Cultura

FOTO

El Pla d'actuació per la llengua al Camp de Tarragona i el Baix Penedès treballarà per millorar la situació del català a les comarques tarragonines

query_builder   9 juny 2022 14:15

event_note Nota de premsa

El Pla d'actuació per la llengua al Camp de Tarragona i el Baix Penedès treballarà per millorar la situació del català a les comarques tarragonines

FOTO
  • La consellera de Cultura ha participat en la presentació del pla, impulsat conjuntament amb la Diputació de Tarragona i els municipis de Botarell, Constantí, El Vendrell, Montbrió del Camp, Reus, Tarragona, Torredembarra i Valls
  • Garriga ha posat en valor el consens assolit amb els municipis “a partir de la diversitat política” perquè “el català és de tothom, pensem com pensem i vinguem d’on vinguem”

 

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, acompanyada del secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, ha participat avui en la signatura del compromís d’adhesió al Pla d’actuació per la llengua al Camp de Tarragona i el Baix Penedès, que neix amb l’objectiu de millorar la situació de la llengua catalana a les comarques tarragonines. 

El Pla permetrà identificar àmbits especialment deficitaris pel que fa a l’ús de la llengua en les localitats implicades i dur-hi a terme accions per millorar-lo. En aquest sentit, els objectius del Pla són: assegurar el compliment de la normativa lingüística per part dels ajuntaments, la Diputació de Tarragona i els consells comarcals, especialment pel que fa a la capacitació lingüística del personal i l'atenció lingüística; revisar els mecanismes d’acollida lingüística per tal que arribin a tota la població nouvinguda; contribuir a fer complir la normativa lingüística als establiments comercials, així com establir les prioritats en matèria lingüística dels diferents municipis adscrits al pla i implantar-hi les mesures que s’acordin. 

Els impulsors del Pla són la Secretaria de Política Lingüística i els Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Tarragona, conjuntament amb la Diputació de Tarragona i els municipis de Botarell, Constantí, El Vendrell, Montbrió del Camp, Reus, Tarragona, Torredembarra i Valls. Tanmateix, el Pla resta obert a la incorporació d’altres municipis i dels consells comarcals de les comarques del Camp de Tarragona i el Baix Penedès.  

La consellera de Cultura ha agraït als alcaldes i alcaldesses que participen en la signatura del Pla perquè “renoven els consensos i creen noves eines que permetran que el català sigui una llengua útil per a tothom”. Garriga ha assenyalat que la via a seguir és “assolir el consens a partir de la diversitat política” perquè “el català és de tothom, pensem com pensem i vinguem d’on vinguem”. També ha apuntat que els municipis tenen “un paper rellevant en l’ús i en la promoció del català” i ha animat a tots els municipis de comarques tarragonines a adherir-se al Pla. “Desitjo que aquest pla pilot que ara estrenem al Camp de Tarragona i al Baix Penedès, sigui un exemple per a la resta de municipis de Catalunya”, ha afegit. 

Per la seva banda, el Secretari de Política Lingüística ha dit que la diversitat que es troba als municipis del Camp de Tarragona ens ajudarà a detectar necessitats i servirà d’exemple “per poder fer després accions a la resta del país”. 

“És tot un honor per a Constantí firmar aquest pla a Centcelles”, ha explicat l’alcalde del municipi, Óscar Sánchez, que s’ha dirigit a la consellera per assegurar-li que els alcaldes que signen el pla es posen al servei del Departament per fomentar el català. 

Garriga també ha ressaltat “la molt bona notícia” de l’aprovació, ahir, al Parlament, de la nova llei sobre l’ús i l’aprenentatge de les llengües oficials en l’educació no universitària perquè “torna a renovar els consensos lingüístics, que són molt importants per garantir el present i el futur del català a Catalunya, cosa que vol el 80% del Parlament”. 

Amb l’objectiu de garantir el desenvolupament coordinat del Pla, es constituirà una Comissió de Seguiment del Pla que es reunirà cada mes. A la Comissió hi participaran els Serveis Territorials de Cultura, les direccions dels centres de normalització lingüística, així com els responsables de les diferents institucions que hi estan implicades. El Pla es durà a terme fins el desembre d’enguany i l’avaluació es durà a terme durant el gener del 2023. 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

2  

Imatges

Fotografia consellera

Fotografia consellera 346

Fotografia de grup

Fotografia de grup 688

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia