Nova campanya de la Xarxa de Vigilància i Seguiment
Aquest mes de maig, s’ha iniciat una nova campanya de la Xarxa de Vigilància i Seguiment de la papallona del boix a Catalunya, una xarxa en funcionament des de l’any 2018. Aquesta Xarxa de Vigilància és una altra actuació prevista en el Pla d’acció de la papallona del boix i vol aprofundir en el coneixement del cicle biològic de la papallona del boix mitjançant l’obtenció de corbes de vol en diferents indrets de Catalunya. També cal conèixer l’expansió de la papallona arreu del territori i detectar els canvis en el seu cicle biològic segons variables ecològiques i geogràfiques, a més de disposar d’informació rigorosa i contrastada per poder informar-ne els agents implicats com ara l’Administració local, associacions i particulars.
Aquest any 2022, participaran en el Pla les mateixes 33 estacions que ja van aportar dades l’any 2021 repartides arreu de Catalunya, la Val d’Aran i Andorra, amb una especial cobertura a la zona del Pirineu i Pre-pirineu i la Serralada Transversal, que són les àrees amb més presència de boix. Hi participen prop de cinquanta persones, totes voluntàries, la majoria vinculades a espais naturals protegits, que setmanalment visiten les estacions de seguiment.
Una espècie invasora que ja ha defoliat una tercera part dels boixos de Catalunya
La papallona del boix és una espècie invasora que s’alimenta de fulles de boix de jardins i boscos. Els efectes de la plaga són molt impactants perquè deixen els boixos absolutament defoliats, la qual cosa en compromet la capacitat de supervivència. Les erugues, tot i que provoquen molèsties, no són urticants ni perilloses per a les persones.
Es calcula que només a Catalunya ja ha afectat unes 170.000 hectàrees, cosa que representa un 31% del total de boixos. La previsió és que aquesta plaga arribi a totes les zones de Catalunya amb presència de boix i apunta a un escenari de pèrdua progressiva de les masses de boix, tot i que s’està treballant per cercar mètodes de control biològic i minimitzar-ne els danys.
Les primeres papallones acostumen a volar a partir del mes de juny. D’agost a octubre, la plaga té dues generacions més que fan que sigui molt abundant en ple estiu, cosa que provoca una important alarma social per la gran quantitat de papallones atretes per la llum que voleien al voltant de làmpades, faroles i focus.
Més informació sobre l’evolució d’aquesta plaga a Catalunya, una fitxa tècnica, infografies, tríptics i un pòster: https://bit.ly/3bE277G.