Territori

Vista actual de l'Estany de la Poma.

Llum verda al planejament per crear un gran parc al voltant de l'Estany de la Poma de l'Escala

query_builder   8 juny 2022 14:42

event_note Nota de premsa

Llum verda al planejament per crear un gran parc al voltant de l'Estany de la Poma de l'Escala

  • Tindrà una superfície de 6 hectàrees i es potenciarà l’eix de vianants i bicicletes que connecta el passeig de Riells amb l’Estany
  • La modificació del planejament municipal permetrà esponjar els voltants de l’església generant un conjunt de places i qualificar com a equipaments dues finques de la plaça de les Escoles
  • Aprovat així mateix un canvi en el planejament de la Bisbal d’Empordà per ampliar l’actual CAP
Vista actual de l'Estany de la Poma i de la zona verda de l'entorn, a l'Escala.
Vista actual de l'Estany de la Poma i de la zona verda de l'entorn, a l'Escala.

La Comissió territorial d’urbanisme de Girona, presidida pel director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, ha emès avui informe favorable a una modificació del planejament municipal de l’Escala (Alt Empordà) que permetrà crear un gran parc al voltant de l’Estany de la Poma, esponjar l’entorn de l’església i qualificar com a equipaments dues finques de la plaça de les Escoles.

Així, el nou parc tindrà 6 hectàrees de superfície, l’espai lliure més gran de tot el nucli urbà, amb una làmina d’aigua d’1,14 hectàrees. El gran parc s’aconseguirà traslladant al voltant de l’estany tots els sòls propers que estaven qualificats d’espais lliures però que, en realitat, quedaven inconnexos, fragmentats i eren de petita superfície. La inclusió de les vores de l’Estany al sistema d’espais lliures públics és estratègica per a la zona urbana de Riells, atès que les edificacions i els usos actuals impedeixen l’accés i ús públic.

Pel que fa al sòl residencial previst al voltant de l’Estany, disminueix dels 231 habitatges previstos inicialment als 179. Cal dir que part del sostre que es preveia destinar a ús residencial tindrà ara usos hotelers. Precisament, un dels altres objectius de la proposta és potenciar i millorar el model turístic de l’Escala, d’acord amb el Pla estratègic de turisme de Catalunya.

També es redueix l’espai previst per a vialitat. La circulació de vehicles es concentrarà a la xarxa perimetral del parc, formant una anella entre l’avinguda Montgó i els carrers Cossis, Mallols i Camp Rabassa. Igualment, es potencia l’eix de vianants i bicicletes que connecta el passeig de Riells amb l’Estany de la Poma.

Quant a l’entorn de l’església, es vol esponjar creant tot un conjunt de places al seu voltant que permetin un recorregut a peu per a la seva contemplació. La gran part de les finques afectades ja són de titularitat municipal, excepte dues privades, que s’expropiaran. Finalment, dues finques de propietat municipal situades a la plaça de les Escoles, cantonada amb l’avinguda de Girona, s’inclouran al sistema d’equipaments.

La Comissió ha valorat molt positivament l’increment d’espais públics i equipaments, tenint en compte que l’Escala té una trama urbana densa i extensa i que es necessiten àrees d’esponjament per al gaudi ciutadà. També valora que es tenen en compte els objectius de qualitat paisatgística del Catàleg de paisatge de les comarques gironines pel que fa a la preservació de les pinedes litorals i als espais naturals que fan funcions de connectors ecològics. La modificació del planejament aporta estudis preliminars de la intervenció paisatgística que es durà a terme per a l’adequació del futur parc, que demostren la voluntat de millorar la biodiversitat de la zona.

Ampliació del CAP de la Bisbal d’Empordà

D’altra banda, la Comissió ha aprovat definitivament una modificació del planejament municipal de la Bisbal d’Empordà (Baix Empordà) que permetrà ampliar el CAP més enllà del que ja es preveia.

Situació del CAP de la Bisbal

L’actual CAP té una superfície de 1.225 m2, distribuïda en tres plantes. El Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) ja preveu una ampliació amb un solar adossat a la paret nord del centre, el que comportaria un increment de la superfície construïda en uns 900 m2. No obstant, es necessitarien uns 1.431 m2 de sostre d’ampliació per satisfer les necessitats actuals i futures del centre sanitari plantejades pel Servei Català de la Salut, incloent l’espai per a vehicles.

Atès que l’actual emplaçament del CAP es considera adequat, la solució que impulsa l’Ajuntament és destinar a equipament públic tota l’illa delimitada pels carrers de Marcel Rallo, Frederica Montseny, l’Aigüeta, Pau Casals i Dr. Robert. Part de l’equipament serà per ampliar el CAP, amb un sostre màxim de 2.250 m2, i la resta s’integraria al conjunt de Torre Maria.

 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 373