Servei Català de Trànsit

Trànsit posa en marxa un pla de xoc per reduir la sinistralitat a l'AP-7

Trànsit posa en marxa un pla de xoc per reduir la sinistralitat a l'AP-7

query_builder   2 juny 2022 19:30

event_note Nota de premsa

Trànsit posa en marxa un pla de xoc per reduir la sinistralitat a l'AP-7

  • L’inici d’aquestes mesures coincideix amb el dispositiu especial de trànsit amb motiu de la Segona Pasqua, enguany festiu a tot Catalunya
  • Es preveu que surtin de l’àrea metropolitana de Barcelona uns 480.000 vehicles entre les 15.00 h de divendres i les 15.00 h de dissabte
  • Un total de 1.347 agents dels Mossos d’Esquadra vetllaran durant aquest cap de setmana llarg per la seguretat a les carreteres catalanes i realitzaran 1.075 controls
Trànsit posa en marxa un pla de xoc per reduir la sinistralitat a l'AP-7

El Departament d’Interior, a través del Servei Català de Trànsit  (SCT) i la Divisió de Trànsit dels Mossos d’Esquadra, activen aquest mes de juny un pla de xoc específic per reduir la sinistralitat a l’AP-7. L’inici d’aquestes mesures específiques a l’autopista coincideix aquest cap de setmana amb el dispositiu especial de trànsit amb motiu de la Segona Pasqua, enguany festiu a tot Catalunya.

El conseller Joan Ignasi Elena ha fet una crida “a la prudència, l'autocontrol i al compliment de les normes per garantir que no hi hagi cap víctima”. “Cada víctima és una tragèdia per ella mateixa i pel seu entorn”, ha afegit.

El conseller ha destacat que preocupa especialment l’augment de víctimes mortals en accident de trànsit a l’AP7, amb 13 persones mortes des de principis d’any, una xifra que representa un 20% de la mortalitat d’enguany.

Tal com ha avançat Elena, “aquestes mesures començaran aquest cap de setmana i s’intensificaran en els propers mesos, perquè no es pot permetre seguir aquest ritme d’accidents i de mortalitat, estem en el mateix volum de víctimes que l’any 2019 i cal reaccionar”. “La majoria dels accidents són conseqüència d’imprudències, cal que la gent tingui consciència que s’han de complir les normes”, ha insistit.

Convé destacar que el mes de maig s’han registrat 16 morts a les carreteres catalanes i 60 ferits greus, unes xifres molt similars a les del 2019. Del total de morts i ferits greus del maig, 40 pertanyen a col·lectius vulnerables: motoristes, ciclistes i vianants. A més, l’AP-7 ha estat la via que ha registrat més accidentalitat aquest mes, amb un total de 22 accidents amb morts o ferits greus. Arran d’aquest repunt, durant el mes de juny, l’SCT, conjuntament amb els Mossos d’Esquadra, desplegaran un pla de xoc específic en aquesta via per reduir-ne les xifres de sinistralitat. Aquestes mesures donen continuïtat a les accions a peu de carretera materialitzades durant el mes maig al conjunt de la xarxa viària catalana.  

Concretament, les mesures d’aquest pla de xoc específic a l’AP-7 per reduir les xifres de sinistralitat són:

  1. Controls de velocitat per reduir la velocitat mitjana de conducció. Hi haurà controls estàtics i dinàmics al llarg de tota la via i també controls específics a vehicles que tenen velocitats limitades (com el transport de mercaderies)
  2. Controls integrals en vehicles de transport per detectar conducció sota els efectes de l’alcohol o les drogues, i per assegurar el compliment dels temps de conducció i de descans
  3. Reforç de la inspecció aèria per detectar possibles infraccions

Pel que fa al dispositiu especial d’aquest cap de setmana llarg amb motiu de la Segona Pasqua, l’SCT i Mossos d’Esquadra, el posaran en marxa demà divendres, 3 de juny, a les 15.00 h i finalitza el dilluns 6 de juny a les 24 hores. Enguany, el dia festiu, normalment de caràcter local, ho és a tot Catalunya i per aquest motiu s’espera una mobilitat elevada.

En total, es preveu que uns 480.000 vehicles es mobilitzin des de l’àrea metropolitana de Barcelona durant l’operació sortida de divendres a la tarda i al llarg de dissabte al matí, mentre que la previsió de retorn de dilluns a la tarda és d’uns 290.000 vehicles.

Cal tenir en compte també, que aquest cap de setmana llarg coincideix amb la celebració al Circuit de Catalunya del Gran Premi de Motociclisme, un esdeveniment que pot condicionar l’evolució de la mobilitat tenint en compte que mobilitzarà uns 100.000 aficionats al llarg dels tres dies (del divendres 3 al diumenge 5 de juny).

