Empresa i Treball

Prevenció riscos laborals

El Departament d'Empresa i Treball recorda a empreses i persones treballadores la necessitat de prevenir els riscos laborals derivats de la calor durant l'estiu

query_builder   31 maig 2022 14:56

event_note Nota de premsa

El Departament d'Empresa i Treball recorda a empreses i persones treballadores la necessitat de prevenir els riscos laborals derivats de la calor durant l'estiu

L’Institut Català de Seguretat i Salut Laboral reforça la campanya informativa i de sensibilització per evitar els cops de calor, especialment al sector de la construcció

El Departament d’Empresa i Treball recorda a les empreses i a les persones treballadores que durant l’estiu i davant la important pujada de les temperatures s’ha d’extremar la precaució i prendre totes les mesures de prevenció necessàries per no posar en risc la salut de les persones que treballen a l’aire lliure, especialment en el sector de la construcció, un dels que més persones ocupa amb exposició a la calor.

Enguany el Departament, a través de l’Institut Català de Seguretat i Salut Laboral, ha endegat una campanya per informar i sensibilitzar les empreses de la seva responsabilitat en la planificació de la feina i en proporcionar el material necessari per tal d’evitar la sobreexposició a les altes temperatures de l’estiu, així com recordar a les persones treballadores que, per la seva pròpia seguretat, han de complir amb la normativa i fer servir el material facilitat per l’empresa.

En el marc de la Mesa de Seguretat i Salut Laboral en la Construcció a Catalunya –de la qual formen part CCOO de Catalunya, UGT de Catalunya, Foment del Treball, Pimec i la Confederació Catalana de la Construcció-, l’Institut ha editat un cartell que es difondrà entre les empreses amb les recomanacions per protegir les persones que treballen a l’exterior de l’exposició a la calor i evitar el cop de calor.

Aquest mateix contingut s’emetrà en format audiovisual pel canal MouTV de TMB (pantalles a les andanes del metro) durant la primera quinzena de juliol i també es distribuiran octavetes informatives per la xarxa de metro i bus.

D’altra banda, s’ha començat a emetre per Televisió de Catalunya, Catalunya Ràdio i les xarxes socials de la Generalitat una càpsula 012 on s’alerta a la ciutadania dels perills de treballar exposat a altes temperatures i els consells bàsics de prevenció.

Les principals ocupacions amb persones treballadores a l’aire lliure fortament exposades a la calor són la construcció i l’agricultura, però també d’altres com la jardineria, el manteniment urbà i l’explotació forestal. D’altra banda, també s’ha de prevenir l’estrès tèrmic, especialment a l’estiu, a llocs tancats com foneries de metalls, forns de pa i pastisseries, cuines, forns de maons i ceràmica o bugaderies.

Consells bàsics de prevenció davant les altes temperatures

Realitzar tasques pesades o treballs a l’exterior a elevades temperatures pot portar el cos humà al límit i ocasionar accidents de treball. El risc augmenta a mesura que puja la temperatura, per això és important que les empreses i les persones que treballen a l'aire lliure o en ambients calorosos adoptin les mesures de prevenció i estiguin atentes a símptomes com fatiga, mal de cap o vertigen, que poden ser precursors de problemes més greus com la deshidratació o el cop de calor, que en alguns casos arriba a ser mortal.

A la web de l’Institut Català de Seguretat i Salut Laboral trobareu les recomanacions de prevenció de riscos laborals davant les altres temperatures, que de manera resumida són les següents:

Consells bàsics per a les persones treballadores:

  • Beure aigua sovint per no deshidratar-se.
  • Menjar aliments lleugers com amanides, fruites o sucs (ajuden a tornar al cos les sals perdudes amb la suor) i evitar les begudes alcohòliques, amb cafeïna o molt ensucrades (afavoreixen la deshidratació).
  • No treure’s la roba i cobrir-se el cap. La roba ha de cobrir la major part del cos i, allà on no sigui possible, emprar cremes de protecció solar.

Consells bàsics per a l'empresa:

  • Facilitar descansos freqüents a indrets frescos.
  • Adaptar els horaris: organitzar torns per reduir el temps o la intensitat de l’exposició sempre que sigui possible i planificar les tasques més pesades per a les hores de menys calor (abans de les 11 i després de les 16 hores).
  • Evitar el treball aïllat i posar aigua a disposició de les persones treballadores
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia