Justícia, Drets i Memòria

*

El MUME reivindica els paisatges fronterers de memòria amb dues noves rutes turístiques

query_builder   26 maig 2022 08:07

event_note Nota de premsa

El MUME reivindica els paisatges fronterers de memòria amb dues noves rutes turístiques

Les Rutes de la llibertat reivindiquen el paper dels independentistes que van participar en la Segona Guerra Mundial

L’altra proposta és un nou recorregut pels búnquers de defensa fronterera a la Jonquera

El Museu Memorial de l’Exili (MUME) de la Jonquera presenta aquest cap de setmana dues noves propostes de divulgació històrica centrades a reivindicar els paisatges de memòria. Es tracta del projecte les Rutes de la llibertat ‒dedicat a la memòria dels catalans que van lluitar en la Segona Guerra Mundial‒ i la ruta dels búnquers de defensa fronterera de la Jonquera, que recorre les diverses construccions militars que es conserven en aquesta zona.

El primer projecte, les Rutes de la llibertat, es presenta dissabte, 28 de maig, a les 12 de migdia, a l’aula pedagògica del MUME. Es tracta d’una iniciativa de la Fundació Reeixida, dedicada a divulgar la cultura catalana. L’acte serà presentat pel director del MUME, Enric Pujol. L’historiador i doctor en Ciències Polítiques Fermí Rubiralta impartirà la conferencia "Resistència nacional i passos de frontera al nord i sud de l’Albera. L’independentisme i la lluita antifeixista durant la Segona Guerra Mundial". Posteriorment, el president de la Fundació Reeixida, Oriol Falguera, explicarà els detalls de la nova proposta turística.

Les Rutes de la llibertat

Es tracta d’un nou projecte centrat en els camins que van fer servir els independentistes catalans durant l’esclat de la Segona Guerra Mundial, abans que els nazis ocupessin París. Aquells militants van formar l’Organització, que més tard esdevingué el Front Nacional de Catalunya.

En un període molt curt de temps (1936-1945) els Pirineus van registrar un trànsit humà ‒de sud a nord i de nord a sud– de xifres impressionants. Hi passaren centenars de milers d’exiliats i refugiats, juntament amb militants clandestins, guies “passadors” de muntanya, estraperlistes, contrabandistes, militars regulars i espies de diverses nacionalitats. De tot plegat, n’ha quedat una traça humana per camins de muntanya, petits poblets, bordes i masies que en la darrera dècada, i des de la creació del Memorial Democràtic, s’han començat a catalogar i divulgar.

El projecte més conegut és l’anomenat Camins de llibertat, promogut pel Memorial Democràtic, que ha traçat la ruta dels jueus que fugien de la persecució i l’extermini. El projecte de les Rutes de la llibertat es presenta ara com a complementari a aquest darrer, amb l’objectiu d’explicar la història de la participació catalana a la Segona Guerra Mundial, des d’una perspectiva centrada en la recuperació de les llibertats nacionals. Així, la ruta dona a conèixer els passos de frontera traçats per independentistes catalans. Molts d’ells van ser reconeguts i guardonats pels governs francès, britànic, nord-americà i polonès per la seva lluita contra el feixisme.

Els búnquers de la Jonquera

La segona de les propostes es presenta al MUME diumenge, 29 de maig. Es tracta d’una ruta que inclou alguns dels prop de quaranta búnquers construïts a la zona fronterera de la Jonquera entre 1943 i 1955. Els més antics ‒una quinzena‒ van ser declarats Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) l’any 2019.

A la comarca de l’Alt Empordà encara es conserven més de 2.000 búnquers. La zona concentra la major densitat d’obres defensives de tot el Pirineu, ja que la comarca era una de les zones més accessibles des de França. Se’n van construir més de 5.000, de diverses tipologies: observatoris, refugis, búnquers per a metralladora, fusell metrallador, canó antitanc, morters, etc.

Actualment ja es poden visitar dos dels búnquers, però la nova ruta que oferirà properament el MUME dissenyarà un circuit circular, d’uns 6 km de recorregut, per poder visitar un total de sis construccions. La ruta començarà i acabarà al MUME, serà apta per a tots els públics i es podrà completar en una caminada d’una hora, aproximadament.

2  

Imatges

Imatge d'un dels búnquers

Imatge d'un dels búnquers 11245

Imatge d'un dels búnquers

Imatge d'un dels búnquers 14695

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia