• Fins el 12 de juny, es pot gaudir de jornades de portes obertes a entitats de 30 municipis catalans
  • La consellera Garriga participarà avui en l’acte institucional de la celebració, que tindrà lloc a Vilafranca del Penedès i en el qual es reconeixerà la feina de diverses entitats
  • Enguany el Departament de Cultura ha incrementat el seu suport a la cultura popular i a l’associacionisme i hi destina ajuts per un valor total de 6,6 milions d’euros
Associacionisme

Catalunya celebra, un any més, el Dia de l'Associacionisme Cultural (DASC) per posar en valor el pes i la força de l'associacionisme cultural català. Tot i que aquesta celebració té lloc el 4 de juny, hi haurà jornades de portes obertes als equipaments culturals associatius i a les entitats fins el 12 de juny. Durant aquests dies, les persones que diàriament treballen per la cultura popular prendran el protagonisme mostrant la seva feina i les seves instal·lacions. Aquest any s’han programat 73 activitats, organitzades per 51 entitats a 30 municipis d’arreu de Catalunya. L'objectiu de les jornades de portes obertes és apropar els ciutadans als ateneus, als casals, als casinos, als orfeons, als locals castellers i als equipaments cultural gestionats per associacions, convidar-los a entrar i fer-los partícips de la important tasca de difusió cultural que realitzen les entitats del país.

Aquest any, el Departament de Cultura ha incrementat el seu suport a la cultura popular i a l’associacionisme que es genera al seu entorn i hi destina un total de 6.650.000 euros. Així, enguany la línia d’activitats culturals relacionades amb la cultura popular i tradicional i amb l’associacionisme ha crescut fins els 1.310.000 euros (l’any 2021 s’hi van destinar 900.000 euros); també s’han incrementat els ajuts a federacions que programin activitats culturals relacionades amb l’associacionisme i la cultura popular i tradicional, als quals es destinen 1.220.000 euros (per 1.000.000 euros l’any 2021), així com la línia per a l’organització de festivals de cultura popular i tradicional, a la qual es destinen 950.000 euros (l’any passat s’hi van dedicar 600.000 euros).

Altres línies d’ajut destacades de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural previstes per aquest any són per a activitats que fomentin la recerca, la conservació i la difusió del patrimoni etnològic de Catalunya (300.000 euros); per a producció i edició de llibres i fonogrames relacionats amb la cultura popular i tradicional (150.000 euros); per a activitats en matèria de formació i de documentació relacionades amb la cultura popular i tradicional (450.000 euros); per a producció d’espectacles i d’exposicions relacionats amb la cultura popular i tradicional (200.000 euros); per a desplaçaments fora de Catalunya per a dur a terme activitats i projectes relacionats amb la cultura popular i tradicional (250.000 euros); per a la realització de consultories per a entitats de l’àmbit de la cultura popular i tradicional i el patrimoni etnològic (50.000 euros), per a entitats representatives de col·lectius d’altres territoris de l’Estat espanyol amb especial presència a Catalunya (170.000 euros); per a la programació estable d'activitats artístiques en equipaments culturals associatius (350.000 euros); la convocatòria Pla d'Inversions Culturals-Ateneus (1.000.000 euros en el període 2021-2022), i la convocatòria de subvencions inversions en tecnologia (250.000 euros).

D’altra banda, el Departament de Cultura promou i participa en els programes de formació i acreditació per a membres de les colles de foc com a consumidors experts en manifestacions festives amb ús de pirotècnica. Fins al moment, s’hi han format 42.011 adults i 19.094 infants.

A més, la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural implementa diferents models de jornades formatives especialitzades amb l’objectiu de facilitar instruments i eines per a una millor gestió de l’activitat festiva i associativa a agents públics i privats del sector. En aquest context, el 15 de juny està programada la jornada professional “Rastres en femení, el patrimoni i la memòria popular oblidada” que tindrà lloc a Roca Umbert Fàbrica de les Arts a Granollers. Aquesta jornada està enfocada a oferir una revisió crítica en clau feminista i de gènere sobre la construcció d'un patrimoni cultural autoritzat, i la posada en valor de l'aplicabilitat de la recerca etnològica en la construcció d'una memòria de gènere.

La jornada s’adreça de manera preferent a personal tècnic dels àmbits de cultura, festes, igualtat, joventut, ciutadania i participació; també a juntes directives i persones associades a entitats culturals, professionals de l'antropologia, a gestors culturals i a l'àmbit universitari de l'àmbit de l'estudi i gestió del patrimoni cultural.

Acte de commemoració del Dia de l'Associacionisme Cultural
En el marc de la celebració, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, participarà avui, divendres 3 de juny, en l'acte de commemoració del Dia de l'Associacionisme Cultural, que tindrà lloc a les 19 hores al Teatre Casal de Vilafranca del Penedès, entitat que celebra el seu centenari. Hi participaran representants d'entitats del món de l'associacionisme cultural, la feina de les quals el Departament de Cultura reconeix i valora. En aquest sentit, la consellera de Cultura lliurarà diplomes a les entitats que celebren aniversaris destacats, acompanyada de la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Adelaida Moya.

Enguany, l'acte de lliurament començarà amb el Gremi de Traginers d'Igualada que celebra els 200 anys de la seva fundació. Comptarà amb la representació del ball d’homenatge a càrrec de l’Esbart Rocasagna de Gelida; un fragment de l’espectacle teatral basat en Terra Baixa d’Àngel Guimerà produït pel Teatre Casal de Vilafranca sota la direcció de Valeri Laguna; la conferència sobre el dret a la cultura a càrrec de l’antropòleg Josep Fornés i l’actuació musical a càrrec de Marcel Caselles basada en melodies de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya amb motiu de la commemoració del seu centenari.

L'acte institucional serà conduït per Estel Solé i es podrà seguir presencialment i també en directe través del canal de Youtube del Departament de Cultura.

El 27 de maig de 2014 el Govern de la Generalitat de Catalunya va declarar el 4 de juny Dia de l'Associacionisme Culturali va instaurar una jornada per a posar en valor el pes i la força de l'associacionisme cultural català. La data rememora el 4 de juny de 1864 en la qual va celebrar el quart Festival Euterpe, organitzat en format concurs per la Societat Coral Euterpe sota la direcció general de Josep Anselm Clavé. El festival va durar tres dies i va representar el moment de màxima esplendor del moviment coral d'en Clavé.

La commemoració vol servir d'agraïment al teixit associatiu català. Com ja ha succeït al llarg de la història, la seva vitalitat i resiliència s’han posat de manifest aquests darrers anys, en què, malgrat les adversitats derivades de la pandèmia, les entitats han mantingut el lligam entre les persones associades i el seu entorn.