promoure una composició paritària entre homes i dones.

Àmbit Territorial Leader 2023-2027

Tots els municipis de les comarques següents: l'Alt Camp, l'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça, el Baix Ebre, el Berguedà, la Cerdanya, la Conca de Barberà, les Garrigues, la Garrotxa, el Moianès, el Montsià, la Noguera, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Pla d'Urgell, el Priorat, la Ribera d'Ebre, el Ripollès, la Segarra, el Solsonès, la Terra Alta, l'Urgell, i la Vall d'Aran.

A la comarca de l'Alt Empordà, els municipis següents: Agullana, Albanyà, Bàscara, Borrassà, Biure, Boadella i les Escaules, Cabanelles, Cantallops, Capmany, Cistella, Colera, Darnius, el Port de la Selva, Espolla, Garrigàs, Garriguella, La Selva de Mar, la Vajol, Lladó, Maçanet de Cabrenys, Masarac, Mollet de Peralada, Navata, Ordis, Pau, Palau de Santa Eulàlia, Palau-saverdera, Pontós, Rabós, Riumors, Sant Climent Sescebes, Sant Llorenç de la Muga, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Saus, Camallera i Llampaies, Siurana, Terrades, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilajuïga, Vilamacolum, Vilamaniscle, Vilanant, Vilaür.

A la comarca de l'Alt Penedès, els municipis següents: Mediona i Pontons.

A la comarca de l'Anoia, els municipis següents: Argençola, Bellprat, Calaf, Calonge de Segarra, Carme, Castellfollit de Riubregós, Copons, Jorba, la Llacuna, Montmaneu, Orpí, Prats de Rei, Pujalt, Rubió, Sant Martí Sesgueioles, Sant Martí de Tous, Sant Pere Sallavinera, Santa Maria de Miralles, i Veciana.

A la comarca del Bages, els municipis següents: Aguilar de Segarra, Cardona, Castellfollit del Boix, Fonollosa, Gaià, Mura, Navàs, Rajadell, Sant Feliu Sasserra, Sant Mateu de Bages, Súria, i Talamanca.

A la comarca del Baix Camp, els municipis següents: Alforja, Arbolí, Capafonts, la Febró, l'Albiol, l'Aleixar, l'Argentera, les Borges del Camp, Botarell, Colldejou, Duesaigües, Maspujols, Prades, Pratdip, Riudecanyes, Riudecols, Vilanova d'Escornalbou, i Vilaplana.

A la comarca del Baix Empordà, els municipis següents: Garrigoles i Vilopriu.

A la comarca del Baix Penedès, els municipis següents: Bonastre, el Montmell, i Masllorenç.

A la comarca del Gironès: Canet d'Adri, Sant Gregori, Sant Martí de Llémena, i Viladasens.

A la comarca d'Osona, els municipis següents: Alpens, Espinelves, l'Esquirol, Lluçà, Malla, Montesquiu, Muntanyola, Olost, Oris, Oristà, Perafita, Prats de Lluçanès, Rupit i Pruit, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès, Sant Martí d'Albars, Sant Pere de Torelló, Sant Quirze de Besora, Sant Sadurní d'Osormort, Sant Vicenç de Torelló, Santa Cecília de Voltregà, Santa Eulàlia de Riuprimer, Santa Maria de Besora, Sobremunt, Sora, Tavèrnoles, Tavertet, Vidrà, i Vilanova de Sau.

A la comarca del Pla de l'Estany, els municipis següents: Crespià i Sant Miquel de Campmajor.

A la comarca del Segrià, els municipis següents: Aitona, els Alamús, Alcanó, Alfarràs, Alfés, Alguaire, Almatret, Almenar, Aspa, Corbins, la Granja d'Escarp, Llardecans, Maials, Massalcoreig, Montoliu de Lleida, la Portella, Sarroca de Lleida, Seròs, Soses, Sunyer, Torrebesses, Torres de Segre, i Vilanova de la Barca.

A la comarca de la Selva, els municipis següents: Brunyola i Sant Martí Sapresa, Susqueda, Osor, Amer, la Cellera de Ter, i Sant Julià del Llor i Bonmatí.

A la comarca del Tarragonès, els municipis següents: Renau, Salomó, Vespella de Gaià, i la Secuita.

A la comarca del Vallès Occidental, els municipis següents: Gallifa i Sant Llorenç Savall.

Per a més informació:

http://agricultura.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/220524_convocatoria_grups_accio_local_pdr2327

1  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa

Comunicat de premsa
PDF | 131

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia