Direcció General de Comunicació

Ajuntament de Barcelona

Consellera Vilagrà: "Els reptes de Barcelona són els reptes de Catalunya"

query_builder   2 juny 2022 15:35

event_note Nota de premsa

Consellera Vilagrà: "Els reptes de Barcelona són els reptes de Catalunya"

  • La Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona han adoptat múltiples acords, en el marc de la Comissió Mixta celebrada avui, vinculats a polítiques de salut, igualtat i feminismes, activitat econòmica, seguretat, turisme, sostenibilitat i a projectes estratègics en clau de ciutat i de país, entre altres qüestions.

  • La consellera de la Presidència ha explicat que la ciutat té “grans reptes” des d’un punt de vista de recerca i digitalització, però també “de posada al dia d’equipaments socials, educatius, i de rehabilitació i habitatge”.
Ajuntament de Barcelona
Ajuntament de Barcelona

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, ha presidit aquest dijous, 2 de juny, la reunió de la Comissió Mixta Generalitat de Catalunya – Ajuntament de Barcelona, on ha refermat el seu compromís a continuar cooperant i treballant de forma conjunta en aquells projectes d’interès comú i en beneficiï de tots els veïns i veïnes de Barcelona i del país. “Els reptes de Barcelona són els reptes de Catalunya i, per tant, són els reptes del Govern”, ha destacat la consellera.

La titular del Departament de la Presidència ha afirmat el Govern vol tenir “una relació estreta, honesta i directa”. I en el cas de Barcelona –ha afegit-  “bilateral per la idiosincràsia que té com a capital, i la seva importància”.  Vilagrà ha considerat que la ciutat té “grans reptes” des d’un punt de vista de recerca i digitalització, però també “de posada al dia d’equipaments socials, educatius, i de rehabilitació i habitatge”. 

La consellera ha manifestat també “compartir la preocupació mediambiental” entorn dels efectes que produeixen els creuers a Barcelona. I, en aquesta línia, ha explicat que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està “ultimant” l’impost per gravar aquesta activitat, i que permetrà “revertir i reduir l’impacte d’aquesta activitat la ciutat”.

A més, Vilagrà ha anunciat que l’Ajuntament de Barcelona s’incorporarà “com un actor rellevant” a la Taula aprovada pel Govern per fer un Pacte Nacional de la Salut Mental amb l’objectiu d’aprofitar la seva expertesa i sumar-la a la de la Generalitat”. “El benestar emocional i la salut mental és un dels elements que més ens preocupen i hi estem treballant intensament”, ha afegit.

En aquest sentit, i en el marc d’aquesta Comissió Mixta, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona han adoptat múltiples acords vinculats a polítiques de salut, igualtat i feminismes, activitat econòmica, seguretat, turisme, sostenibilitat i a projectes estratègics en clau de ciutat i de país, entre altres qüestions. A continuació es detallen tots els acords adoptats durant la reunió de treball d’aquest dijous, 2 de juny de 2022:

 

  1. Fons europeus Next Generation

Les dues administracions han refermat la seva voluntat d’enfortir la cooperació institucional i impulsar el desenvolupament dels projectes estratègics de la ciutat i el territori que són de participació conjunta i receptors de Fons Next Generation. En aquest sentit, s’han reforçat les funcions del Comitè Tècnic de Coordinació entre ambdues administracions com a instrument operatiu per implementar els projectes. Destaquen els següents:

  • Projecte Ciutadella del Coneixement - Mercat del Peix. Té com a objectiu la creació d’un nou complex de recerca i innovació, centrat en la biomedicina de precisió, biodiversitat i benestar planetari. El projecte també compta amb la participació de la UPF, la UB, el CSIC i el BIST. És una iniciativa que vol anar més enllà, situant la Ciutadella com gran pols d’activitat científica i de divulgació.
  • Diferents actuacions vinculades als àmbits de territori i sostenibilitat (xarxa de metro), de la salut (Hospital del Mar i actuacions Covid a centres hospitalaris) i de l’educació (rehabilitació d’escoles i instituts-escola, i serveis per incrementar la competitivitat del sistema de coneixement català). L’import aprovat és de 175,5 milions.
  • Finançament de projectes estratègics de la ciutat i el territori. Inclou inversions en equipaments (residències); tecnològica i aplicatius socials; i accessibilitat a les OACs, Centres Cívics i web municipal. L’import finançat serà de 13,5 milions entre 2022 i 2023.
  • Acord entre l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i el Consorci de l’Habitatge de Barcelona per dotar amb 42,5 milions d’euros, provinents dels Fons Next Generation a través del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, per a les polítiques de rehabilitació a la ciutat.
  1. Cooperació local
  • Acord amb el Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat per a l’establiment d’un nou conveni-marc per al desenvolupament de les polítiques d’igualtat, no discriminació i atenció a les violències masclistes 2022-2025. El conveni plurianual té una dotació d’11 milions (en quatre anys).
  • Els acords contemplen cofinançament de les polítiques i serveis en atenció a les dones i a la violència masclista i l’acollia de persones migrades i refugiades. També creació diferents comissions de treball sobre l’aplicació dels protocols d’actuació a les violències sexuals; a les agressions a les agressions al col·lectiu LGTBI+ ; i sobre el model d’acollida de persones refugiades i immigrades a la ciutat de Barcelona.
  1. Cooperació en matèria de salut
  • Acord per subscriure, abans de la finalització del mandat municipal, un nou Pacte de Ciutat Ajuntament-Generalitat per planificar la construcció i millora d’equipaments sanitaris.
  • També s’ha acordat, abans d’acabar el mandat, completar la identificació i cessió d’espais previstos en el conveni vigent (2016-2023) per als nous CAP.
  • Licitar per part de l’Ajuntament el projecte per la nova seu de l’Agència de Salut Pública, i establir durant el 2022, de comú acord, un calendari de cofinançament del projecte i l’obra.
  • Acord per seguir desplegant la Llei 12/2022, de 13 d’octubre, de salut bucodental a Barcelona d’acord amb un pla operatiu que inclou actuacions com el cofinançament dels punts municipals de dentista per a persones vulnerables, i la incorporació de higienistes als CAP.
  • Subscriure un conveni de col·laboració amb el Departament de Salut per al cofinançament del 70% del servei del telèfon de prevenció del suïcidi, impulsat per l'Ajuntament.
  • Que l’Ajuntament formi part de la Taula del Pacte Nacional de Salut Mental, i col·laborar en el seu desplegament al territori, a partir de l’experiència desenvolupada a la ciutat.
  1. Cooperació entre la Delegació del Govern de la Generalitat a Madrid i l’Ajuntament de Barcelona
  • Conveni de col·laboració per facilitar l’ús del Centre Cultural Blanquerna a Madrid i l’establiment d’una cooperació en projectes comuns i de promoció de la ciutat de Barcelona.
  1. Cooperació en matèria de seguretat i prevenció
  • Constitució d’un grup de treball entre ambdues administracions per a la col·laboració en matèria de prevenció d’incendis forestals i de control de porcs senglars a Collserola, amb la participació de la GUB, Bombers i Agents Rurals.
  • Millorar l’accés conjunt a les aplicacions de dades per part dels cossos de seguretat.
  • Concreció del protocol per millorar i incrementar la coordinació i la col·laboració del cos de Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana, en relació amb la prevenció o intervenció en les situacions de violències masclistes.
  • Informació del pla de seguretat de l’estiu.
  1. Creació d’una taula e treball d’estudi sobre la regulació de creuers i el seu impacte turístic i ambiental
  • Acord per la creació de la taula de treball conjunta entre la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona a la que es convidarà a l’Autoritat Portuària i a representants de l’Estat, per establir les millors solucions per reduir l’impacte ambiental i la massificació turística dels creuers.

Finalment, la Comissió Mixta també ha tractat temes referents a mobilitat i transport públic, així com i la problemàtica dels bici-taxis a Barcelona i la seva regulació. També s’ha donat compte de la situació dels consorcis conjunts i s’han tractat mesures d’impuls a la Carta Municipal de Barcelona.

 

Les dues institucions han valorat molt positivament el treball que s’està desenvolupant en el marc d’aquesta Comissió Mixta durant aquest primer any de Govern i l’han posat en valor com una eina de treball efectiva que està ja donant els seus primers resultats en forma de projectes que milloraran la qualitat de vida de tots els barcelonins i les barcelonines, i del conjunt del país. En aquest sentit, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, ha explicat que s’ha creat una Subcomissió Tècnica de la Comissió Mixta que “vetllarà per la implantació d’aquests acords”. Vilagrà ha reiterat el seu compromís, i el del Govern, de “seguir treballant amb l’Ajuntament de Barcelona”. “Tenim reptes compartits perquè entenem que actuant localment contribuïm al conjunt del país”; ha conclòs.

 

1  

Imatges

Ajuntament de Barcelona

Ajuntament de Barcelona 2024

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia