Direcció General de Comunicació

La consellera Vilagrà durant el seu parlament

Vilagrà crida als municipis a actuar amb "coratge i valentia" per tirar endavant projectes innovadors com ho va ser la Mancomunitat de Catalunya

query_builder   8 juny 2022 20:23

event_note Nota de premsa

Vilagrà crida als municipis a actuar amb "coratge i valentia" per tirar endavant projectes innovadors com ho va ser la Mancomunitat de Catalunya

  • La consellera de la Presidència així ho ha manifestat durant la commemoració dels 200 anys de les Diputacions Catalanes
La consellera Vilagrà ha presidit la celebració dels 200 anys de les Diputacions Catalanes

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, ha destacat “la força transformadora del món municipal de Catalunya” que en el passat va impulsar la Mancomunitat de Catalunya i que va ser possible “gràcies a un món municipal ambiciós, dinàmic, inconformista i amb capacitat de pensar en gran i a la una”. Vilagrà ha apuntat la importància de recuperar aquell esperit i actuar amb “coratge i la valentia” per fer plantejaments innovadors a la vegada que ha considerat clau la cooperació entre les entitats municipalistes i les supramunicipalistes. Així ho ha manifestat durant la commemoració dels 200 anys de les Diputacions Catalanes que ha tingut lloc aquesta tarda a Barcelona, un acte que ha servit per celebrar dos segles de municipalisme.

La consellera de la Presidència ha afirmat que del debat sobre el model territorial i el model de relació entre l’administració i la ciutadania n’haurà de sortir una nova organització territorial, “un model que pivoti al voltant de les vegueries, aprofitant l’experiència d’aquests darrers anys de les diputacions”.

Vilagrà, després d’afirmar que l’organització territorial és un àmbit cabdal per a la bona marxa del país, ha apuntat que els 200 anys de municipalisme s’han d’entendre com una oportunitat. “El govern que avui represento es proposa transformar la gestió des de molts àmbits diferents i pensem que aquest és un bon moment per plantejar-se a fons el model territorial i el model de relació entre l’administració i la ciutadania”, ha assenyalat.  Quin ha de ser el paper dels ens locals, quants municipis hi ha d’haver a Catalunya i com s’afronta el repoblament són algunes de les qüestions que la consellera ha enumerat per argumentar que el debat és obert.

La consellera ha recordat que des del Govern, i del Departament de la Presidència, s’està donant resposta a molts d’aquests dubtes conjuntament amb els municipis, i ha indicat que l’Executiu català encara aquestes inquietuds amb diverses iniciatives. L’impuls del Consell de Governs Locals; la pròrroga dels terminis del PUOSC 2022; o la Llei de Governs Locals, són algunes de les accions. “Estem convençudes que ha arribat el moment de fer un replantejament sincer i honest, pensant en la ciutadania”, ha declarat.

En aquest context, Vilagrà ha apuntat la importància que les diferents administracions cooperin. “ Tots vosaltres feu mans i mànigues per arribar arreu amb una manca evident de recursos que us afoga i genera impotència. És una preocupació compartida. Des del Govern de la Generalitat ens hi trobem cada dia, com per exemple la manca d’inversió de l’Estat espanyol a Catalunya. Per això cal seguir treballant per enfortir el finançament del món local”, ha reblat.

2  

Imatges

La consellera Vilagrà durant el seu parlament

La consellera Vilagrà durant el seu parlament 432

Moment de l'acte d'aquesta tarda per commemorar els 200 anys de les Diputacions Catalanes

Moment de l'acte d'aquesta tarda per commemorar els 200 anys de les Diputacions Catalanes 1416

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia