Cultura

El Departament de Cultura es bolca en la 27a edició del Simposi Internacional d'Art Electrònic ISEA2022 Barcelona

query_builder   8 juny 2022 12:47

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura es bolca en la 27a edició del Simposi Internacional d'Art Electrònic ISEA2022 Barcelona

  • El centre d'arts Santa Mònica acollirà "La irrupció", l'exposició principal de l’esdeveniment, que s'inaugurarà demà, 9 de juny
  • La Direcció General d'Innovació i Cultura Digital promou activitats arreu de Catalunya per estendre el simposi a tot el territori i promoure l'accés a l'art i la cultura digitals arreu del país
ISEA

El Departament de Cultura participarà activament en l'ISEA2022 Barcelona, la 27a edició del Simposi Internacional d'Art Electrònic, que obre el programa a la ciutadania i s’estén per tot el país. L'ISEA és un dels esdeveniments anuals més consolidats en l'àmbit internacional, constituït com a punt de trobada per explorar la intersecció entre l'art, el disseny, la ciència, la tecnologia i la societat. Després de més de deu anys sense aterrar a Europa, Barcelona acull una nova edició del simposi reforçant el lideratge de la ciutat en la recerca, la producció científica i la creativitat artística i cultural. Aquest arrelament amb la comunitat local es tradueix en una cinquantena d'activitats programades juntament amb equipaments d'arts visuals, escoles de disseny, museus, centres d'art, instituts de secundària o entitats de l'àmbit científic i tecnològic. El gruix del programa tindrà lloc del 10 al 16 de juny, tot i que algunes activitats s'estendran en el temps.

Impulsat per la UOC en col·laboració amb el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), Santa Mònica, el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), la NewArtFoundation, el nou Hub d'Art, Ciència i Tecnologia Hac Te, l'Ajuntament de Barcelona —per mitjà de Barcelona Ciència i Universitats i l'Institut de Cultura—, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l'Institut Ramon Llull, l'ISEA2022 Barcelona combina la recerca amb l'expressió artística i inclou taules rodones, tallers, performances i exposicions obertes a la ciutadania. L'ISEA2022 Barcelona convida a contribuir al debat creixent sobre el nostre món de "Possibles", tema central del Simposi, a través de múltiples formats que inclouen 140 presentacions d'experts, 45 presentacions institucionals, 40 xerrades d'artistes, 23 screenings, 18 pòsters i demos, 16 taules rodones, 13 tallers i 13 performances, tots provinents de la convocatòria oberta llançada fa més d'un any en què es van presentar 1.100 propostes. A aquests formats cal sumar les més de 80 obres que configuren el projecte expositiu de l'ISEA2022 Barcelona. El CCCB i el MACBA seran el punt de trobada principal per a una comunitat internacional d'experts en art, ciència i tecnologia que se cita per abordar temàtiques d'actualitat com la capacitat creativa de la intel·ligència artificial, les possibilitats de les experiències immersives, l'imaginari de les biotecnologies en les arts, els reptes al voltant del canvi climàtic o les noves formes d'encarar l'educació, així com el nostre llegat cultural.

Santa Mònica, epicentre expositiu d'ISEA2022 Barcelona
El centre d'arts Santa Mònica acollirà l'exposició principal de l'ISEA2022 Barcelona, que s'inaugurarà demà, 9 de juny, a les 19 hores i estarà oberta al públic fins al 21 d'agost. Amb el títol "La irrupció", la mostra, curada per Marta Gracia, Jara Rocha i Enric Puig Punyet, exhibirà 32 propostes artístiques —23 peces provinents de la convocatòria pública de l'ISEA2022 Barcelona i seleccionades conjuntament amb el Santa Mònica, 2 peces cedides per la NewArtFoundation i 7 propostes per recórrer l'exposició. "La irrupció" presentarà obres d'artistes internacionals i locals de referència com Robertina Šebjanič, Lauren Lee McCarthy, Eric Berger, Joan Soler-Adillon o Andy Gracie, un conjunt de peces i projectes que indaguen, des de diferents posicions, en la crisi ecològica, climàtica i social que ens travessa. Seguint la nova metodologia del centre que fomenta fórmules de participació horitzontal, els itineraris discursius aniran emergint amb participacions en diversos aspectes i amb la implicació de les comunitats d'artistes residents del Santa Mònica mentre duri l'exposició.

