Drets Socials

La consellera Violant Cervera signant el llibre d'honor de l'Associació de Promotors de Catalunya

Violant Cervera: "Els fons Next Generation representen una gran oportunitat per promoure habitatge de lloguer social i assequible"

query_builder   26 maig 2022 19:59

event_note Nota de premsa

Violant Cervera: "Els fons Next Generation representen una gran oportunitat per promoure habitatge de lloguer social i assequible"

  • La consellera de Drets Socials ha defensat un model de col·laboració público-privada per a les polítiques d’habitatge basat en l’adjudicació del del dret de superfície a llarg termini
  • Cervera ha lamentat “el problema enquistat d’inseguretat jurídica en la legislació en matèria d’habitatge”, que limita la capacitat del Govern d’impulsar polítiques actives
A l'esquerra, la consellera Violant Cervera i, a la dreta, el president de l'APCE, Xavier Vilajoana.

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha assistit avui a l’assemblea de l’Associació de Promotors i Constructors d’Edificis (APCE). La consellera ha reconegut la implicació del sector en la promoció de l’habitatge de protecció oficial i ha posat en valor el suport que rep de la Generalitat a través de les convocatòries de subvencions i amb els crèdits bonificats de l’Institut Català de Finances i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. Una “col·laboració entre administracions i sector promotor” que ha volgut posar en valor.

En aquesta línia, Violant Cervera ha posat en relleu que els Fons Next Generation representen “una gran oportunitat per promoure habitatge de lloguer social i assequible”. Els fons preveuen 160 milions d’euros entre els anys 2022 i 2023 per a la promoció de l’habitatge de lloguer social i assequible, amb els quals s’estima que es poden arribar a construir fins a 4.000 habitatges. Però a més, aquests fons han de servir per “perfeccionar un model de col·laboració público-privada que sigui replicable en el futur, per convertir-se en un mètode estructural de planificació i treball de les actuacions de la política d’habitatge.”

“Aquest model –ha concretat la consellera- s’ha de fomentar en dos eixos: d’una banda, la promoció d’habitatges de lloguer sobre sòl públic amb l’adjudicació d’un dret de superfície a llarg termini” -amb un suport esgraonat de l’Administració a la promoció en base a les rendes de lloguer que s’estableixin- “i de l’altra, en els sòls no públics, però reservats a HPO, i als que també voldrem destinar-hi recursos econòmics propis per fer viables les promocions”, com ja va fer l’Agència de l’Habitatge de Catalunya l’any 2021.

La consellera també ha lamentat “el problema enquistat que patim d’inseguretat jurídica en la legislació en matèria d’habitatge”. Lleis i decrets llei aprovats pel Govern i el Parlament “han estat recorreguts i s’han vist afectats per decisions judicials” que “limiten la nostra capacitat d’impulsar polítiques actives” d’habitatge.

També s’ha adreçat als grans tenidors que no són entitats financeres ni fons d’inversió i els ha convidat a acollir-se a la mesura de foment del lloguer social que inclou la nova llei 1/2022. “Cal avançar en l’impuls d’aquest mecanisme” que converteix l’Agència de l’Habitatge de Catalunya en arrendatària, aportant així garanties tant als propietaris dels habitatges com als llogaters en situació de vulnerabilitat.

La consellera de Drets Socials s’ha referit finalment al Pla territorial sectorial de l’habitatge. El pla determina que les necessitats d’habitatge per atendre la demanda exclosa a Catalunya en els propers 15 anys són de 355.000 per tot Catalunya i fixa que cal arribar al 7% de parc protegit a l’any 2042, dada que representa que hi ha un dèficit total d’uns 220.000 habitatges destinats a polítiques socials.

4  

Imatges

La consellera Violant Cervera i el secretari Carles Sala a l'arribada a l'assemblea de l'APCE.

La consellera Violant Cervera i el secretari Carles Sala a l'arribada a l'assemblea de l'APCE. 175

Assemblea de l'ACPE amb la presència de la consellera Violant Cervera

Assemblea de l'ACPE amb la presència de la consellera Violant Cervera 145

La consellera Violant Cervera i el president de l'APCE, Xavier Vilajoana.

La consellera Violant Cervera i el president de l'APCE, Xavier Vilajoana. 57

El secretari d'Habitatge i Inclusió Social, Carles Sala, la consellera Violant Cervera, el president de l'APCE, Xavier Vilajoana i el president d'honor, Enric Reyna.

El secretari d'Habitatge i Inclusió Social, Carles Sala, la consellera Violant Cervera, el president de l'APCE, Xavier Vilajoana i el president d'honor, Enric Reyna. 114

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia