• En la gestió de l’emergència de les persones refugiades ucraïneses arribades a Catalunya, “Barcelona i el Maresme han tingut un paper cabdal”, diu la directora dels Serveis Territorials de Barcelona, Imma Reguant Espinal.
  • Les comarques de la Catalunya Central rebran aproximadament 111.000 euros.
  • Les partides s’emmarquen en un programa de reforç dels serveis de primera acollida i els serveis d’informació i atenció a les dones de 2,9M€.
Les comarques de la vegueria de Barcelona rebran més d’un milió d’euros (1.121.619,13 euros) per reforçar els serveis de primera acollida de persones immigrades i refugiades i els serveis d’informació i atenció a les dones dels municipis i comarques que han rebut un major impacte per l’arribada de persones desplaçades per la guerra d’Ucraïna. La transferència s’emmarca en el programa de suport als ens locals impulsat pel Departament d’Igualtat i Feminismes en el marc de la crisi d’Ucraïna, dotat amb un import total de 2.924.270,62 euros.

La partida destinada a la vegueria de Barcelona es concretarà, entre altres, en 21 contractacions d’agents d’acollida, que s’ubicaran en els consells comarcals i en els ajuntaments dels municipis de més de 20.000 habitants que han hagut de realitzar un major esforç per a l’acollida de les persones ucraïneses. Destaca la incorporació de cinc perfils tècnics a l’Ajuntament de Barcelona i de tres al Consell Comarcal del Maresme, ens que han estat a primera línia de la gestió de l’emergència.

Com ha explicat la directora del Serveis Territorials de Barcelona, Imma Reguant Espinal, “Barcelona i el Maresme han tingut un paper cabdal en la gestió de l’arribada de persones ucraïneses; Barcelona ha estat un punt clau de coordinació, en què s’ha articulat la tasca del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, l’Ajuntament de Barcelona i el Govern de la Generalitat.” Reguant ha reconegut, a més, la tasca desenvolupada al Baix Llobregat i al Vallès, i ha destacat la importància d’enfocar “l’acollida a llarg termini, un procés que s’ha de construir sobre el principi d’equitat territorial i en aliança amb una sòlida xarxa d’agents arreu de Catalunya”.

A més de les 21 contractacions esmentades, el programa permetrà reforçar els serveis de traducció (190.000 euros) i els mòduls formatius i informatius per a les persones refugiades (36.000 euros). Com afirma Reguant, “aquesta transferència enforteix els serveis d’atenció, orientació i formació per a les persones immigrades i refugiades, i facilita l’acompanyament del Departament d’Igualtat i Feminismes als ens locals en el desplegament dels serveis i els drets associats a la protecció temporal”.

A banda, tenint en compte que la majoria dels perfils que han arribat arran de la guerra d’Ucraïna són dones amb criatures a càrrec, es destinaran 252.000 euros addicionals als serveis d’informació i atenció a les dones, per garantir l’accés de tota la població a serveis.

En aquests moments, de les més de 21.500 persones ucraïneses acollides a Catalunya, unes 9.000 es troben a les comarques de la vegueria de Barcelona, la majoria al Barcelonès i al Maresme.


Les comarques de la Catalunya Central rebran més de 111.000 euros

A la Catalunya Central s’ha previst una inversió de 111.297,06 euros. Aquests fons permetran, entre altres, la contractació de 2 agents d’acollida, un dels quals s’ubicarà a l’Ajuntament de Manresa i l’altre, al Consell Comarcal del Bages. Tots dos ens rebran també un total de 20.000 euros per reforçar els seus serveis de traducció, així com 24.000 euros per enfortir els serveis d’informació i atenció a les dones.

A banda, els consells comarcals del Bages, el Berguedà, el Moianès, Osona i el Solsonès, i els consistoris de Manlleu, Vic i Manresa rebran un total de 6.000 euros addicionals per a la realització de mòduls formatius i informatius.