Direcció General de Comunicació

Salut mental

El Govern crea la Taula del Pacte Nacional de Salut Mental

query_builder   24 maig 2022 13:28

event_note Nota de premsa

El Govern crea la Taula del Pacte Nacional de Salut Mental

  • Es constitueix com un instrument de participació de tot el sector, dels departaments de la Generalitat amb competències en matèria de salut mental i del món local

El Govern ha aprovat avui la creació de la Taula del Pacte Nacional de Salut Mental. L’objectiu de la Taula és impulsar, coordinar i assessorar en els objectius i funcions del Pacte Nacional de Salut Mental, mitjançant la participació de tot el sector, dels departaments de la Generalitat amb competències en matèria de salut mental i del món local.

El mes de novembre passat, el Consell Executiu va donar el vistiplau a la creació del Programa per a l'elaboració del Pacte Nacional de Salut Mental. La redacció d’un pacte d'aquestes característiques requereix tant un lideratge i impuls polític com una coordinació entre tots els departaments de la Generalitat, el tercer sector, la participació dels agents socials i representants del món local, i la implicació de tots els actors compromesos en l'àmbit de la salut mental. Tots aquests requeriments fan necessària la creació de la Taula del Pacte Nacional de Salut Mental, com a instrument de participació, intercanvi de coneixement, coordinació i d’assessorament per a l’elaboració del Pacte Nacional de Salut Mental.

Les funcions de la Taula són:

  • Estudiar, formular i coordinar propostes del Pacte a través de la participació activa en l’elaboració de l’estratègia de salut mental.
  • Fer el seguiment, coordinació i validació, si escau, de les propostes elaborades pels grups de treball.
  • Fer el seguiment de les propostes de la resolució 185/XIV del Parlament de Catalunya sobre la salut mental en el Ple del Parlament celebrat el passat mes de desembre.

La Taula, que ha de ser un instrument de participació, es constituirà en grups de treball d’acord amb els objectius en els quals s’estructura el Programa del Pacte. La directora del Programa proposarà les línies d’estudi per a l’assoliment a l’elaboració del Pacte nacional de salut mental així com també proposarà la constitució dels diferents grups de treball.  La Taula es reunirà cada vegada que ho proposi la presidència, amb un mínim de dues vegades l’any, i tindrà una durada de tres anys.

 

 

Composició de la Taula

La Taula estarà presidida pel president de la Generalitat i n’ostentarà la vicepresidència la consellera de la Presidència. En formaran part com a vocals els titulars dels Departaments d’Empresa i Treball; d’Igualtat i Feminismes; d’Educació; de Recerca i Universitats; de Salut; d’Interior; de Drets Socials; de Cultura i de Justícia. També en formaran part un representant de la Secretaria de Salut Pública; del Programa del Pacte Nacional de Salut Mental; del Pla director de salut mental i addicions; del Consell Assessor del Pla director de salut mental i addicions; els membres del Pla integral d’atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions, i un representant de cadascun dels Col·legis Oficials següents: el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya; el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya; Col·legi Oficial de Treball Social; Col·legi Oficial d’Infermers i Infermeres de Catalunya; Col·legi Oficial d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya i el Col·legi Oficial de Terapeutes Ocupacionals de Catalunya.

També hi participaran un representant de la Societat Catalana de Psiquiatria i de la Societat Catalana de Psiquiatria Infanto-Juvenil; de la Societat Catalana de Psicologia Clínica; de la Fundació Congrés Català de Salut Mental; de l’Associació Catalana de Professionals d’Atenció Pública en Salut Mental i de l’Associació Espanyola de Neuropsiquiatria Catalunya. Finalment, també comptarà amb la participació del Consell Nacional de Dones i del Consell Nacional de Joventut; el Consell de la gent gran de Catalunya; el Consell Nacional d’Infància i Adolescència de Catalunya; el Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat; la Taula del tercer sector; l’Associació Catalana de Mestres i Educadors i les organitzacions representants dels ens locals més representatives de Catalunya.

Els problemes de salut mental tenen una alta prevalença. Dades de l’Organització Mundial de la Salut adverteixen que una de cada quatre persones patirà algun tipus de problema de salut mental al llarg de la vida. Per aquest motiu, la Unió Europea ha declarat la salut mental com una prioritat i assenyala que cal enfocar els problemes de salut mental des de les polítiques públiques, promovent un plantejament que s’amplia al conjunt de la població per tal de prevenir aquestes malalties i afrontar els problemes relacionats amb la discapacitat, l’estigma i l’exclusió social.

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia