• Així s’estableix en el ‘Protocol per al desenvolupament i la innovació en el sector TIC’ signat avui per la Vicepresidència del Govern i Microsoft per impulsar una Catalunya digital i digitalitzada basada en la innovació i el talent
  • El protocol de col·laboració contempla la possibilitat d’incorporar els recursos del català del projecte AINA als serveis i aplicacions de veu de Microsoft
  • Vicepresident Puigneró: "Amb aquest acord, Microsoft serà la primera alumna d'AINA, que ajudarà els seus assistents de veu i altres serveis d’IA basats en llenguatge a parlar en català"
Signatura de l'acord entre Vicepresidència i Microsoft

La Vicepresidència del Govern i Microsoft han signat avui un protocol de col·laboració per al desenvolupament i la innovació en el sector TIC de Catalunya que estableix un marc de cooperació mútua entre ambdues entitats en àmbits prioritaris de l’estratègia digital del Govern com la sostenibilitat, el talent digital, la nova economia de l’espai, la implementació de tecnologies digitals avançades en sectors clau com la salut o la presència del català en el món digital. El protocol l’han signat aquesta tarda el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, i el president de Microsoft Espanya, Alberto Granados.

El vicepresident Puigneró ha destacat i agraït "l'aposta de Microsoft per Catalunya i el català, que no es nova d'ara". "Amb aquest acord, Microsoft serà d'alguna manera la primera alumna d'AINA, que ajudarà els assistents de veu i altres serveis d’Intel·ligència Artificial basats en llenguatge de Microsoft a parlar en català", ha afegit.

Àmbits de col·laboració prioritaris

El protocol signat avui entre la Generalitat i la tecnològica posa el focus de la cooperació entre ambdues entitats en cinc àmbits, alineats amb les prioritats de l’estratègia digital del Govern, amb l’objectiu de reactivar l'economia per generar riquesa i llocs de treball i fer realitat una Catalunya digital plenament integrada a Europa i amb una clara visió internacional.

  • Tecnologies Cloud i d’IA sostenibles i eficients

En una iniciativa conjunta pionera a Europa, la Generalitat i Microsoft duran a terme en el marc d’aquest protocol diferents accions destinades a reduir l’impacte ambiental i fer més sostenible l’Administració Pública mitjançant l’aplicació de solucions innovadores i ecològicament eficients basades en tecnologies Cloud i intel·ligència artificial desenvolupades per Microsoft.

Així, per exemple, desenvoluparan models de treball híbrids i desplegaran plataformes per a treballadors basades en solucions Cloud de Microsoft, amb l’objectiu de facilitar escenaris de treball remot i incidir així en l’estalvi energètic i la reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. Igualment, ambdues entitats impulsaran la digitalització de processos clau centrats en el ciutadà per millorar l’eficiència i la qualitat de l’administració pública catalana i reduir el seu impacte ambiental.

  • Talent digital

Govern i Microsofot volen promoure la generació de perfils tecnològics que permetin reduir la manca de professionals en aquest àmbit mitjançant el desenvolupament d’accions d’skilling i reskilling, entre d'altres.

En aquest sentit, el protocol preveu que ambdues entitats col·laborin en accions d’alfabetització digital i de formació dirigida a col·lectius vulnerables. A més a més, per part de la tecnològica es facilitarà l’accés a diferents plataformes i recursos de formació gratuïts que permetin dissenyar itineraris formatius ajustats als interessos i necessitats de cada persona.

  • NewSpace 

En aquest àmbit, ambdues entitats col·laboraran en el disseny i posada en marxa de la plataforma de dades geoespacials, així com en el desenvolupament d’iniciatives vinculades a la visualització i tractament de les dades geoespacials capturades pels nanosatèl·lits de la Generalitat de Catalunya. 

  • Salut Digital

Ambdues entitats volen explorar conjuntament les immenses possibilitats que ofereixen les tecnologies digitals avançades com l’IoT, el BigData, la Blockchain o la IA en un sector clau per a la societat catalana com és la salut. Per aquest motiu, impulsaran la col·laboració en l'àmbit de la innovació, la recerca i el desenvolupament en l'aplicació de tecnologies digitals avançades per millorar la prestació dels serveis de salut.  

  • Serveis d’IA basats en llenguatge

Segons es desprèn d’aquest protocol, Microsoft es compromet a estudiar la utilització de les eines i els recursos lingüístics generats pel projecte AINA, quant aquests estiguin disponibles, en el desenvolupament de serveis i aplicacions amb tecnologies del llenguatge natural en català basats en intel·ligència artificial.

Sobre el projecte AINA

Impulsat per la Vicepresidència del Govern i el Barcelona Supercomputing Center (BSC), AINA és un projecte basat en tecnologies de dades i IA que està construint els corpus i els models de la llengua catalana de manera que qualsevol empresa o organització pugui utilitzar-los per desenvolupar les seves solucions o serveis específics (traductors, assistents personals, agents conversacionals, sintetitzadors de veu, classificadors de textos, etc.).

El projecte AINA constitueix una prioritat per al Govern de la Generalitat, i té com a objectiu últim que la ciutadania pugui relacionar-se amb les màquines i participar en el món digital en català al mateix nivell que els parlants d’una llengua global, com ara l’anglès, i evitar, així, l’extinció digital de la llengua catalana.

2  

Imatges

El vicepresident Puigneró i el president de Microsoft Espanya Alberto Granados, durant la signatura del protocol de col·laboració

El vicepresident Puigneró i el president de Microsoft Espanya Alberto Granados, durant la signatura del protocol de col·laboració 2070

Signatura de l'acord de col·laboració entre la Vicepresidènca i Microsoft

Signatura de l'acord de col·laboració entre la Vicepresidènca i Microsoft 1711