Drets Socials

jornada next generation

Violant Cervera: "Tenim l'oportunitat i el deure de fer un salt que transformi l'atenció social"

query_builder   1 juny 2022 14:56

event_note Nota de premsa

Violant Cervera: "Tenim l'oportunitat i el deure de fer un salt que transformi l'atenció social"

La titular de Drets Socials ha presentat les bases de les subvencions Next Generation a prop de 200 representants d’entitats socials

La jornada ha estat organitzada pel Departament, la Taula del Tercer Sector Social i la Confederació

Imatge de la jornada

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha explicat aquest migdia les bases que regiran la convocatòria de subvencions dels fons Next Generation EU en l’àmbit social, que el Departament preveu obrir les properes setmanes. Prop de 200 de persones d’entitats del tercer sector han assistit a la jornada, organitzada per Drets Socials, la Confederació i la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social.

En el decurs de la seva intervenció, Cervera ha remarcat que “els Next Generation són una oportunitat única per accelerar la transformació de l’atenció social amb la qual el Departament està compromesa. Una transformació que té com a objectius clau reformar el sistema d’atenció i cures de llarga durada, reforçar l’atenció domiciliària, implementar una transformació tecnològica dels serveis socials amb projectes innovadors o afavorir l’accessibilitat per fer possible un país d’oportunitats per a tothom”.

La inversió total de fons europeus que preveu el Departament entre el 2021 i el 2023 per a transformar el model d’atenció social és de 400M€ i es distribueix amb un seguit d’instruments de què disposa la conselleria per actuar arreu del territori. En aquest sentit, Cervera ha destacat que els fons Next Generation finançaran projectes propis del Departament que repercutiran en la ciutadania, especialment en els col·lectius de major vulnerabilitat, però que també “cal que arribin al tercer sector i a la resta d’actors implicats en l’atenció a les persones, com són ajuntaments, entitats mercantils, universitats i centres de recerca...”. Cervera ha explicat que amb aquesta intenció el Departament ha dissenyat la convocatòria de subvencions a la qual podran accedir el conjunt d’agents socioeconòmics que treballen en l’àmbit de les polítiques socials.

La jornada d’avui forma part del pla d’accions que el Departament ha previst per fer difusió dels fons Next Generation. En aquest sentit, la setmana vinent s’han convocat dues sessions telemàtiques per informar els ajuntaments, entitats, universitats i centres de recerca, empreses i agents socioeconòmics o persones treballadores autònomes.

A banda de la consellera, també han intervingut en l’obertura de la jornada la presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector, Francina Alsina, i la presidenta de la Confederació, Helena Fontanet.

L’acte ha comptat amb la ponència de la secretària general de Drets Socials, Dolors Rusinés, i de la coordinadora de Programes Estratègics del Departament, Elvira Balcells, que han desgranat les sis línies de subvenció que formen part de la convocatòria:

Línia 1. Inversió per a nous centres residencials i d’atenció diürna  i remodelació de centres existents.

Ajuts per a fer front a inversions en centres residencials i diürns destinats a la cura de llarga durada de persones grans, persones amb discapacitat i persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental, d’addiccions o provocada pel virus VIH. També inclou inversions en equipaments per a la protecció de persones sense llar o amb necessitats d’allotjament temporal.

Aquesta línia s’adreça a entitats socials, mercantils, ens locals o persones treballadores autònomes. Les actuacions que optin a l’ajut hauran de tenir un pressupost d’execució mínim de 100.000 €

 

Línia 2. Projectes de tecnologia al servei de l’atenció i la cura de les persones.

Subvencions per a projectes que utilitzin la tecnologia per aportar solucions a les persones en situació de dependència, discapacitat o amb problemàtica social derivada de malaltia mental. Les iniciatives han de facilitar l’autonomia personal, la cura, el manteniment de la persona a l’entorn domiciliari, l’atenció integrada social i sanitària, així com la participació i implicació de la xarxa de voluntariat.

Aquesta línia es dirigeix a entitats socials, mercantils, ens locals, universitats i centres de recerca i d’investigació i persones treballadores autònomes.

Les actuacions que optin a l’ajut hauran de tenir un pressupost d’execució mínim de 40.000 €.

 

Línia 3. Projectes tecnològics que contribueixin a la millora i transformació dels models de gestió dels serveis socials.

Aquesta línia té per objectiu finançar actuacions d’inversió tecnològica i sistemes d'informació que millorin la gestió dels serveis socials i que transformin els models d’intervenció actuals, d’acord amb el Pla estratègic de serveis socials 2021-2024.

S’adreça principalment a entitats sense ànim de lucre, mercantils, ens locals o persones treballadores autònomes que hauran de presentar projectes amb un pressupost d’execució a partir de 40.000 €.

 

Línia 4. Projectes d’innovació en serveis socials.

Ajuts al finançament de projectes pilot que promoguin models d’atenció innovadors en l’àmbit dels serveis socials, que puguin ser replicats al conjunt del sistema, permetin intercanviar coneixement sobre serveis socials i impulsar processos de modernització al sector.

Els projectes hauran d’anar en línia amb el Pla estratègic de serveis socials 2021-2024 i tenir un pressupost d’execució mínim de 40.000 €. Hi poden optar entitats socials, mercantils, ens locals, universitats i centres de recerca i d’investigació o persones treballadores autònomes.

 

Línia 5.1. Modernització i transformació ecològica i digital de les infraestructures residencials per a infants i adolescents tutelats i ex tutelats

Subvencions adreçades a entitats d’atenció a la infància i l’adolescència acreditades i interessades en dur a terme obres i adquirir equipament i maquinari per la modernització i transformació ecològica i digital dels centres residencials que atenen infants i adolescents tutelats i ex tutelats, amb l’objectiu de ser sostenibles, accessibles i adaptats a les noves tecnologies. 

En aquest cas, el cost del projecte ha de ser d’entre 40.000 i 500.000 euros.

 

Línia 5.2. Transició energètica i mediambiental de les instal·lacions juvenils.

Aquesta línia finança actuacions de transformació ecològica de les instal·lacions destinades a allotjar infants, adolescents i joves, per fer efectiva la  transició energètica, ecològica i mediambiental.

Per poder optar aquesta subvenció, cal que la instal·lació estigui inscrita al Registre d’instal·lacions destinades a activitats amb Infants i Joves, que inclou cases de colònies, granges escola, aules de natura, albergs de joventut i campaments juvenils.

El pressupost de l’actuació que es presenti a la convocatòria no pot ser inferior a 20.000 € ni superar els 300.000 €. 

 

Línia 6. Impuls i foment de l’accessibilitat als espais d’atenció al públic dels municipis de Catalunya

Destinada als ajuntaments per tal que en els edificis de titularitat municipal s’implementin millores per a l’accessibilitat dels espais d’atenció a la ciutadania, presencials o telemàtics, d’acord amb el que estableix la normativa en aquesta matèria.

Aquesta línia, l’única en règim de concurrència no competitiva, finançarà accions orientades a fer accessibles espais d’atenció al públic, llocs webs i aplicacions per a dispositius mòbils que el municipi posa a disposició de la ciutadania per a la realització de tràmits o consultes.

Els projectes que es presentin a la subvenció han de tenir un import entre els 10.000 i els 200.000 €.

 

3  

Imatges

La consellera Cervera durant la seva intervenció

La consellera Cervera durant la seva intervenció 78

Cervera, Alsina i Fontanet

Cervera, Alsina i Fontanet 297

Imatge de la sala

Imatge de la sala 263

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia