Justícia, Drets i Memòria

*

Ciuró: "La Sagi és un exemple de les dones d'aquest país que van obrir camí i van treballar incansablement per assolir els drets femenins"

query_builder   26 maig 2022 13:52

event_note Nota de premsa

Ciuró: "La Sagi és un exemple de les dones d'aquest país que van obrir camí i van treballar incansablement per assolir els drets femenins"

La consellera de Justícia presideix la presentació del llibre La Sagi. Més alt, més lluny, més fort, al Museu del FC Barcelona

El llibre, editat pel Memorial Democràtic, apropa els infants a la figura d’Anna Maria Martínez Sagi, campiona de javelina i primera dona directiva del Barça

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró i Buldó, ha presidit avui la presentació del llibre il·lustrat La Sagi. Més alt, més lluny, més fort, editat pel Memorial Democràtic. El volum forma part de la col·lecció “Memòria Dibuixada” i acosta els nens a la figura d’Anna Maria Martínez Sagi (Barcelona, 16 de febrer de 1907 - Santpedor, 2 de gener de 2000), coneguda com la Sagi.

L’acte de presentació s’ha fet al Museu del FC Barcelona i ha comptat amb la participació de la vicepresidenta del FC Barcelona, Maria Elena Fort; el director del Memorial Democràtic, Vicenç Villatoro; i els tres autors del llibre, Genís Sinca, Gemma Busquets i August Tharrats (Tha).

La consellera de Justícia ha destacat que, amb la recuperació de la història d’Anna Maria Martínez Sagi, “es fa un pas més per reivindicar el protagonisme femení en la nostra història. Des del Departament, ens hem proposat posar el paper de la dona al centre de la recuperació de la memòria”, ha recordat.

Ciuró ha assenyalat que “es parla poc del rol que van tenir les dones durant la Guerra Civil i el franquisme. Sempre parlem dels homes al front, dels soldats, dels exiliats. I aquí hi falta un discurs. Elles també hi eren".

La consellera ha assenyalat que la Sagi “era un referent per a l’època i va ser una de les dones d’aquest país que van ajudar a obrir camí per assolir els drets femenins”. La consellera ha ressaltat la importància que des dels poder públics “es normalitzin coses que han de ser normals, com ara la manera d’estimar, les ganes de fer esport, o la voluntat professional. Avui hem de fer visible aquell esforç de la Sagi i reconèixer que, gràcies a dones com ella, podem fer camí”, ha conclòs.

Finalment, Ciuró ha recalcat que “l’aposta del Departament és fer visible la memòria de les dones i –com deia la Sagi– reivindicar la manera de jugar a futbol com una dona i de fer poesia com una dona”.

El director del Memorial Democràtic, Vicenç Villatoro, ha destacat algunes de les característiques que, segons ha dit, fan que el llibre esdevingui important. D’una banda, el format: “que s’hagi editat com a novel·la gràfica fa que sigui d’interès per a tots els públics, no només per als joves”. Segons Villatoro, el llibre de la Sagi “triomfarà perquè explica una gran història humana que ha estat invisibilitzada i ocultada. Recull la memòria de les dones, però també la memòria ideològica, de classe social o d’orientació sexual”. Finalment, el director del Memorial Democràtic ha subratllat que “no es pot explicar el segle xx sense les dones. Elles no han estat posades en el centre de la memòria i –en aquest segle– l’esport ha estat un dels terrenys de joc on ha tingut lloc la transformació social de les dones en l’espai públic”.

Més alt, més lluny, més fort

El lema olímpic citius, fortius, altius dona títol a aquest llibre il·lustrat, dedicat a Anna Maria Martínez Sagi. Com a atleta, la Sagi va ser una de les esportistes més conegudes durant la Segona República. Va guanyar la medalla d’or en llançament de javelina en el campionat estatal de 1931. També va ser també la primera dona de la junta directiva del Barça i destacà en altres esports, com ara el tennis, la natació i l’esquí. La Sagi també fou periodista, poeta, feminista i republicana. Després de la Guerra Civil es va exiliar a França i va ser membre de la resistència francesa. Més tard, viuria als Estats Units, on va treballar com a professora de castellà i anglès al Knox College de la Universitat d’Illinois. Tornà a Catalunya el 1969 i s’instal·là a Moià. Morí a la residència d’avis Sant Francesc de Santpedor, el gener del 2000.

El llibre La Sagi. Més alt, més lluny, més fort explica com l’interès per aquesta dona polifacètica fa que dues amigues, la Laia i la Mariona, li dediquin el treball de recerca per a l’escola. De cop i volta, aquesta tasca, que en principi era poc interessant per a les noies, esdevé apassionant i les porta a entrevistar-se amb diferents persones per descobrir més coses sobre la Sagi, de la qual no troben informació fàcilment. L’estudi fa que les dues estudiants descobreixin facetes i aspectes de la vida d’aquesta dona excepcional, alguns de poc coneguts, que troben fascinants.

Col·lecció “Memòria Dibuixada”

Aquesta col·lecció literària del Memorial Democràtic està especialitzada en llibres il·lustrats i memòria històrica. L’objectiu és que els infants hi trobin històries plenes de valors humans, protagonitzades per persones que van viure situacions molt difícils i sovint extremes.

Amb els contes il·lustrats es vol reconèixer la valentia i l’esforç dels protagonistes i, alhora, transmetre aquests valors humans a les generacions presents i futures, perquè puguin conèixer, reflexionar i aprendre.

La Sagi. Més alt, més lluny, més fort és el quart volum d’aquesta col·lecció de còmics editada pel Memorial Democràtic. Els altres llibres de la col·lecció són El cel sota terra, dedicat als bombardejos que va patir Barcelona durant la Guerra Civil; Elna, la maternitat, dedicat al centre fundat per Elisabeth Eidenbenz per acollir dones embarassades refugiades en els camps de concentració, i Llibres contra bombes, que ret homenatge a la cultura i recorda específicament el bibliobús que portava llibres al front de guerra.

5  

Imatges

Imatge de la coberta del llibre

Imatge de la coberta del llibre 2500

Il·lustració del llibre

Il·lustració del llibre 2754

Il·lustració del llibre

Il·lustració del llibre 3082

Imatge de la presentació

Imatge de la presentació 3749

Imatge de la presentació

Imatge de la presentació 3751

`