Al seu torn, La Capella acollirà una exposició en què s'establirà un diàleg entre peces de cinc creadors locals (Josep Manuel Berenguer, Anna Carreras, Mónica Rikic, Roc Parés i Yolanda Uriz), provinents de la convocatòria de l'ISEA2022 Barcelona, i obres d'artistes de Barcelona Producció (Anna Pascó, Ariadna Parreu, Mario Santamaría i Estampa). La mostra encreua uns continguts derivats dels dos eixos principals del centre. D'una banda, reuneix una sèrie d'artistes significatius dins les pràctiques artístiques emergents; de l'altra, afavoreix un intens intercanvi generacional en el context barceloní. El que és possible i el que no suposa, a més, una posada en crisi de les possibilitats que ens ofereixen els avenços tecnològics.

Tant l'exposició de Santa Mònica com la de La Capella es presentaran en roda de premsa conjunta demà, 9 de juny, a les 11 hores, amb la presència dels comissaris i els artistes.

El simposi, arreu de Catalunya
El Departament de Cultura, a través de la Direcció General d'Innovació i Cultura Digital, impulsa o coorganitza activitats a l'ISEA2022 Barcelona amb l’objectiu d’estendre a tot el territori l'esdeveniment amb la voluntat de possibilitar l'accés a l'art i cultura digital arreu del país, de democratitzar la cultura digital, apropant-la físicament però també trencant els eventuals recels de les manifestacions culturals i artístiques més innovadores. El simposi és, en aquest sentit, exemple de la suma de sinèrgies que possibiliten enfortir projectes que situen a Catalunya en el mapa i en l’agenda de la cultura digital internacional.

Concretament, s’han organitzat a activitats a una desena de centres de ciutats catalanes: al Mèdol. Centre d'Arts Contemporànies de Tarragona; a Cal Massó de Reus; a l’ACVIC. Centre d'Arts Contemporànies de Vic; al Centre d'Art Lo Pati d’Amposta; a Konvent de Berga; a MAC Mataró; al Centre d'Art Tecla Sala de L’Hospitalet de Llobregat; al Bòlit de Girona i al Centre d'Art la Panera de Lleida.

Així, la Beep Collection torna a Reus, la seva ciutat d'origen amb una nova proposta expositiva comissariada per Roberta Bosco i Stefano Caldana, Orígens, que desplegarà en el Centre d'Art Cal Massó una selecció ambiciosa de projectes nous i obres fundacionals de l'art electrònic internacional d'artistes destacats com Joan Fontcuberta, Marcel·lí Antúnez i Rafael Lozano-Hemmer. La mostra, oberta fins al 23 de juliol, inclou RAIN BEATS, de Josecarlos Flórez, la nova producció realitzada gràcies a la beca de la Fundació Privada Reddis de Reus, que s'estrenarà en aquesta ocasió.

En el marc d'aquesta extensió del programa hi tindran un pes destacat les performances d'artistes nacionals i internacionals. El 4 de juny Lo Pati (Terres de l'Ebre) presentarà Òrbita #3, de Núria Nia & Citlali Hernández, fruit de la barreja de llenguatges de les arts en viu, el live cinema i les eines de livestream. El 10 de juny, M|A|C Mataró Art Contemporani (Mataró) acollirà The Pregnancy Sense. Concert d'una família cyborg, de Moon Ribas i Quim Girón, en què el públic podrà escoltar els batecs del cor de l'embrió a través dels cossos dels artistes. I l'11 de juny serà el torn del KONVENT (Berga) amb We Move Together or Not At All, de Sasha Kleinplatz, una instal·lació coreogràfica amb forma d'hivernacle ple de plantes amb una ballarina movent-se al centre que crearà partitures d'actuació destinades a augmentar la temperatura, la humitat, l'olor i els bacteris.

En paral·lel, l'11 i 12 de juny PLANTA (Balaguer) acollirà la instal·lació CALL OUT, d'Abel Korinsky i Orhan Kavrakogl, recentment guardonada amb la beca ISEA2022 Barcelona concedida per la Fundació Sorigué, i que convida a reflexionar sobre els esforços per reclamar l'espai com a propietat privada. A mitjans de juny, el Tecla Sala (l'Hospitalet de Llobregat) oferirà una visita guiada a quatre mans per l'exposició "Els migdies d'Afeli", en què l'artista presentarà la mostra acompanyat d'un científic.

Ja a l'octubre, La Panera (Lleida) proposa una exploració col·lectiva amb Internet Tour, de Mario Santamaría, que ens convida a conèixer la infraestructura física d'internet, tot visitant els llocs pels quals circulen els nostres missatges, m'agrades, comentaris… 

El programa complet de l'ISEA2022 Barcelona està disponible a: https://isea2022.isea-international.org

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia