Acció Exterior i Unió Europea

XGO

Viatge de treball al Quebec

Alsina presenta l'oficina del Govern al Quebec als catalans de Mont-real: "L'heu d'entendre com casa vostra"

La consellera Alsina visita el Port de Mont-real, el centre d'intel·ligència artificial MILA i participa a la recepció amb la comunitat catalana i la societat de Mont-real

query_builder   27 maig 2022 10:45

event_note Nota de premsa

Viatge de treball al Quebec

Alsina presenta l'oficina del Govern al Quebec als catalans de Mont-real: "L'heu d'entendre com casa vostra"

La consellera Alsina visita el Port de Mont-real, el centre d'intel·ligència artificial MILA i participa a la recepció amb la comunitat catalana i la societat de Mont-real

Després de dos dies a la ciutat de Quebec amb una agenda bàsicament política, la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, inicia una visita de dos dies a Mont-real, la capital econòmica del Quebec, on presenta la propera obertura de l’oficina del Govern a la comunitat catalana de la ciutat.

Alsina visita el port fluvial de Mont-real i reforça els vincles entre aquesta infraestructura i el Port de Barcelona, socis en la iniciativa barcelonina ‘Smart Ports’, una aliança de grans ports internacionals que  aposten per la innovació, la digitalització i la sostenibilitat. 

XGO

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, s’ha reunit aquest dijous amb la comunitat catalana de Mont-real i quebequesos que estudien la llengua catalana al Casal Català de Quebec. Alsina, acompanyada pel secretari d’Acció Exterior del Govern, Gerard Figueras, i del delegat del Govern als Estats Units i el Canadà, Isidre Sala, ha presidit la recepció als catalans de Mont-real celebrada al Consell de les Arts de la capital econòmica del Quebec. Entre el centenar d’assistents hi hagut Éric Viladrich, president del Casal Català del Quebec, i el president de la Colla Castellera de Mont-real, que ha lliurat un mocador amb l’emblema de la colla a la consellera. Davant d’aquest auditori, Victòria Alsina els ha volgut oferir l’oficina del Govern a Quebec que s’obrirà properament: “L’heu d’entendre com casa vostra”.

En aquest marc, i just quan se celebra el primer aniversari del seu nomenament, la consellera d’Acció Exterior ha volgut destacar la importància que té pel Departament la comunitat catalana arreu del món que, tal com ha recordat, són al voltant de mig milió de persones, la segona ciutat de Catalunya darrere de Barcelona: “Els catalans que viuen fora són els nostres millors ambaixadors i els he explicat que la comunitat catalana a l’exterior és una prioritat per nosaltres. L’objectiu des del primer dia de la legislatura és donar-los veu i proporcionar-los una cartera de serveis públics. S’estan fent esforços per modernitzar els casals catalans per garantir la seva supervivència i reforçar-los. I un dels grans projectes que volem emprendre és la xarxa de talent català a l’exterior”. Alsina ha afegit que “és important que des del Departament i des del Govern ens esforcem perquè se sentin una mica més connectats a Catalunya i nosaltres més a prop d’ells”.

A l’hora de fer balanç d’aquest primer any al capdavant d’Acció Exterior, la consellera ha explicat que s’avança a bon ritme en l’estratègia de ‘Més Catalunya al món’ amb la qual es vol passar de 44 a 63 països amb representació institucional de Catalunya. En aquest sentit, Alsina ha volgut destacar la bona rebuda que la futura oficina del Govern al Quebec ha tingut en totes les administracions quebequeses “a tots els nivells, executiu, legislatiu, del món local... hem confirmat la voluntat de col·laborar i de continuar pensant en els propers 25 anys de cooperació”. “I la setmana que ve continuem amb aquest full de ruta i viatgem a Ljubljana on anunciarem l’obertura, també ben aviat, d’una altra oficina del Govern a la capital eslovena”, ha explicat la consellera. 

 

Es reforcen els vincles entre els ports de Barcelona i de Mont-real

En aquest primer dia de visita a la capital econòmica del Quebec, la delegació catalana encapçalada per la consellera ha visitat les instal·lacions del Port de Mont-real, el més important de l’est del Canadà i situat al riu Sant Llorenç. Un port fluvial que té connexió directe amb més de 140 destinacions, entre elles Barcelona i València. Alsina s’ha reunit a les oficines del Port de Mont-real amb el seu president-director general, Martin Imbleau, una cita organitzada en coordinació amb el president del Port de Barcelona, Damià Calvet, amb la voluntat de reforçar els vincles que ja existeixen entre les dues infraestructures “que podem emmarcar en aquest acord de cooperació entre el Quebec i Catalunya”, ha precisat la consellera.

El Port de Mont-real és soci prioritari del de Barcelona i està activament implicat en la iniciativa barcelonina ‘Smart Ports’, “una xarxa de ports que utilitzen la tecnologia i es focalitzen en la sostenibilitat com dos elements que ens han d’encaminar cap al futur”, ha dit Alsina. De fet, Imbleau assistirà enguany a la propera edició de l’esdeveniment ‘SmartPorts Piers of the future’ organitzat pel Port de Barcelona, dins del marc de l’Smart City a Barcelona, fira líder a escala internacional en aquesta temàtica. 

A Mont-real, Victòria Alsina, Gerard Figueras i Isidre Sala han mantingut altres reunions per fomentar les relacions econòmiques i també de recerca i innovació entre Catalunya i el Quebec. Per una banda, s’han reunit amb els responsables de Montreal International, una organització sense ànim de lucre que funciona com a agència de desenvolupament econòmic i que està finançada pel sector privat, els governs del Canadà i del Quebec, la Comunitat Metropolitana de Mont-real i la ciutat de Mont-real. El seu objectiu és atraure inversió estrangera directa, organitzacions internacionals, empresaris, treballadors amb talent i estudiants internacionals a la regió. 

Per l’altra, han visitat les instal·lacions del MILA – Quebec Artifical Intelligence Institute, un institut de recerca en intel·ligència artificial que reuneix prop de 900 investigadors, una comunitat de professors, estudiants, socis industrials i startups que treballen en IA. De fet, té la major concentració d’investigadors acadèmics d’aprenentatge profund del món. L’objectiu de la visita de la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert ha estat explorar possibles vies de col·laboració entre el MILA – Quebec Artifical Intelligence Institute i el Departament de Polítiques Digitals i altres agents públics i privats sobre IA. També era un dels motius de la visita el de conèixer l’experiència d’aquest institut quebequès en l’aplicació de la intel·ligència artificial en la millora del cicle de les polítiques públiques. I, finalment, es vol explorar possibles col·laboracions en l’àmbit de l’ètica i la IA.

La titular d’Acció Exterior i Govern Obert finalitza aquest divendres el viatge de treball al Quebec visitant l’ajuntament de Mont-real.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia