Incendi de Bellprat (juliol de 2021)
Incendi de Bellprat (juliol de 2021)

És la primera vegada a la història que es convoquen uns ajuts específics per actuar en zones estratègiques de propietat privada per reduir la vulnerabilitat dels boscos davant del foc

Els nous ajuts s’emmarquen en el Pla de prevenció d’incendis 2022-2025 que suposa una inversió total de més de 72 milions d’euros

 

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural destinarà per primera vegada 4,5 milions a una línia d’ajuts específica perquè persones propietàries i associacions de boscos privats puguin realitzar gestió forestal considerant més que mai els incendis forestals. Aquestes actuacions estratègiques de prevenció d’incendis en finques privades s’emmarquen en el Pla de prevenció d’incendis 2022-2025 que amb una inversió de 72 milions d’euros vol contribuir a preparar els boscos de Catalunya per fer front a l’emergència climàtica.

Aquests ajuts es posen en marxa per reduir la vulnerabilitat dels boscos davant dels efectes produïts pel canvi climàtic, concretament davant de l’augment del risc dels grans incendis forestals (GIF). Bàsicament, es volen incentivar les actuacions de reducció de la càrrega de combustible sobre àrees estratègiques i la millora de la xarxa viària per accedir a aquestes àrees. La previsió és que es convoquin durant com a mínim 4 anys consecutius.

 

Integrar el foc de manera real en la gestió  forestal

Per primera vegada, el Centre de la Propietat Forestal gestionarà ajuts per dur a terme actuacions silvícoles per a la reducció de la càrrega de combustible en determinades àrees estratègiques que donin lloc a estructures de vegetació de baixa vulnerabilitat al foc de capçades. Es tracta d’integrar el foc de manera real en la gestió forestal en aquells boscos de propietat privada, que a Catalunya representen al voltant del 75% de la superfície forestal.

Mapa zones

Aquesta convocatòria augmentarà la superfície forestal privada gestionada amb l’objectiu de canviar la vulnerabilitat de determinades estructures forestals per fer-les més resilients i resistents als riscos derivats del canvi climàtic. Així, es podrà accelerar el procés d’adaptació dels boscos a les noves condicions climàtiques extremes i les seves conseqüències.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural considera necessari fomentar les actuacions silvícoles per a la reducció de la càrrega de combustible en aquelles àrees definides tant des del punt de vista de la planificació forestal com des de la d’extinció d’incendis forestals. És en aquestes àrees on recau la importància de canviar el model de vulnerabilitat de determinades estructures forestals i d’aquesta manera reduir el risc que es generin grans incendis forestals que estan fora de la capacitat d’extinció.

Tot això persegueix que amb aquests nous ajuts es duguin a terme aquelles actuacions allà on poden ser més eficaces i eficients (mapa) i que es produeixi un canvi en la reducció de la vulnerabilitat d’aquestes estructures forestals.

 

2  

Imatges

Incendi de Bellprat (juliol de 2021)

Incendi de Bellprat (juliol de 2021) 419

Mapa zones

Mapa zones 842