Economia i Hisenda

El conseller Giró durant la reunió amb el Banc Europeu d'Inversions (BEI)

El conseller Giró es reuneix amb el vicepresident del BEI per tancar una operació que permetrà l'ampliació de la Fira de Barcelona

query_builder   1 juny 2022 09:54

event_note Nota de premsa

El conseller Giró es reuneix amb el vicepresident del BEI per tancar una operació que permetrà l'ampliació de la Fira de Barcelona

  • El Banc Europeu d’Inversions (BEI) formalitza un préstec de 110 milions d’euros amb Fira 2000 per ampliar el recinte de Gran Via
  • El projecte, que té un cost total estimat de 234 milions d’euros, està previst que comenci a arrencar l’any vinent
El conseller Giró durant la reunió amb el Banc Europeu d'Inversions (BEI)

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, s’ha reunit amb el vicepresident del Banc Europeu d’Inversions (BEI), Ricardo Mourinho, per tancar l’acord d’un préstec de 110 milions d’euros atorgat BEI a la societat Fira 2000 SA per finançar una part del pressupost de les obres d’ampliació del recinte de Gran Via. Aquesta operació d’endeutament, que comptarà amb un aval de la Generalitat de Catalunya, està prevista en el projecte financer signat l’any 2019 per les sis institucions que configuren la societat Fira 2000 SA.

El conseller Giró ha destacat que la signatura d’aquesta operació “és una mostra inequívoca de la confiança del BEI, una de les institucions financeres més important d’Europa, en la solidesa de l’economia catalana, i en un projecte en creixement com és la Fira de Barcelona”. L’aposta per la Fira de Barcelona és un projecte de present i de futur per Catalunya, segons el conseller d’Economia, “com demostren salons com el recentment celebrat de l’ISE o el MWC, que situen Barcelona i Catalunya com a referents al món en sectors punters com el tecnològic i el digital”.

Per la seva banda, el vicepresident del BEI, Ricardo Mourinho Félix, ha assegurat: “Ens complau finançar Fira 2000 en el projecte d’ampliació del seu recinte de Gran Via, en un complex firal de avantguarda a Europa com és la Fira de Barcelona. Aquest acord mostra el compromís ferm del BEI amb la innovació, així com la nostra fructífera col·laboració amb la Generalitat de Catalunya en projectes que creen nous llocs de treball i noves infraestructures sostenibles”.

El projecte financer

L’any 2019 les sis institucions que formen part de l’accionariat de Fira 2000 (Generalitat de Catalunya, els ajuntaments de Barcelona i L’Hospitalet, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona i la Cambra de Barcelona) van aprovar el projecte financer d’ampliació del recinte de Gran Via i la remodelació de Montjuïc. El projecte estableix els instruments de finançament i els compromisos financers que assumirà cadascuna de les parts. Aquest pla implicarà una inversió de 367 milions d’euros (234 milions per a l’ampliació del recinte firal de  Gran Via i 133 milions per a la remodelació del recinte firal de  Montjuïc). Està previst que les obres comencin l’any vinent, de manera que al 2026 es pugui inaugurar el recinte de de Gran Via. El 2029 arribarà el torn de Montjuïc, coincidint amb el centenari de l’Exposició Universal del 1929.

Per finançar aquest gran projecte d’infraestructures firals, Fira 2000 recorrerà a l’endeutament extern. Així, segons el projecte financer, a banda dels 110 milions d’euros signats amb el BEI,  també es  preveu sol·licitar finançament a través de la banca i eventualment un potencial segon préstec al BEI. A més, la Generalitat i els ajuntaments de Barcelona i de L’Hospitalet negociaran amb la Unió Europea la possibilitat d’aconseguir 30 milions d’euros de fons europeus.

Altres operacions amb el BEI

Durant la reunió per tancar l’operació de finançament, el conseller d’Economia i Hisenda i el vicepresident del BEI també han tractat sobre altres operacions entre la Generalitat i el banc europeu que actualment es troben sobre la taula o en fase d’estudi en àmbits com les infraestructures ferroviàries, la ciència i la tecnologia, el cicle de l’aigua i els programes operatius finançats amb fons europeus estructurals, entre d’altres.

Millora del ràting de la Generalitat

La signatura d’aquest préstec s’emmarca en un context de millora en el ràting de la qualitat creditícia de la Generalitat de Catalunya per part de dues de les principals agències internacionals, Fitch i DBRS Morningstar. El mes de juliol passat, Fitch Ratings va elevar dos graus el ràting de la Generalitat, que va passar de BB a BBB-, amb perspectiva estable i grau d’inversió. I al març d’aquest any, DBRS Morningstar també va millorar el ràting de Catalunya a BBB tendència estable, en grau d’inversió. La Generalitat no tenia la qualificació de grau d’inversió de dues agències internacionals des de feia 10 anys. Igualment, el novembre de 2021 la Generalitat va obtenir una qualificació A2 del ràting de sostenibilitat que atorga VIGEO-EIRIS, la segona millor d’una escala de 12 nivells, segons la metodologia d’aquesta agència.

1  

Imatges

Fotografia de la reunió

Fotografia de la reunió 3991

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 250

Nota de premsa (anglès)

Nota de premsa (anglès)
PDF | 250

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia