Direcció General de Comunicació

gestió forestal

L'Executiu destina més de 2 milions d'euros al projecte de conservació genètica de material forestal de reproducció

query_builder   7 juny 2022 13:08

event_note Nota de premsa

L'Executiu destina més de 2 milions d'euros al projecte de conservació genètica de material forestal de reproducció

  • L’objectiu del projecte és conservar i millorar els recursos genètics forestals presents a Catalunya mitjançant la recerca i obtenció de nous productes més atractius i rendibles per al sector

El Govern ha aprovat avui destinar 2.160.914,78 euros al projecte de conservació genètica de material forestal de reproducció a càrrec de l’empresa pública Forestal Catalana SA, adscrita al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

L’objectiu primordial d’aquest projecte és conservar i millorar els recursos genètics forestals presents a Catalunya mitjançant la recerca i obtenció de nous productes més atractius i rendibles per al sector. Tot això, amb especial consideració per afavorir masses forestals de major resiliència enfront de l’acció del canvi climàtic. Aquests productes s’obtenen a partir d’assajos i instal·lacions de plantacions amb les espècies amb un interès forestal més rellevant. Per altra banda, permetrà emmagatzemar el material forestal de reproducció (MFR) en un banc de llavors en condicions controlades.

Amb aquesta aportació es duran a terme noves accions sobre espècies amb les quals ja s’estava treballant, però que permetran ara fer front a nous reptes sorgits en matèria de genètica forestal. Els més rellevants es relacionen amb la conservació dels materials en diferents ambients per evitar possibles pèrdues per impactes biòtics o esdeveniments sobrevinguts, o en el fet de trobar progenitors que es puguin reproduir i tolerar noves malalties que poden arribar pròximament a Catalunya, d’acord amb els escenaris climàtics previsibles.

A més, s’incorporen espècies com la servera (Sorbus domestica) i l’avet blanc (Abies alba) dins el programa. En el cas de la servera, els treballs a desenvolupar aniran dirigits a la formació de bancs clonals per preservar l’abundant  diversitat de l’espècie existent a Catalunya com a passos previs a futures activitats de selecció. Pel que fa a l’avet, els treballs se centraran en la preservació de la genètica de les masses forestals recollides dins la regió de procedència d’àrea restringida situada al Montseny.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia