Economia i Hisenda

Fotografia de la secretària Villarroya a la Catalunya central

La secretària d'Afers Econòmics i Fons Europeus, Matilde Villarroya: "Els Next Generation són una oportunitat que no es pot deixar passar de cap manera"

query_builder   7 juny 2022 18:24

event_note Nota de premsa

La secretària d'Afers Econòmics i Fons Europeus, Matilde Villarroya: "Els Next Generation són una oportunitat que no es pot deixar passar de cap manera"

  • La vegueria de la Catalunya Central ha absorbit 14,3 milions d’euros dels fons Next Generation EU
  • El Govern ha publicat, a data 31 de maig, un total de 32 convocatòries i licitacions dels fons Next Generation EU, que mobilitzaran 429,6 milions d’euros
La secretària Villarroya en un acte a Manresa

La secretària d’Afers Econòmics i Fons Europeus, Matilde Villarroya, ha subratllat avui que els fons Next Generation “són una oportunitat que no es pot deixar passar de cap manera”. En aquest sentit, segons ha explicat, la voluntat del Govern català és “no perdre ni una sola de les convocatòries que es publiquin, encara que siguin complicades”.

La secretària ha fet aquestes declaracions durant l’acte “Fons Next Generation: reptes i oportunitats”, que ha tingut lloc aquesta tarda al Palau Firal de Manresa i que ha comptat amb representants del món municipal i del teixit empresarial i social de la vegueria de la Catalunya Central. “Si alguna cosa sabem fer els catalans és competir, i això és el que hem de continuar fent” ha destacat Villarroya davant el públic assistent al qual ha encoratjat a “no desistir” i a “no llençar la tovallola”. És per això que ha ofert la col·laboració de l’equip de Fons Europeus del Departament d’Economia i Hisenda: “Volem ser útils al territori”, així que “us ajudarem en tot allò que estigui a les nostres mans”, ha assegurat.

El Govern ha publicat, a data 31 de maig, un total de 32 convocatòries i licitacions dels fons Next Generation EU, que mobilitzaran 429,6 milions d’euros. Són actuacions provinents del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) que representen un 27,8% dels 1.545,3 milions ingressats a la Generalitat (dels 2.141,5 assignats fins al moment).

En concret, es tracta de 22 convocatòries i 10 licitacions impulsades per diferents departaments de la Generalitat (Educació; Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; Justícia; Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori; Drets Socials; Igualtat i Feminismes; Empresa i Treball), que es destinaran a cofinançar projectes en àmbits com la mobilitat elèctrica, la rehabilitació energètica d’edificis, la millora de la sostenibilitat i competitivitat de l’agricultura i la ramaderia, l’adaptació social i laboral de persones treballadores amb discapacitat o la transformació de flotes de transport de viatgers i mercaderies, entre d’altres.

Centres de recerca, empreses i entitats locals, els principals beneficiaris a la Catalunya Central

Des de mitjans de 2021 i fins avui s’han assignat a Catalunya 2.840,8 milions d’euros del fons europeus MRR, provinents de convocatòries o transferències directes del Govern espanyol o d’assignacions de l’Estat a la Generalitat. Aquest import es distribueix entre els 1.900,4 milions que es van assignar a Catalunya l’any passat i els 940,4 milions d’aquest exercici, assignats fins al moment.

Pel que fa a la Catalunya Central, fins ara ha rebut 14,3 milions d’euros, 11,6 milions dels quals procedeixen de convocatòries de la Generalitat i de l’Estat i 2,7 milions de concessions directes de l’Estat. Els principals projectes guanyats a la Catalunya Central de convocatòries que ha publicat la Generalitat han beneficiat 29 ajuntaments, que han rebut ajuts per a l’adquisició de llibres destinats a les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya; i 234 particulars i 5 ajuntaments, que han estat perceptors d’un total d’1,2 milions d’euros de la convocatòria MOVES III del Programa d’incentius a la mobilitat elèctrica.

D’altra banda, l’Ajuntament de Manresa ha rebut 2,7 milions d’euros pel camí Ignasià, del programa d’ajudes per a la rehabilitació del patrimoni històric d’ús turístic. Els principals projectes que la vegueria de la Catalunya Central va guanyar l’any passat de convocatòries estatals van recaure en tres centres de recerca: el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (0,2M), l’IES Lacetania (0,1M) i l’Institut de Vic (0,1M); tres empreses: Catuav (0,4M), Enginypro4 (0,2M) i Picvisa Machine Vision Systems (0,4M); i l’Ajuntament de Manresa i el Consell Comarcal del Berguedà es van endur 2,5 milions d’euros cadascun, del programa extraordinari de plans de sostenibilitat turística a les destinacions.

El que portem d’any 2022, les comarques de la Catalunya Central han absorbit 3,6 milions d’euros, repartits entre l’Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona (0,2M), Showee Smart Wellness (0,2M), Opportunities Ground (0,2M), Flock Technologies (0,3M) i l’Ajuntament de Manresa, 0,3 milions per a la transformació digital i modernització de les entitats locals i 2,4 milions per a la implementació de zones de baixes emissions i la transformació digital i sostenible del transport urbà.

Tota la informació a fonseuropeus.gencat.cat

El web fonseuropeus.gencat.cat recull tota la informació vinculada a tots els ajuts provinents de la Unió Europea, amb un èmfasi especial als Next Generation EU. En aquest àmbit, destaca l’espai per consultar totes les convocatòries per accedir als recursos procedents d’aquests fons, tant les d’àmbit estatal com les d’àmbit català, amb dades també de seguiment de l’execució i calendari. Igualment, recentment s’ha activat un apartat específic que recull les diferents solucions de finançament que la Generalitat posa a disposició de les empreses per avançar les subvencions, complementar les aportacions per als projectes d’inversió o presentar avals davant les administracions públiques.

NGEUCat, una marca inclusiva i propera, per mostrar les actuacions de Catalunya en el marc dels Next Generation

La Generalitat ha creat la marca Next Generation Catalunya (NGEUCat), una marca inclusiva que pretén assegurar la màxima difusió de tots els recursos que arriben a Catalunya a través del Mecanisme de Recuperació i Resiliència i de la iniciativa REACT-EU i mostrar les actuacions que es duen a terme a Catalunya en el marc d’aquests fons.

El concepte creatiu està representat per un imagotip (unió gràfica de símbol i text), composat pel nom de la marca i els colors que identifiquen els tres objectius dels fons Next Generation: la digitalització (blau), la transició ecològica (verd) i la transformació industrial (taronja). El logotip està format per sis quadrats disposats de manera que evoquen el mapa de Catalunya, però també la F majúscula, la primera lletra de la paraula fons.

2  

Fitxers adjunts

presentació Fons Europeus Catalunya Central

presentació Fons Europeus Catalunya Central
PDF | 580

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 264

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia