Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Kiwi

Comença la plantació de kiwis a la Ribera d'Ebre

query_builder   2 juny 2022 12:53

event_note Nota de premsa

Comença la plantació de kiwis a la Ribera d'Ebre

Un dels moments de la visita a la nova plantació de kiwis
Un dels moments de la visita a la nova plantació de kiwis

Es tracta de la prova pilot que s’emmarca en el Pla de diversificació de cultius del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

 

Avui s’ha iniciat la plantació a tres finques de Benissanet i, si funciona, pot ser una bona alternativa de cultiu a la zona perquè Catalunya és una gran consumidora d’aquesta fruita

  

La introducció de plantacions de kiwi a la Ribera d’Ebre és una de les propostes del Pla de diversificació de cultius que promou el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per fer front al virus de la Sharka, que ha originat danys molt greus als fruiters de pinyol. Els camps experimentals seran un banc de proves obert a la visita i consulta dels agricultors que hi estiguin interessats.

Avui a Benissanet, la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, acompanyada del director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a les Terres de l’Ebre, Jesús Gómez, i tècnics de l’IRTA, han participat en els treballs de plantació de kiwis, en el marc del projecte pilot endegat pel Departament per estudiar la viabilitat d’aquest cultiu a la zona.

Els treballs de plantació duraran un parell de setmanes. Es plantegen com una prova pilot i s’han realitzat en quatre parcel·les diferents de 0,75 hectàrees de terreny del terme municipal de Benissanet. Les dades obtingudes estaran a disposició de qui hi estigui interessat i el projecte busca posar les bases per a un futur cultiu industrial del kiwi a la comarca. En aquesta línia, es plantejaran jornades de transferència i visites a les parcel·les d’aquelles persones que hi estiguin interessades.

S’experimentarà amb diferents varietats de kiwi, amb variat valor de mercat però també amb diferent grau de dificultat de cultiu, i es provaran diverses estratègies d’ombreig, ja que aquesta fruita originàriament es cultiva en llocs ombrívols i amb una humitat mitjana-alta i de càrrega de matèria orgànica al sòl. En definitiva, es tracta de provar diferents estratègies exitoses de cultiu per veure com s’adapten a les característiques climàtiques i de sòl de la comarca. El seguiment i acompanyament al sector es farà durant els pròxims cinc anys amb l’objectiu de treballar conjuntament en l’adaptació del cultiu i també d’implementar estratègies adequades al terreny. Els primers kiwis s’esperen per a l’any 2024.

 

 

També està previst crear un grup de treball entre personal tècnic de l’IRTA i del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i personal encarregat de dur a terme la prova per compartir coneixements i fer front de manera conjunta als problemes que puguin anar sorgint.

 

Una de les plantes del kiwi a Benissanet

La Ribera d’Ebre, un bon lloc per plantar kiwis

La Ribera d’Ebre és una comarca clarament agrícola, on els cultius predominants són: l’ametlla (3.875 ha), la vinya (1.049 ha), l’olivera (8.532 ha), els extensius (159 ha) i l’avellana (95 ha). Quant a fruita dolça, les principals espècies presents a la comarca són el cirerer (1033 ha) i el presseguer (732 ha).

La possibilitat de diversificació és un factor molt important en qualsevol zona agrària, ja que fa que sigui més resilient en èpoques en què un determinat cultiu, per raons comercials o climàtiques, baixa la seva rendibilitat. Segons alguns experts, la climatologia i el tipus de sòl serien molt favorables i el kiwi té una adaptació més que suficient; per exemple, al Segrià i al Pla d’Urgell o la Terra Alta.

A més, un estudi d’anàlisi de mercat d’alternatives productives per a la diversificació de cultius del sector de la fruita dolça a la Ribera d’Ebre conclou que cirera, kiwi i ametlla serien tres dels cultius amb més possibilitats d’èxit comercial. El kiwi és un mercat d’alt creixement durant els últims anys i Catalunya n’és una gran consumidora. L’any 2021, només es van declarar 80 hectàrees d’aquest cultiu, 19 més que a l’any 2020, que produeixen 1.903 tones. A Catalunya es consumeixen 3.11 kilograms de kiwis per persona i any a un preu mitjà de 3,70€/kg i amb un volum de negoci que va representar l’any 2021 un total de 79.766 euros.

 

Alternatives de cultius per combatre el virus de la Sharka

El kiwi pot ser una alternativa molt vàlida per diversificar els cultius habituals i evitar la incidència del virus de la Sharka que hi ha a la zona.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha dedicat molts esforços a la prevenció i lluita contra el virus de la Sharka. L’erradicació no ha estat possible a la Ribera d’Ebre, tot i l’important esforç realitzat, perquè es propaga amb molta facilitat. El Departament ha indemnitzat els agricultors per la destrucció obligatòria de plantacions amb un import total de 7,6 MEUR.

 

A més de les indemnitzacions per arrencada, el Departament, des de l’any 2018, atorga ajuts a la diversificació de cultius a les parcel·les on s’ha obligat a arrencar i destruir plantacions de presseguers i nectariners afectats pel virus de la Sharka. Així, el Departament ha donat ajuts per valor de 152.000 € euros per plantar cultius alternatius al préssec i la nectarina. Fins a l’any 2021, s’hi han acollit 49 agricultors.

Entre els anys 2018 i 2021, s’han plantat 103 hectàrees amb els nous cultius alternatius al presseguer i el nectariner. Des de l’olivera fins a la carxofa, amb un important esforç del Departament per ajudar els agricultors afectats.

 

3  

Imatges

Moment de la visita avui a la plantació de kiwis

Moment de la visita avui a la plantació de kiwis 340

Un altre moment de la visita avui a la plantació de kiwis

Un altre moment de la visita avui a la plantació de kiwis 411

Una de les plantes del kiwi a Benissanet

Una de les plantes del kiwi a Benissanet 141

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia