• Des del mes de juny i fins a finals d’any, infants i adolescents de 0 a 16 anys que han hagut de fugir de la guerra d’Ucraïna tindran accés a serveis de cures.
  • El programa preveu també la formació de persones adultes desplaçades d’Ucraïna perquè puguin obtenir el títol de monitora o monitor de lleure, i facilitar així la seva inserció laboral.
  • L’acció compta amb un pressupost de gairebé 1,5M€.
Imatge de recurs per il·lustrar el programa Temps x Cures.
El Departament d’Igualtat i Feminismes oferirà a les persones desplaçades per la guerra d’Ucraïna serveis de cura d’infants i adolescents de 0 a 16 anys en el marc del programa Temps x Cures. Els serveis es posaran en marxa al mes de juny i es mantindran durant sis mesos, amb l’objectiu de garantir el dret a les cures d’infants i adolescents procedents d’Ucraïna. L’acció compta amb un pressupost de gairebé 1,5 milions d’euros (1.482.232,40 euros).

En aquests moments, l’entitat encarregada d’implementar els serveis, la Fundació Catalana de l’Esplai (Fundesplai), està realitzant una diagnosi de les necessitats de serveis de cura de les persones ucraïneses i un mapa dels recursos disponibles a les vuit vegueries de Catalunya. Aquesta fase, que tindrà una durada d’aproximadament deu dies, és fonamental per garantir un desplegament àgil i eficient dels serveis, adaptat a les necessitats i recursos de cada territori.

El programa oferirà quatre tipus de serveis de cura. En primer lloc, es posaran en marxa serveis d'atenció lúdica en dispositius d’allotjament d’urgència, amb horaris fixos de dilluns a divendres. En segon lloc, s’habilitaran serveis de cangur puntuals per donar suport a activitats i serveis destinats a persones adultes desplaçades. En tercer lloc, s’oferiran serveis de cangur itinerants, segons les necessitats que es detectin. Per últim, es podran proporcionar suports puntuals a domicili per a situacions d’urgència.

A banda de la creació dels serveis específics de cura esmentats, part del pressupost d’aquesta actuació es destinarà també a facilitar la participació de la població desplaçada per la guerra d'Ucraïna als casals, colònies o d’altres serveis anàlegs que habitualment funcionen arreu del país. En aquest sentit, es preveu la incorporació de personal ucraïnès en els serveis dels municipis en què hi hagi un volum important d’infants i adolescents procedents d’Ucraïna.

La nostra capacitat d’atendre i de cuidar les poblacions més vulnerabilitzades ens defineix com a societat, i en el cas de les persones que han hagut de fugir de la guerra d’Ucraïna, calia que poguessin accedir als serveis del programa Temps x Cures”, ha afirmat la directora general de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs, Nuria Vergés Bosch. “Arran de la guerra, hem rebut a Catalunya milers de nenes, nens i adolescents, que han viscut situacions traumàtiques i que hem de poder acompanyar amb els recursos i serveis de cura que tenim al país”, ha afegit.

Sens dubte, els serveis proporcionats pel programa Temps x Cures no beneficien únicament infants i adolescents, sinó que també donen suport a les persones adultes que en són responsables. “El programa Temps x Cures avança en el dret a les cures i en el dret al temps i, en el cas de les persones desplaçades per la guerra d’Ucraïna, aquest temps és clau per a la seva recuperació, la seva socialització, la realització de tràmits i gestions, i la seva possible incorporació al món laboral”, ha explicat Vergés. “És fonamental recordar que la majoria de les més de 21.500 persones ucraïneses acollides a Catalunya són dones amb filles i fills a càrrec; en aquest sentit, facilitar les seves cures implica també millorar l’acompanyament que estem oferint a les dones”, ha subratllat.


Millora de l’ocupabilitat de les persones desplaçades per la guerra d’Ucraïna

A més de la creació i adaptació dels serveis de cures, l’actuació aprovada preveu la millora de l’ocupabilitat de les persones desplaçades per la guerra d’Ucraïna en el mateix sector. En aquest sentit, es financen sis cursos per a l’obtenció de la titulació de monitora o monitor de lleure (125 hores de formació), en els quals es podran participar fins a 120 persones.