Justícia, Drets i Memòria

.

Justícia celebra el Dia i la Setmana Internacional dels Arxius amb una exposició al Districte Administratiu

L'exposició "La memòria del segle XX des dels arxius judicials" és un recorregut per la memòria històrica de bona part del segle XX al nostre país

query_builder   9 juny 2022 08:57

event_note Nota de premsa

Justícia celebra el Dia i la Setmana Internacional dels Arxius amb una exposició al Districte Administratiu

L'exposició "La memòria del segle XX des dels arxius judicials" és un recorregut per la memòria històrica de bona part del segle XX al nostre país

.

El Departament de Justícia presenta al Districte Administratiu, en el context del Dia i la Setmana Internacional dels Arxius d’enguany, l’exposició “La memòria del segle XX des dels arxius judicials”, elaborada pel Servei d’Arxius, Biblioteques i Arxius Judicials del Departament en col·laboració amb el Memorial Democràtic.

L’exposició, que compta amb 13 plafons, permet fer un recorregut per la memòria històrica de bona part del segle XX al nostre país a partir d’imatges d’una selecció de documents judicials custodiats als arxius dels jutjats i el Registre Civil del partit judicial de Barcelona. Destaca, d’aquesta manera, la rellevància de la documentació judicial per al coneixement de la societat durant el període de la Guerra Civil i la dictadura franquista.

La mostra interpel·la la memòria individual de les persones més grans de 60 anys, que van conèixer la dictadura de primera mà i en edat adulta, però també les persones més joves, que participen de la memòria d’aquest període a través de l’educació o de testimonis familiars i propers i des d’altres vessants.

L’exposició s’ha organitzat en 4 àmbits: les víctimes de la repressió durant la Guerra Civil i la postguerra, la dona durant el franquisme, la llengua catalana durant el franquisme i el control social durant el franquisme.

La podran veure tots els visitants i els més de 3.000 treballadors que accedeixen al Districte Administratiu, a l’espai expositiu de la planta baixa, entre els edificis A i B, del 7 al 17 de juny. L’exposició es va mostrar al públic per primera vegada el setembre del 2019 a La Model de Barcelona. 

Noves exposicions

També s’ha previst que al mateix Districte Administratiu, a mitjan mes de juliol, es faci una exposició i unes jornades de celebració per commemorar els 31 anys dels arxius judicials de Catalunya i, a finals d’any, dels 30 anys de les biblioteques judicials de Catalunya, organitzades pel Servei d’Arxius, Biblioteques i Efectes Judicials del Departament de Justícia.

Els arxius judicials

La documentació històrica de l’Administració de justícia a Catalunya forma part del patrimoni cultural i documental de Catalunya. Aquesta documentació, després de la seva tramitació per part dels òrgans judicials de Catalunya, s’arxiva i es gestiona als centres d’arxiu de la Xarxa d’Arxius Judicials de Catalunya del Departament de Justícia, o als arxius històrics dependents del Departament de Cultura.

El Departament de Justícia va assumir l’any 1990 les competències en matèria de provisió de mitjans materials i econòmics al servei de l’Administració de justícia, i l’any 1991 va endegar les actuacions en matèria d’arxius judicials amb la dotació de personal tècnic arxiver i d’infraestructures d’arxiu. L’Estatut d’autonomia de Catalunya adjudica a la Generalitat, entre altres competències sobre l’Administració de justícia, la gestió i la custòdia dels arxius judicials en tot allò que no tingui naturalesa jurisdiccional.

Actualment, el Departament de Justícia disposa de 56 centres d’arxiu distribuïts entre els 49 partits judicials de Catalunya, amb una plantilla de 43 persones, 32 de les quals són tècnics arxivers del cos d’arxivers de la Generalitat, i compta també amb personal de suport. En total, 74 persones vetllen al Departament pels arxius judicials al territori i custodien 291 km de documentació judicial.

2  

Imatges

Imatge de l'exposició

Imatge de l'exposició 632

Imatge d'un detall de l'exposició

Imatge d'un detall de l'exposició 372

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia