Educació

Generalitat

El proper curs, 5 instituts públics oferiran el cicle de grau mitjà de Conducció de Vehicles de Transport per Carretera

query_builder   2 juny 2022 10:39

event_note Nota de premsa

El proper curs, 5 instituts públics oferiran el cicle de grau mitjà de Conducció de Vehicles de Transport per Carretera

  • Així es reflecteix en un conveni signat entre els Departaments d'Educació, d’Empresa i Treball, per mitjà del Servei d’Ocupació de Catalunya, i de  Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, juntament amb la Federació Empresarial Catalana d’Autotransport de Viatgers i la Confederació Empresarial de Transports per Carretera de Catalunya

 

  • Aquest nou cicle de de grau mitjà, dona resposta a les necessitats del sector de disposar de professionals qualificats i s’adreça a persones majors de 18 anys i amb carnet de conduir tipus B  

El proper curs escolar 2022-2023, 5 instituts públics oferiran el cicle formatiu de grau mitjà de Conducció de Vehicles de Transport per Carretera. Per primera vegada es podrà cursar a l’Institut Pere Martell (Tarragona), l’Institut Mare de Déu de la Mercè (Barcelona), l’Institut Montilivi (Girona), i l’Institut La Caparrella (Lleida); i es mantindrà a l’Institut Vic (Vic), que aquest curs ja l’ha ofertat.  

 

La formalització d’aquest cicle d’FP s’ha fet a través d’un conveni signat pels Departaments d'Educació, d’Empresa i Treball, per mitjà del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC),  de Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, juntament amb la Federació Empresarial Catalana d’Autotransport de Viatgers (Fecav) i la Confederació Empresarial de Transports per Carretera de Catalunya (Cetcat). D’aquesta manera, es vol revertir la manca de professionals del sector de la conducció d’autobusos i camions, així com augmentar les competències professionals d’aquest col·lectiu.

 

Com a novetat, la inscripció al cicle de grau mitjà anirà dirigida, principalment a l’alumnat major de 18 anys, atès que per poder conduir autobusos i camions cal disposar del carnet de conducció i del Certificat d'Aptitud per a Conductors Professionals (CAP). A través d’aquest conveni, les persones que cursin el cicle podran obtenir el CAP al propi centre i es facilitarà, a través de la formació dual, que l’alumnat es pugui treure el carnet de conduir per aquest tipus de vehicles. El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori col·laborà en l’equipament d’aquests centres per a la impartició d’aquests cicles formatius.

 

El cicle de Conducció de Vehicles de Transport per Carretera està dissenyat per realitzar-se en modalitat dual, el que significa que  durant el segon curs l’alumnat podrà fer 3 dies de formació setmanal a les empreses, i 2 dies al centre educatiu. La inscripció s’iniciarà a partir de l’1 de juny i l’alumat s’ha de dirigir directament al centre educatiu per inscriure’s.

 

A banda d’impulsar una oferta formativa que doni resposta a les necessitats de manca de professionals, i de relleu dels existents, el cicle formatiu facilitarà la formació del professorat, fomentarà la transferència de coneixement i tecnologia, millorarà les qualificacions professionals de les persones del sector, la inserció laboral, i difondrà l’FP relacionada amb el transport per carretera.

 

El conveni també recull 12 accions formatives adreçades a persones en situació d’atur, amb dos certificats de professionalitat de conducció d’autobusos i de conducció de vehicles pesats de transport de mercaderies per carretera, amb 6 itineraris i  82 i 81 places, respectivament. Aquestes accions estan impulsades pel  Servei d’Ocupació de Catalunya.

 

Més oferta formativa en el sector de l’automoció

Aquesta oferta formativa és complementa amb la que s’impulsa des del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya. Dins l’itinerari de “Transport i Manteniment de Vehicles” en l’àrea professional de “Conducció de vehicles per carretera” per al 2022 hi ha un catàleg de 107 accions formatives per a un total de 2.715 persones treballadores, el que representa un total de 6.615 hores de formació en el sector, que es concreta un total de 22 especialitats.

Destaca la formació vinculada al CAP (en tots els seus nivells) i està previst que se’n beneficiïn aproximadament 2.000 persones. En aquesta formació és preceptiu, des de març del 2021, que el centre tingui l’autorització de la Direcció General de Transports i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, i s’exigeix als centres que disposin d’un aparell de control d’assistència biomètric per verificar aquesta assistència dels participants, requisits indispensable per obtenir el títol del CAP.

 

A més d’aquesta oferta ordinària, durant el 2021-2022 s’està duent a terme un programa específic de suport a persones en ERTO que inclou orientació i formació professional. En aquest programa s’ha considerat la logística com un dels sectors claus en generació d’ocupació, motiu pel qual s’han previst 12 especialitats formatives en aquets sector amb una oferta de 531 places en formació vinculada a la conducció de vehicles.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia