Salut

Suma Salut

Salut impulsa la XXIII Setmana sense Fum sota el lema 'Viu sense fumar i comença a sumar'

query_builder   24 maig 2022 15:28

event_note Nota de premsa

Salut impulsa la XXIII Setmana sense Fum sota el lema 'Viu sense fumar i comença a sumar'

  • Del 25 al 31 de maig es realitzaran diferents activitats per sensibilitzar la població de la importància de no fumar

L’Agència de Salut Pública del Departament impulsa, conjuntament amb CamFiC i AIFICC, en el marc del Programa Atenció Primària sense fum,  un any més,  la Setmana Sense Fum (SSF) que aquest any celebra la seva XXIII edició sota el lema ‘Viu sense fumar i comença a sumar’ del 25 al 31 de maig. L’objectiu de la Setmana Sense Fum és sensibilitzar la població de la importància per a la salut del fet de no iniciar-se o abandonar el consum de tabac, així com poder gaudir d’un ambient lliure de fum. També s’han programat diverses activitats comunitàries, entre les que destaquen accions de recollida de burilles a platges catalanes, en col·laboració amb entitats con “No más colillas en el suelo”.

En l’organització de la SSF participen, des de 2016, organitzacions com les xarxes d’Atenció Primària i d’Hospitals sense Fum, la Xarxa Catalana d’Universitats Saludables,  diferents consells i col·legis professionals, societats científiques, entitats municipalistes com ajuntaments i diputacions, i diverses entitats i ONGs relacionades amb la prevenció i la promoció de la salut. 

Aquest any, els actes de la Setmana sense Fum inclouen la difusió de l’enquesta realitzada a la població a través pel programa Suma Salut, el projecte que la secretària de Salut Pública va posar en marxa el 2021 en l’àmbit de l’atenció primària i comunitària, dels programes de prevenció i de promoció de la salut en relació a l’activitat física, el tabac i l’alcohol.  

Aquest any hi ha participat 1.305 persones que han valorat diversos temes relacionats amb el tabaquisme. Els resultats de l’enquesta tornen a confirmar l’interès de la població en ampliar les mesures protectores de la salut, així com la percepció d’un baix compliment de la prohibició de fumar a les terrasses tancades de bars i restaurants. Els participants també reclamen més accions per ampliar la normativa d’espais lliures de fum, especialment al voltant dels centres educatius. Es valora també la importància de la prevenció entre la població jove i l’atenció al consum de tabac i altres productes relacionats entre la joventut.

L’enquesta destaca que en relació als productes que es consumeixen, que es consumeixen més les cigarretes convencionals (67%), que les fetes a mà (33%). No obstant, entre els més joves, el tipus de consum varien i les cigarretes més habituals són les fetes a mà i hi ha un percentatge que les combinen amb cànnabis. També cal destacar la utilització de les pipes d’aigua entre els més joves (33%). Respecte als resultats de l’enquesta de l’any passat, ha disminuït el consum de cigars i s’ha duplicat el de les cigarretes electròniques.

Quasi el 70% de les persones que fumen han rebut alguna vegada o regularment consell d’algun professional sanitari sobre el seu consum i, en el cas dels estudiants, el 62% declaren que algun docent els ha recomanat alguna vegada que deixin de fumar.

Majoritàriament, els llocs on consideren els enquestats que estan exposats al fum del tabac és a les terrasses de bars i restaurants (78%), en activitats lúdiques en espais oberts (53%) i a les cues per entrar a locals (42%). Només un 12% declara no estar exposat en cap lloc.

En general, la majoria de persones (88%), està a favor a més a més, de millorar la protecció de la salut i que no es fumi a les terrasses o si es fuma, que sigui amb restriccions, també en el cas de les persones que fumen (63,2%). Fins i tot les persones que fumen, creuen en la seva majoria que s’haurien d’afegir mesures protectores. Sobre altres llocs on es creu convenient que no es fumi, més de la meitat de la població enquestada veuria bé que hagués més normatives protectores de la salut a les terrasses de bars i restaurants, entrades de centres educatius, platges i cotxes particulars.

El 58% creu que l’ús de pipes d’aigua és perjudicial, tant si s’utilitza amb tabac com si es fa sense. Com en anys anteriors, les respostes mostren el suport a diferents mesures orientades

reduir el consum de tabac: intensificar mesures educatives: programes escolars i campanyes de sensibilització en mitjans de comunicació (76%), eliminar la publicitat encoberta del tabac al cine, teatre, televisió, influencers, etc. (63%), ampliar els espais públics lliures de fum de tabac, on no es permeti fumar (54%), finançar tots els tractaments farmacològics de primera línia per ajudar a deixar de fumar (53%), augmentar el preu del tabac (51%), aplicar la regulació sobre publicitat i espais sense fum als nous dispositius com les pipes d’aigua, cigarretes electròniques, etc. (48%) i l’empaquetat neutre o sense marca (15%).

El Programa d’Atenció Primària Sense Fum, integrat al projecte Suma Salut, és l’encarregat de coordinar la Setmana sense Fum a Catalunya, que va néixer com una iniciativa de la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària (semFYC) a tot l’Estat, i de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) a Catalunya.


Més informació:

Setmana Sense Fum: http://canalsalut.gencat.cat/ca/detalls/article/25maig_setmana_sense_fum

Materials per ser distribuïts des dels centres de salut.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia