President

El cap de l'Executiu durant la sessió de control

Aragonès agraeix als grups "l'esforç que ha fet possible aquest acord per enfortir el model d'escola catalana"

query_builder   25 maig 2022 13:14

event_note Nota de premsa

Aragonès agraeix als grups "l'esforç que ha fet possible aquest acord per enfortir el model d'escola catalana"

  • El cap de l’Executiu: "Treballem pel consens, per protegir els treballadors públics i perquè a les escoles se segueixi educant amb la màxima qualitat"
  • El president destaca que la resolució del conflicte amb l’estat “no està anant bé”, però insisteix en el diàleg perquè hi pugui haver “una negociació franca, sincera i en igualtat de condicions”
El cap de l'Executiu, en una de les seves intervencions (Fotografia: Rubén Moreno)
El cap de l'Executiu, en una de les seves intervencions (Fotografia: Rubén Moreno)

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha celebrat aquest matí els consensos aconseguits durant el primer any de legislatura i sobretot l’acord d’aquesta setmana per defensar el model d’escola catalana. El cap de l’executiu ha explicat al Parlament que el propi ple d’avui “n’és un exemple” i ha agraït als grups que han participat de l’acord. “Hem de continuar defensant el model d’escola en català i l’aprenentatge també de les diferents llengües que hi ha al país perquè és un model que té el consens pedagògic, social i polític que s’ha de preservar”, ha afegit.

Aragonès ha expressat la voluntat de treballar per ampliar a més formacions polítiques “que, compartint les mateixes aspiracions avui encara no han format part d’aquest àmbit de la llengua, per exemple”. “El diàleg es porta a terme parlant i els consensos es materialitzen fent-los possibles”, ha insistit. D’altra banda, el president ha recordat que el Govern ha presentat recurs de recusació contra la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya “i per tant des del punt de vista processal portarem a terme les mesures que calguin”, ha remarcat.

El president ha defensat el “consens” que suposa l’acord del 80% dels diputats de la Cambra, enfront de la posició dels que treballen per trencar-lo, i ha destacat que “els parlaments són els que fan les lleis, no els jutges” . “Nosaltres treballem pel consens, per protegir els treballadors públics i perquè a les escoles se segueixi educant i es faci amb la màxima qualitat, tota la dignitat i amb tots els recursos”, ha reblat. I ha apuntat que el que divideix avui les escoles de Catalunya “no és la llengua, sinó la segregació econòmica i social”. “Focalitzant-ho en una qüestió de llengua el que fan és tapar les altres clivelles que sí que poden fracturar la nostra societat”, ha retret a Ciutadans.

Balanç satisfactori del primer any de Govern

Un any després de la formació del Govern, el cap de l’Executiu ha reiterat en el Ple que el balanç “és satisfactori, amb una feina ingent de tots els departaments”, i que es va “en la bona línia”, tenint en compte que ja s’ha complert prop del 34% del Pla de Govern.

Pel que fa al procés de diàleg i negociació amb l’Estat, ha assegurat que “no està anant bé”. “Tinc la sensació que el govern de l’Estat massa vegades arrossega els peus, i ha de ser possible tirar endavant aquest procés de negociació. La ciutadania ho demana, demana que hi pugui haver una negociació franca, sincera i en igualtat de condicions, per arribar a una solució del conflicte polític”, ha remarcat. I ha demanat la implicació del grup socialista català per poder accelerar-ho.

En aquest sentit, Aragonès ha destacat que la resolució d’aquest conflicte és el primer punt del Pla de Govern i que “hi perseverarem”. “La única resolució possible ha de ser aquella que contempli, a la vegada, la fi de la repressió i donar als ciutadans de Catalunya la capacitat de decisió, per tant, un referèndum per decidir el seu futur polític”, ha destacat. I això, ha dit, “no és incompatible amb què hi pugui haver grans acords en l’àmbit de l’independentisme per tal d’afiançar l’estratègia” per assolir la independència. Per fer-ho, ha apel·lat a “generar grans consensos” i a seguir interpel·lant l’Estat: “No hem de regalar mai la bandera del diàleg a un govern que hi arrossega els peus i que podria utilitzar-ho per criminalitzar l’independentisme”.

Per això ha fet una crida a l’independentisme “a mirar a Europa”, des del punt de vista de les resolucions judicials, “però també des nostre discurs com a país”. “Tornar a un projecte en positiu, un projecte eficaç, que permet guanyar quotes de llibertat. Aquest és el meu objectiu i treballarem en aquest sentit”, ha conclòs

En oposició a l’absència de diàleg amb l’Estat espanyol, el president ha destacat “la clara voluntat de diàleg dins del país” que s’ha demostrat amb els pressupostos de la Generalitat, la renovació d’organisme estatutaris o l’acord en matèria de llengua a les escoles. “Aquest diàleg s’ha obert i s’està treballant”, ha declarat.

1  

Imatges

El cap de l'Executiu durant la sessió de control

El cap de l'Executiu durant la sessió de control 102

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia