Economia i Hisenda

Fotografia del conseller Giró a l'Aula Magna de la UB

Giró retreu a l'Estat que no publiqui les dades per calcular les balances fiscals i ironitza "si el coneixement pot fer-nos mal, és millor que ens mantinguem en la ignorància"

query_builder   31 maig 2022 15:16

event_note Nota de premsa

Giró retreu a l'Estat que no publiqui les dades per calcular les balances fiscals i ironitza "si el coneixement pot fer-nos mal, és millor que ens mantinguem en la ignorància"

  • Denuncia que l’Estat executés només un terç de les inversions pressupostades en infraestructures per a Catalunya l’any 2021
Foto del conseller a la Universitat de Barcelona

El conseller d’Economia i Hisenda de la generalitat, Jaume Giró, ha lamentat un cop més l’anunci fet per la ministra d’Hisenda que el seu executiu no té intenció de publicar les balances fiscals “aquest any tampoc” i que el motiu sigui el fet que aquestes s’hagin utilitzat “en algun moment com a arma de confrontació política”, en paraules de la mateixa Montero. “Si els investigadors volen saber l’estat de les balances fiscals a Espanya, només podran fer una simple estimació, perquè el Govern no els facilitarà el detall de la despesa de l’Estat a Catalunya, ni les dades necessàries per fer el càlcul” ha manifestat. “És a dir, que per al Govern espanyol, si el coneixement pot fer-nos mal, és millor que ens mantinguem en la ignorància”, ha ironitzat. Giró ha fet aquestes declaracions durant l’acte de cloenda de la Jornada final del XX Aniversari de l’IEB, que ha tingut lloc a l’Aula Magna de la Universitat de Barcelona.

“Al pas que anem, no els estranyi que, un dia o un altre, deixem de tenir accés a la informació sobre l’execució de les inversions territorialitzades”, ha advertit amb un cert sarcasme. Al fil d’aquest tema, Giró ha aprofitat per tornar a denunciar les dades de l’execució de les inversions de l’Estat a Catalunya que es van conèixer ahir. Segons l’informe publicat per la Intervenció General de l’Estat (IGAE) relatiu a la distribució territorial de la inversió del sector públic estatal el 2021, l’any passat l’Estat només va executar un terç de les inversions pressupostades en infraestructures per a Catalunya, mentre que “a Madrid, per cada 3 euros promesos en van arribar 6”, ha explicat el conseller. Al seu entendre, aquestes dades evidencien “la descomposició d’un model territorial que, ara ja sí, es mostra sense complexos tal com és: centralista, radial i amb una capital hipertrofiada que no té cap aturador a l’hora de xuclar recursos i riquesa de la perifèria”.

En aquest sentit, el conseller qualificat de “preocupant” la “dinàmica en què ha entrat Espanya després de 45 anys d’estacament constitucional”  per “l’ús inacceptable que està fent l’Estat de les seves prerrogatives de vigilància i com aquesta barruera intromissió ha arribat fins i tot als processos electorals per tal d’afectar-ne deliberadament els seus resultats

Finalment, el conseller ha felicitat els membres de l’IEB pel seu 20è aniversari i els ha encoratjat, a ells i a “qualsevol persona compromesa amb els valors de la democràcia”, a fer “una fiscalització implacable de l’acció de tots els governs i la denúncia de qualsevol deriva que ens situï fora del passadís, certament estret, que delimita l’estat de dret”. Per acabar, ha celebrat “el prestigi i la projecció” de l’IEB. “Per a qualsevol conseller d’Economia i Hisenda, és un orgull que el seu país disposi d’un ecosistema de recerca en economia com el de Catalunya, i del qual l’Institut n’ha esdevingut un referent”, ha reblat.

1  

Imatges

Fotografia del conseller a l'Aula Magna de la UB

Fotografia del conseller a l'Aula Magna de la UB 91

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 228

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia