Servei Català de Trànsit

circuit

Dispositiu especial per al Gran Premi de Motociclisme al Circuit de Barcelona-Catalunya

query_builder   2 juny 2022 09:15

event_note Nota de premsa

Dispositiu especial per al Gran Premi de Motociclisme al Circuit de Barcelona-Catalunya

  • L’operatiu del Departament d’Interior es coordinarà des del Centre de Coordinació (CECOR), ubicat al recinte de Montmeló
  • El campionat mobilitzarà uns 100.000 d’espectadors al llarg dels tres dies
Circuit

Aquest divendres 3 de juny comença la celebració del Gran Premi de Motociclisme al Circuit de Barcelona-Catalunya. Amb motiu d’aquest esdeveniment esportiu, el Departament d’Interior desplega un dispositiu especial de trànsit i seguretat al llarg del cap de setmana. L’operatiu es gestionarà des del Centre de Coordinació (CECOR) situat al Circuit i tindrà aquests objectius:

  • Augmentar la capacitat viària de les vies de l’entorn i accés al Circuit
  • Reduir les demores en el temps de recorregut i millorar la fluïdesa
  • Mantenir la seguretat ciutadana abans, durant i després del Gran Premi de Motociclisme

Es farà el seguiment de tot el dispositiu de mobilitat des del Centre d’Informació Viària de Catalunya (CIVICAT), que estarà connectat amb el Centre de Satèl·lit de Gestió de Trànsit i Coordinació Local, per tal de gestionar la mobilitat d’una manera més eficaç i detectar qualsevol incidència viària.


Previsió d’assistents

Aquest Gran Premi de Motociclisme s’estima que mobilitzarà uns 100.000 aficionats al llarg dels tres dies (del divendres 3 al diumenge 5 de juny) i, concretament, diumenge es preveu una assistència d’uns 60.000 espectadors.

Quant al tipus de desplaçament dels espectadors, convé destacar que hi haurà una major assistència de motocicletes (entre el 60 i 70%) en detriment de l’ús del turisme per arribar al Circuit i això afavorirà l’entrada i sortida de les instal·lacions de Montmeló. De totes maneres, amb un context d’elevada mobilitat de cap de setmana, la recomanació principal és que els espectadors arribin al recinte de Montmeló amb transport públic com a principal alternativa al vehicle privat.

En cap cas els turismes i motocicletes es podran estacionar en els vorals de les carreteres ni en indrets no habilitats, atès que podrien generar més problemes de mobilitat per accedir al Circuit. Convé destacar que els Mossos d’Esquadra i l’organització activaran els serveis de grues per retirar amb màxima celeritat els vehicles mal estacionats. 

Pel que fa al transport públic, les opcions disponibles per arribar al Circuit de Barcelona-Catalunya són:

  • Autobusos llançadora des del centre de Barcelona i des de les principals poblacions de la Costa de Barcelona amb Sagalés.
  • Reforç de Rodalies Renfe (línia R2 nord)
  • Bus entre l'estació de tren de Montmeló i el Circuit.
  • Bus circular amb parades a les portes del Circuit.

 

Dispositiu del Servei Català de Trànsit

El Servei Català de Trànsit establirà mesures especials de circulació i ordenació del trànsit per facilitar l’accés i la posterior sortida del circuit en les millors condicions de fluïdesa i seguretat viària possibles. Per aquest motiu, s’habilitaran diferents carrils addicionals i sentits únics de circulació tant d’entrada al recinte com de sortida, amb l’objectiu de minimitzar les afectacions viàries que hi haurà sobretot diumenge.

Les mesures especials s’habilitaran dissabte 4 de juny, entre les 06.30 h i les 17.00 h, i diumenge 5, entre les 06.30 h i les 18.00 h aproximadament, a trams de carreteres principals i secundàries properes a Montmeló per facilitar tant l’entrada com posteriorment la sortida dels assistents. Les vies afectades per les mesures seran l’AP-7 (sortides 13,14 i 15), C-35, C-17, BP-5002, Nus del Congost i BV-5003 (zona nord) i C-352 (Ronda sud de Granollers).

 A més de les mesures especials, des del dijous dia 3 fins al diumenge dia 5, s’abalisarà amb cons el voral en direcció Granollers de la via interpolar C-35 des de l’accés sud fins a l’accés nord per impedir l’aparcament indiscriminat de vehicles.D’altra banda, per tal de redistribuir l’entrada a les instal·lacions del circuit dels vehicles provinents de l’autopista AP-7 en sentit sud, es recomanarà la sortida 12b (C-60 Granollers Nord).

També es reforçarà la senyalització per tal d’indicar les rutes d’accés i de sortida. En concret, s’instal·laran un total de 19 senyals informatives d’orientació per tal d’indicar el recorregut d’accés al càmping de Montmeló des dels diferents punts d’entrada al Circuit (C-17, AP-7 i BV-5003).

L’SCT demana als usuaris que als voltants del Circuit de Montmeló no utilitzin els itineraris marcats pels dispositius GPS, atès que no inclouen el desplegament d’aquestes mesures especials. Cal seguir en tot moment les indicacions dels agents a peu de carretera i del personal autoritzat.

 

Efectius tècnics i humans de l’SCT

Per gestionar el dispositiu de trànsit, el Servei Català de Trànsit utilitza diverses aplicacions informàtiques de transmissió d’imatges tant aèries com de càmeres fixes des del CIVICAT, en temps real, al Centre Satèl·lit Mòbil de Gestió del Trànsit, situat al Centre de Coordinació (CECOR), i que s’ha ubicat al Circuit de Catalunya amb motiu de l’esdeveniment esportiu.

Aquestes aplicacions possibilitaran la visualització en temps real tant de les càmeres mòbils com de les càmeres fixes instal·lades a les carreteres de les rodalies del Circuit. Tot plegat permetrà gestionar la mobilitat d’una manera més ràpida i eficaç i detectar qualsevol incidència que hi hagi a la xarxa viària catalana.

Els efectius tècnics i humans del Servei Català de Trànsit que participaran en el dispositiu per garantir la fluïdesa del trànsit i la seguretat dels usuaris en la mobilitat d’aquest Gran Premi i que monitoritzaran en tot moment l’estat del trànsit són:

  • 2 tècnics de gestió de trànsit desplaçats al circuit i 2 tècnics més per al Centre Satèl·lit Mòbil de Gestió del Trànsit al CECOR
  • 8 operadors de sala de control i tècnics de manteniment, i 1 cap de sala del Centre d’Informació Viària de Catalunya (CIVICAT)
  • 1 mitjà aeri pel seguiment i gestió local del dispositiu amb transmissió d’imatges en temps real (helicòpter biturbina)
  • 1 equip mòbil d’informació viària (EMIV) equipat amb càmera per a transmissió d’imatges i temps de recorregut
  • A més, hi haurà 16 càmeres fixes territorials instal·lades a peu de carretera  i panells de missatgeria variable que aniran informant de l’evolució del trànsit
  • 3 panells de missatgeria mòbils equipats amb càmera


Dispositiu Mossos d’Esquadra

La Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra desplegarà un ampli dispositiu per a garantir la mobilitat i la seguretat d’aquest esdeveniment esportiu. Durant aquests tres dies, hi participaran al voltant de 652 efectius de diferents àrees i unitats de la Regió Policial Metropolitana Nord (RPMN), a banda dels agents que participaran específicament a les nits de Montmeló. Els objectius d’aquest dispositiu són:

1) Garantir el normal desenvolupament del campionat i prevenir la seguretat de tots els assistents. Les àrees policials que hi intervindran seran:

-       l'Àrea de Recursos Operatius i les Unitats de Seguretat Ciutadana de les comissaries de Granollers i Mollet del Vallès s’encarregarà, principalment, de garantir la seguretat a la prova esportiva i de vetllar perquè el campionat es desenvolupi amb total normalitat. A l’exterior del Circuit, enfront l’accés oest, s’instal·larà una Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) mòbil, des d’on s’atendrà a ciutadans que hagin estat víctimes d’un delicte.
-       l'Àrea Regional de Trànsit, s’encarregà de regular i proporcionar fluïdesa al trànsit, adoptant les mesures especials establertes per tal d'agilitzar l'entrada/sortida de vehicles al circuit.
-      També hi intervenen altres unitats especialitzades: Tèdax, Canina, Subsòl, Policia Administrativa, Sala Regional de Comandament, Investigació, Unitat de Drons i l’Àrea de Seguretat en el Transport Metropolità (ASTMET).

2)  Garantir el trànsit de viatgers des de l'estació de tren de Montmeló fins al circuit i el normal desenvolupament de l'activitat comercial d'aquest municipi. L'ABP Mollet del Vallès, en coordinació amb  efectius de la Policia Local i de Protecció Civil de Montmeló, realitzarà un dispositiu específic per tal de protegir els usuaris dels espais i les vies públiques de possibles furts i robatoris i també d'altres incidents que es puguin produir tant a l'estació de Renfe (en coordinació amb personal d'aquesta companyia) com en el marc de les diferents activitats relacionades amb l'esdeveniment esportiu (comerç, restauració,...). 

Pel que fa al control en l'arribada/tornada de viatgers a l'estació de Renfe, s'incrementaran els efectius policials per mantenir la seguretat. Efectius de paisà de l’ASTMET controlaran els combois entre Barcelona i Montmeló per tal de detectar aquelles persones que puguin realitzar furts.

3)  Garantir la seguretat durant les dues nits anteriors al gran premi motivat per l'elevada concentració de persones al municipi de Montmeló i també en alguns espais industrials de Granollers i Montornès del Vallès, en què poden concórrer seguidors del motor. Participaran efectius de l’ABP de Mollet del Vallès i de l’ABP de Granollers juntament amb efectius de l’Àrea de Recursos Operatius (ARRO) i de l'Àrea Regional de Trànsit Metropolitana Nord així com de les Policies Locals de Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, Granollers i membres de Protecció Civil, Creu Roja i el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).

4)  S'establirà un dispositiu policial per garantir la seguretat durant les dues nits anteriors al gran premi motivat per l'elevada concentració de persones (20.000 aproximadament) al municipi de Montmeló i també en alguns espais industrials de Granollers i Montornès del Vallès, en què poden concorre seguidors del motor, i especialment del motociclisme. Participaran efectius de l’ABP de Mollet del Vallès i de l’ABP de Granollers juntament amb efectius d'ordre públic (BRIMO) i de l'Àrea Regional de Trànsit Metropolitana Nord així com de les Policies Locals de Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, Granollers i membres de Protecció Civil, Creu Roja i el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).

Es pot ampliar la informació, així com estar informat de les possibles incidències en l’esdeveniment seguint les xarxes socials oficials de Mossos d’Esquadra.

 

Dispositiu Bombers de la Generalitat

Amb motiu del Gran Premi, els Bombers de la Generalitat destinaran un vehicle d’aigua, una Bomba Rural Pesant (BRP), a l’interior del Circuit amb la finalitat d’assegurar el correcte desenvolupament dels entrenaments i també de la  cursa. La dotació, amb quatre efectius de Bombers, estarà situada al peu de la torre del Circuit i donarà resposta a les possibles emergències que tinguin lloc a la pista i també a la zona de boxes. En cas de produir-se incidències fora del Circuit, el pàrquing, estands exteriors o als mateixos accessos a la zona, els Bombers de la Generalitat donaran resposta amb els recursos habituals de la mateixa guàrdia.

El diumenge 5 està previst que un comandament de Bombers estigui ubicat al CECOR, seguint el desenvolupament de la competició, amb l’objectiu de fer d’enllaç entre la sala de control a la Regió d’Emergències Metropolitana Nord i el dispositiu exterior del Circuit. A més, també s’ubicarà un altre vehicle (BRP) al costat de la carretera del Masnou, a una zona propera a l’entrada del Circuit, per tal d’atendre els possibles serveis que es produeixin en els municipis situats a la zona sud-est del centre de competició.

 

Dispositiu Protecció Civil

Protecció Civil de la Generalitat posarà preventivament en Prealerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT aquest cap de setmana per fer el seguiment preventiu del dispositiu i reforçar la resposta en cas d’eventuals emergències durant la celebració del Gran Premi.

Els tècnics de l’Operativa Territorial de Protecció Civil de la Generalitat s’integraran diumenge al Centre de Coordinació de seguretat del Circuit de Barcelona-Catalunya (CECOR) a Montmeló juntament amb la resta de cossos i serveis que participen en el dispositiu de seguretat d’aquest esdeveniment.

Des d’aquest CECOR i des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat se seguiran les possibles incidències greus i en cas d’emergència és coordinarà la resposta dels cossos i serveis d’emergències.

Per tal de reforçar la seguretat a l’exterior del Circuit, concretament al municipi de Montmeló, des de l’ajuntament es coordina un dispositiu de seguretat i de suport al trànsit amb la participació de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Montmeló i la col·laboració d’altres associacions de voluntaris de protecció autoritzades pels seus ajuntaments.

 

Consells de mobilitat i informació a l’usuari

El Servei Català de Trànsit recomana als aficionats que vulguin assistir al Gran Premi, utilitzar el transport públic, principalment trens de rodalies o autobús, que reforcen aquests dies els seus serveis, per tal de minimitzar els problemes viaris i, en la mesura del possible, arribar a primera hora del matí per evitar retencions.

Cal tenir en compte aquests consells si els desplaçaments per accedir al circuit, s’han de fer en vehicle privat: 

  • Optimitzar al màxim el nombre de places ocupades
  • Arribar a primer a hora del matí per evitar col·lapses
  • Seguir les indicacions dels agents, obviant els  itineraris marcats als sistemes de navegació GPS
  • Haver adquirit prèviament per internet el tiquet d’aparcament al Circuit

L’SCT vol remarcar la necessitat de no abaixar la guàrdia en cap moment durant la conducció per tal d’evitar accidents. 

Els usuaris podran mantenir-se informats sobre l’estat del trànsit durant els tres dies en què estarà actiu el dispositiu especial mitjançant:

  • els butlletins informatius de les ràdios
  • el compte de Twitter @transit
  • el web d’incidències viàries: cit.transit.gencat.cat
  • els Panells de Missatgeria Variable (PMV) ubicats a les proximitats del circuit indicaran als usuaris les vies recomanades per accedir o sortir a les instal·lacions en funció de les incidències viàries registrades.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia