• Giró ha contrastat aquesta dada amb el 35,7% executat pel conjunt de l’Estat a Catalunya en el mateix exercici
  • Lamenta que el dèficit d’inversions de l’Estat a Catalunya sigui un “greuge endèmic” i conclou que, “quan una injustícia política dura mig segle, es fa difícil creure que qui la provoca tingui cap intenció de corregir-la”
Jaume Giró durant la seva intervenció al Parlament

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha avançat avui al ple del Parlament que, l’any 2021, l’execució de la inversió en infraestructures del sector públic de la Generalitat arreu de Catalunya ha suposat el 95,5% de la inversió prevista en els comptes prorrogats del 2020. Giró ha detallat que els departaments de la Generalitat han assolit una execució del 71,5%, percentatge que s’eleva fins al 95,5% quan s’hi afegeix la resta d’entitats que conformen el sector públic de la Generalitat.

En una interpel·lació sobre el dèficit històric d’inversions de l’Estat a Catalunya, el conseller ha contrastat l’elevat percentatge d’execució de la Generalitat el 2021 amb les dades d’inversió del sector públic estatal difoses la setmana passada per la Intervenció General de l’Estat (IGAE), segons les quals la inversió en infraestructures de l’Estat a Catalunya es va situar en el 35,7% del pressupostat el 2021.

Pel conseller, el dèficit d’inversions de l’Estat a Catalunya impedeix “la nostra eclosió com a país” i suposa un greuge endèmic “que no hi ha forma de corregir per molts esforços que fem”. Per il·lustrar aquesta afirmació, el conseller ha llistat diferents denúncies sobre el dèficit d’execució d’inversions de l’Estat a Catalunya efectuades per mitjans de comunicació, polítics i economistes en els darrers 50 anys. Giró ha vinculat aquest dèficit històric d’inversions amb “la consolidació d’un cert model d’Estat, un model d’Estat centralista, que no té dubtes a sacrificar la perifèria per enfortir la capital, i que no depèn de qui governi”. “I quan una injustícia política dura mig segle, es fa difícil creure que qui la provoca tingui cap intenció de corregir-la”, ha conclòs.

 

Aprovació de la llei catalana de contractació

D’altra banda, el conseller Giró també ha comunicat que, aquest mes de juny, portarà al Govern per a la seva aprovació la memòria preliminar de l’avantprojecte de Llei de contractació pública catalana. El conseller ha explicat que el nou text, que celebraria el seu tràmit de consulta durant el mes de juliol, “pretén establir un marc legislatiu que sigui la referència per a la contractació pública a Catalunya a tots els nivells”. En aquest sentit, ha concretat que l’avantprojecte incorpora mesures per millorar l’agilitat dels processos, garantir la qualitat dels bens i serveis contractats i recolzar les polítiques públiques socials i ambientals, així com garanties “per protegir la integritat i transparència de la contractació”.

2  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1 84

Fotografia 2

Fotografia 2 167

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 99