Dies i vies amb una mobilitat més elevada

Les destinacions cap a les zones costaneres seran les que registrin més afluència de vehicles. Les principals afectacions viàries tindran lloc divendres a la tarda i dissabte al matí pel que fa a la fase de sortida. Es preveu que la franja amb més complicacions viàries del cap de setmana llarg sigui dilluns a la tarda, quan es concentrarà l’operació tornada.

L’AP-7 en tram nord, de Sant Celoni a la Roca del Vallès, i també en el tram sud a Vilafranca del Penedès, podrà concentrar els principals problemes de mobilitat, tal com s’ha accentuat des de l’alliberament dels peatges en aquesta via. A més, també hi haurà circulació densa a les vies d’accés a localitats costaneres com l’N-340 al Vendrell i Torredembarra, la C-32, tant en el tram nord de Vilassar de Mar com en el tram sud de Sant Boi de Llobregat i Sitges, a la Costa Brava a la C-31 a Santa Cristina d’Aro i a la C-65 a Llagostera.

Mesures especials de circulació, ordenació i regulació de trànsit

Amb l’objectiu de reduir les congestions i millorar al màxim la fluïdesa, l’SCT estableix mesures especials de circulació, ordenació i regulació del trànsit a diverses vies. En aquest sentit, en l’operació tornada de dilluns s’instal·laran carrils addicionals en sentit contrari a l'habitual a l’AP-7/B-23 entre Vilafranca i Molins de Rei i a la C-32 nord entre Sant Andreu de Llavaneres i Montgat i a la C-32 sud entre Gavà i Cornellà de Llobregat, per augmentar la capacitat viària d’aquestes vies i trams.

A més, tant en l’operació sortida com retorn també s’habilitaran altres mesures especials a la C-31, C-65 i GI-662 a la Costa Brava i a la N-II a Tordera, i el carril bus-VAO de la C-58 s’obrirà a tots els vehicles (a excepció de camions).

Convé destacar que arran de l’habilitació de carrils addicionals en sentit contrari a l'habitual a l’AP-7/B-23 i a la C-32 nord i sud, s’estableixen un seguit de limitacions per als vehicles pesants. En aquest sentit, els transportistes hauran de circular pel carril dret, a una velocitat màxima de 80 km/h i sense fer avançaments, dilluns 6 de juny de 15 a 22 h en aquests trams: AP-7 de Sant Cugat a Banyeres del Penedès, a la B-23 de Sant Feliu de Llobregat al Papiol i també a la C-32 nord entre Canet de Mar i Montgat i a la C-32 sud entre Gavà i Cornellà.

Dispositiu de Mossos d’Esquadra

Un total de 1.347 agents dels Mossos d’Esquadra vetllaran durant aquest cap de setmana llarg per la seguretat a les carreteres catalanes i realitzaran 1.075 controls (258 controls d’alcoholèmia i drogues, 177 controls de seguretat passiva, 134 controls de PREMOT -motocicletes-, 231 controls de distraccions, 172 controls de velocitat i 103 controls de transports)

Efectius Servei Català de Trànsit

Per a la gestió i el control de la mobilitat durant aquest cap de setmana llarg, l’SCT desplegarà els següents efectius tècnics i humans:

  • Aproximadament 90 km de mesures de circulació instal·lades
  • 2 mitjans aeris de seguiment de dispositius (helicòpter biturbina i avió bimotor).
  • 12 equips de mesures especials de trànsit durant el cap de setmana
  • 12 camions plataforma d’instal·lació
  • 7 vehicles lleugers de senyalització vertical
  • 50 operaris de senyalització de mesures
  • 5 carros mòbils de senyalització variable
  • 4 equips mòbils d’informació viària
  • 5 tècnics de gestió de trànsit al CIVICAT
  • 4 tripulants de vol, operadors i tècnics de gestió de trànsit.

Consells per a una mobilitat segura

L’SCT recorda en aquests dies festius d’elevada mobilitat, la importància d’utilitzar els elements de seguretat passiva, tant en els trajectes llargs com en els curts; de no manipular el telèfon mòbil ni altres dispositius electrònics i evitar així distraccions; de respectar els límits de velocitat i adequar-la a les circumstàncies, i de no combinar ni alcohol ni altres drogues amb la conducció. A més, s’ha de revisar el vehicle abans de sortir a la carretera, ja que amb un bon manteniment s’eviten incidències durant la circulació.

Des de Trànsit també s’insta a motoristes i ciclistes a tenir més percepció del risc i consciència de la seva fragilitat, i a la resta d’usuaris, respecte i prudència per reduir les víctimes dels col·lectius vulnerables. D’altra banda, es demana extremar al màxim la precaució en cas d’avaria o accident a la carretera en què els ocupants del vehicle poden passar a ser vianants en una situació de vulnerabilitat extrema. Sobretot cal adoptar mesures d’autoprotecció per fer-se visible i allunyar-se de la calçada principal per evitar atropellaments. Enguany a les carreteres catalanes s’han registrat 9 atropellaments mortals.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia